• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Debian9 Problem z siecia WIFI, brak wlan0, dziala tylko ethernet

0 głosów
85 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez DragonCoder Pasjonat (19,290 p.)

Witam, zainstalowalem Debiana 9, ale mam maly problem z WIFI, poniewaz system nie wdizi zadnej sieci wifi, szukalem roznych rozwiazan na internecie, ale nic mi nie pomoglo.

Wyniki z:

lsmod
Module                  Size  Used by
iwl4965                98304  0
iwl3945                61440  0
iwlegacy               73728  2 iwl4965,iwl3945
fuse                   98304  3
rfcomm                 77824  2
cmac                   16384  1
mac80211              671744  1 ath10k_core
cfg80211              589824  7 iwlwifi,mac80211,iwl4965,ath,iwlegacy,iwl3945,at
ifconfig -a
enp4s0f1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.2.109  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.2.255
        inet6 fe80::56ab:3aff:feb2:d69  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        inet6 2003:6:2324:5034:56ab:3aff:feb2:d69  prefixlen 64  scopeid 0x0<global>
        inet6 2003:6:2324:5034:c9:c8bd:1ca4:f192  prefixlen 64  scopeid 0x0<global>
        ether 54:ab:3a:b2:0d:69  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 18353  bytes 17186017 (16.3 MiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 10877  bytes 1609559 (1.5 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 1  (Local Loopback)
        RX packets 198  bytes 15450 (15.0 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 198  bytes 15450 (15.0 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

Probowalem poprzez

modprobe -r iwl3945 iwl4965
modprobe iwl3945 ; modprobe iwl4965


 

iwconfig
enp4s0f1  no wireless extensions.

lo        no wireless extensions.

ale interface wlanX nie zostal dodany.

I juz nie wiem, co moze byc przyczyna. Jezeli ktos ma jakis pomysl, to bylbym wdzieczny

Pozdrawiam

DragonCoder

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 listopada 2018 przez rafal1997 Gaduła (3,170 p.)
komentarz 18 listopada 2018 przez DragonCoder Pasjonat (19,290 p.)
Zrobilem wszytskie kroki ale cos nie dziala
+1 głos
odpowiedź 18 listopada 2018 przez drive Bywalec (2,900 p.)
edycja 18 listopada 2018 przez drive
Ponieważ Debian ma wycięte wszystkie niewolne sterowniki do kart wifi i trzeba się ratować zewnętrznymi repozytoriami z backportów czy jak to się tam u nich nazywa. To nie Ubuntu, Mint, Manjaro czy Arch, gdzie przy instalacji zaznaczasz zainstaluj nie wolne kodeki i multimedia. Debian stosuje politykę Fedory, chociaż Fedora mi wykryła od razu moje wifi, a Debian nie. Był taki obraz iso Debiana z zamkniętymi driverami, ale nie był oficjalnym obrazem społeczności Debiana i nie chce mi się go teraz szukać.
komentarz 18 listopada 2018 przez DragonCoder Pasjonat (19,290 p.)
Czyli cos czuje, ze bede mial duzo zabawy z nim :D no coz, wiecej nauki :)
komentarz 18 listopada 2018 przez drive Bywalec (2,900 p.)
Arch jak dla mnie mniej problematyczny na Desktopie niż Debian.
komentarz 18 listopada 2018 przez DragonCoder Pasjonat (19,290 p.)
no ja juz sie bawie 2h  i nic :D, wiec zaraz chyba pojde i zainstaluje manjaro i tyle :D
komentarz 18 listopada 2018 przez drive Bywalec (2,900 p.)
Manjaro ponoć jest teraz najpopularniejszym Linuksem, więc wybierasz tylko środowisko graficzne w obrazie iso, powiedzmy Xfce lub Cinnamon.
komentarz 18 listopada 2018 przez DragonCoder Pasjonat (19,290 p.)
Ta, wlasnie mi sie wysypal. Po instalacji, nie znajduje mi systemu ani nic. Wszedlem w grub, ale jedyne co widze, to hd0, hd1, hd2, bez msdos1 msdo2 itd. A w seciurity, jak wejde pod zakladke uefi, to nie widze ani hdd0 ani hdd1. Musze jutro to ogarnac
komentarz 19 listopada 2018 przez drive Bywalec (2,900 p.)
Musiałeś coś źle zainstalować lub pokręcić z uefi, skoro Debian ci działał. W sumie dla nowych najprostsze jest Xubuntu i Mint.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 82 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia w Systemy operacyjne, programy przez zerakot Obywatel (1,550 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 102 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 58 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez 12david12 Dyskutant (8,070 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o poprawną pisownię i czytelne formatowanie tekstu.Kompozycja

64,021 zapytań

110,397 odpowiedzi

231,161 komentarzy

47,800 pasjonatów

Przeglądających: 186
Pasjonatów: 4 Gości: 182

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...