• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# - wskazanie największej i najmniejszej liczby z ciągu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,071 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w C# przez Radek Piech Nowicjusz (160 p.)
Hej. Piszę program, który ma wskazać największą i najmniejszą liczbę podanego ciągu. Piszę inline, bo tylko tak w miarę sprawnie umiem (niedawno zacząłem studia). Mam już napisane polecenie do wypisania jak długi ma być ciąg, jakie mają być jego wyrazy, ale kompletnie nie mam pojęcia jak wywołać określenie liczby największej i najmniejszej z podanych w ciągu. Ktoś może w miarę szybko pomóc? :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2018 przez Velta Maniak (52,010 p.)

Gdzie przechowujesz wartości? Spodziewam się, że w tablicy lub liście.
Można użyć metod Enumerable.Min oraz Enumerable.Max:

double[] sequence = new double[len];
...
double max = sequence.Max();
double min = sequence.Min();

 

0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2018 przez Radek Piech Nowicjusz (160 p.)

Nie mam żadnej tablicy. Mam po prostu napisane dwie zmienne, jedna na liczność ciągu, druga na poszczególne wyrazy. I tu stanąłem, nie wiem co dalej. Kod na tą chwilę wygląda tak:
 

Console.WriteLine("\n\n\t Program umożliwia wskazanie najmniejszej i największej liczby wyznaczonego ciągu liczbowego.");
            int n;
            float a;
            do
            {
                Console.Write("\n\t Podaj liczność ciągu liczbowego: ");

                while (!int.TryParse(Console.ReadLine(), out n))
                {
                    Console.WriteLine("\n ERROR: Wystąpił niedozwolony znak!");
                    Console.Write("\n\t Podaj ponownie liczność ciągu liczbowego: ");
                }

                if (n <= 0)
                {
                    Console.WriteLine("\n ERROR: Liczność ciągu liczbowego musi być większa od 0!");
                }
                Console.WriteLine("");

                for (int i = 1; i <= n; i++)
                {
                    Console.Write("\t Podaj wartość {0} - go wyrazu ciągu liczbowego: ", i);

                    while (!float.TryParse(Console.ReadLine(), out a))
                    {
                        Console.WriteLine("\n ERROR: w zapisie wartości {0} - tego wyrazu", i);
                        Console.Write("\n Podaj ponownie wartość {0} go ciagu liczbowego: ", i);    
                    }
                }
            }
            while (n <= 0);
komentarz 18 listopada 2018 przez Velta Maniak (52,010 p.)
Jeżeli nie potrzebujesz przechowywać wartości ciągu, to możesz dodać dwie zmienne, np. float min, max. Niech pierwszy wpisany wyraz będzie jednocześnie min i max, a później powinieneś sprawdzać, czy wartość kolejnego wyrazu jest większa od największej wartości (jeżeli tak – nadpisać wartość zmiennej max wartością tego wyrazu) lub mniejsza (podobnie). Dzięki temu będziesz w stanie na bieżąco sprawdzać, jaka wartość wyrazów w ciągu jest obecnie największa i najmniejsza.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,854 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 3,549 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 295 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...