• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ReCaptcha v2 na loclalhost - błąd

0 głosów
2,905 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2018 w HTML i CSS przez drraco Początkujący (370 p.)
otwarte ponownie 17 listopada 2018 przez drraco

Wiem że problemów o tym tytule jest dużo na forach, ale mimo to nigdzie nie znalazłem rozwiązania. 
Mianowicie: mam stronę z reCaptchą v2 na lokalnym serwerze i serwerze w internecie. Wszystko śmigało to tej pory bez zarzutu i na localu i na serwerze w internecie. Ostatnio musiałem przenieść stronę na local hoście do innego katalogu w którym dodatkowo zainicjalizowany jest git -  system kontroli wersji (wątpię aby to miało jakieś znaczenie). Oczywiście wygenerowałem nowe klucze i skrypt z api od Google. Strona działa jak należy z wyjątkiem recapchy która informuje o błędzie :
Informacja dla właściciela witryny – wykryliśmy BŁĄD: nieprawidłowa domena dla klucza witryny
Próbowałem już  jeszcze raz nowe klucze generować, ale bez rezultatu. Skrypt z odwołeniem  znajduje się tam gdzie zawsze czyli na końcu sekcji head. Przypomnę raz jeszcze że strona na serwerze w internecie i tamta recapcha działają ok. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki bo mi pomysły się już skończyły ;-)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Wydaje mi się to oczywiste, no ale zapytam... rozumiem, że po wygenerowaniunowych sitekey i sercet zmieniasz je również w swoim kodzie, czyli na froncie w elemencie captchy i w API przy walidacji?
komentarz 17 listopada 2018 przez drraco Początkujący (370 p.)
Tak oczywiście,  jak napisałem :-) Strona z identycznym kodem (z wyjątkiem kluczy - rzecz jasna) wisi w internecie i reCaptcha tam działa. Jedyna różnica to taka że na local jest dodatkowo git - system kontroli wersji (jest dodatkowy ukryty niewidzialny folder .git) - ale czy miało by to wpływ na reCaptchę ? Gdy usunę git'a - to również bez rezultatu.
0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2018 przez drraco Początkujący (370 p.)

Rozwiązanie okazało się trywialne - mój mega głupi błąd.  Ale napiszę, bo może komuś się przyda ;-) Stronę w  przeglądarce odpalałem bezpośrednio z pliku z dysku :

file:///C:/xampp/htdocs/caffe/Coffee/public/index.html

a należało to robić za pomocą protokołu http - (siłą rzeczy strona działała, ale reCapcha  na niej nie działała) - czyli z dopiskiem localhost:

http://localhost/caffe/Coffee/public/index.html

Mimo wszystko dzięki @Tomek Sochacki za chęci ;-)

1
komentarz 17 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
a no to znaczy że źle napisałeś w pytaniy, bo pisałeś że odpalasz na localhost a tego nie robiłeś :) info że odpalasz z pliku by szybko rozwiązało problem :) trzeba tylko uważać jeśli chce się odpalac jakies testy automatyczne bo wtedy trzeba dodac konfig dla captchy testowej (sam sie ostatnio na tym przejechalem :)
komentarz 17 listopada 2018 przez drraco Początkujący (370 p.)
edycja 17 listopada 2018 przez drraco
Wiem, przyznaje źle też zadałem pytanie. Chociaż źle sformułowane pytanie też wynikało z braku zrozumienia  zasady działania serwera lokalnego Xampp ;-) Jeśli dodasz odpowiedź z wyjaśnieniem (nie komentarz) to oznaczę Twoją odpowiedź jako rozwiązanie i zamknę temat. Komentarzy nie da się oznaczyć jako rozwiązanie. Dzięki wielkie za pomoc ;-) Pozdrawiam !

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 728 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2020 w JavaScript przez hihijsonel Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,607 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2018 w Offtop przez StEvo Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 452 wizyt
pytanie zadane 16 września 2018 w HTML i CSS przez _Visni4PL_ Obywatel (1,320 p.)

93,604 zapytań

142,526 odpowiedzi

322,991 komentarzy

63,088 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...