• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ odc.7 Quiz. Program nie chce działać.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
307 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2015 w C i C++ przez mystery.of.silence Nowicjusz (230 p.)

Napisałam program dokładnie tak jak w przykładzie w odc 7, wydaje mi sie ze praktycznie niczym sie nie różni, a mimo to wysypuje się zaraz po włączeniu... Nie moge niestety znaleźć tu błędu :(

 

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>
#include <algorithm>
#include <string>

using namespace std;

string temat, nick;
string tresc[5], odpA[5], odpB[5], odpC[5], odpD[5], poprawna[5];
string odp;
int punkty=0;

int main(){

int nr_linii = 1;
string linia;
int nr_pytania=0;

fstream plik;
plik.open("quiz.txt" , ios::in);

if(plik.good()==false)
{ 
	cout<< "Plik nie istnieje!";
	exit(0);
}

while(getline(plik, linia))
{
	switch(nr_linii)
	{ case 1: temat= linia;			 			break;
	  case 2: nick = linia; 					break;
	  case 3: tresc[nr_pytania] = linia; 		break;
	  case 4: odpA[nr_pytania] = linia; 		break;
	  case 5: odpB[nr_pytania]= linia; 			break;
	  case 6: odpC[nr_pytania] = linia;		 	break;
	  case 7: odpD[nr_pytania]= linia; 			break;
	  case 8: poprawna[nr_pytania]= linia; 		break; }
	  
	  
	if (nr_linii=8)
	{	
		nr_linii=2;
		nr_pytania++;	
		}
		
	nr_linii++;
}

plik.close();

for (int i =0; i<=4; i++)
{
	cout<< endl<< tresc[i]<<endl;
	cout<< "A. "<< odpA[i]<<endl;
	cout<< "B. "<< odpB[i]<<endl;
	cout<< "C. "<< odpC[i]<<endl;
	cout<< "D. "<< odpD[i]<<endl;
	
	cout<< "Twoja odpowiedz: ";
	cin>> odp;
	
	transform(odp.begin(), odp.end(), odp.begin(), ::tolower);
	
	if (odp== poprawna[i])
	{ cout<<"Dobrze !"<<endl;
		punkty++;
	}
	else cout<<"Zle! Poprawna odpowiedz: " << poprawna[i]<<endl;	
}

cout<< "Koniec quizu. Zdobyte punkty: "<< punkty;


return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+8 głosów
odpowiedź 12 lipca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Czy przypadkiem nie chodzi o if() w 43 lini? Masz tam pojedyńcze '='.
komentarz 12 lipca 2015 przez mystery.of.silence Nowicjusz (230 p.)
Rzeczywiście, przeoczyłam drugie "=" :) Teraz wszystko działa :) Dziekuję bardzo :)
0 głosów
odpowiedź 12 lipca 2015 przez kacper6909 Gaduła (3,040 p.)
Podaj błędy po skompilowaniu. Chodzi mi o te logi na dole.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 570 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2019 w C i C++ przez Nicolas Wielocha Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 310 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 632 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2015 w C i C++ przez damiang Nowicjusz (160 p.)

92,658 zapytań

141,552 odpowiedzi

319,991 komentarzy

62,027 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...