• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

skrypt dodawania nie działa php/mysql/linux

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
371 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2018 w PHP przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)

skrypt day.php -> https://pastebin.com/gpZWAibM
formularz day.php -> https://pastebin.com/w379tjRL
mysql -> https://zapodaj.net/27d76a603e941.png.html
pomoże ktoś walczę już z tym kilka dobrych godzin i nie wiem co jest nie tak. kiedy chcę dodać rekord do bazy cofa mnie do 404.html połączenie z bazą jest dobre. Dane bez problemu dodaję przez terminal tylko przez skrypt php nie moge dodać :D wyciągać dane z bazy można nie wiem dlaczego skrypt dodawania nie działa... /Na laptopie mam ten sam projekt kod 1:1 i wszystko działa więc chyba z mysql jest cos nie tak 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Robisz to na jakimś hostingu?

Wydaje mi się, że problem leży w wersji PHP.
komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
lokalnie
komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
kiedy nie dam  przekierowania tylko np. echo = "error"; wywala stronę error 500
komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Error 500 oznacza błąd połączenia z serwerem.

Z jakiego programu korzystasz? Xampp?
komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
linux mint apache2
komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Czy mógłbyś pokazać wszystkie pliki? Może jest jakiś błąd w komunikacji między nimi.

Nie potrafię wysnuć na chwilę obecną żadnych wniosków. Jeżeli byłbym w stanie zobaczyć kod byłoby mi łatwiej.
komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)



day.php jest w katalogu addscript a connect.php jest w głównym katalogu

komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Jednak pliki nie będą raczej wymagane. 

Spróbuj zmienić to:

$sql = "INSERT INTO day (title,post,tagi,twotitle,image) VALUES ('$title', '$msg', '$tags','$twotitle','$image')";

Na to:

$sql = "INSERT INTO day (`title`,`post`,`tagi`,`twotitle`,`image`) VALUES ('$title', '$msg', '$tags','$twotitle','$image')";

 

Te dziwne apostrofy > `````` < muszą być, ponieważ występują problemy z > ''''''' <.

 

Ciekawostka: Jeżeli dodajesz dane do wszystkich kolumn nie musisz pisać kolumn :)

$sql = "INSERT INTO day VALUES ('$title', '$msg', '$tags','$twotitle','$image')";

Sprawdź czy działa :)

komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
nie pomogło nadal cofa do 404.html
komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Zostaw tamto tak jak Ci napisałem, nie powracaj do stanu pierwotnego.

Zmień jeszcze to: 

if(mysqli_query($link, $sql)){

Na:

if($link->query($sql)){

Działa?

komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
nadal sie cofa do 404.html
komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Napisz jaką masz wersję PHP.

Możesz to sprawdzić tą komendą: 

echo phpversion();

 

komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
7.0.32-0ubuntu0.16.04.1
komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Czy masz możliwość zainstalowania nowszej wersji PHP? Najlepiej aby była to wersja 7.1

komentarz 14 listopada 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Error 500 oznacza błąd połączenia z serwerem.

A to zgodnie z którym standardem?

komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
jedno wielkie wk***ienie od trzech dni z tym walczę i żadnego sensownego rozwiązania nie znalazłem nikt w necie nie potrafi pomóc sam szukam na stronach forach i nic...
komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

The HyperText Transfer Protocol (HTTP) 500 Internal Server Error server error response code indicates that the server encountered an unexpected condition that prevented it from fulfilling the request.

Może odrobinę się pomyliłem. Napisałem, że oznacza błąd połączenia z serwerem, poprawiam -> błąd serwera.

komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)
zraziłem się do linuxa i php'a tylko najbardziej drażni mnie to, ze na 10letnim laptopie wszystko działa a na pc nie :D usuwanie rekordów z bazy też działa tylko dodawać nie można :D ja już nie mam pomysłów gdzie szukać rozwiązania
komentarz 14 listopada 2018 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Ja cały dzisiejszy dzień spędziłem na instalowaniu programu na ubuntu także nie jest sam :D

A co do problemu to nie mam pojęcia jak go rozwiązać. Odśwież pytanie i czekaj na odpowiedzi innych :/
komentarz 14 listopada 2018 przez Bartek Pydynkowski Początkujący (320 p.)

nginx jest zbędny i nie ma nic wspólnego z moim problemem ?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 355 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2017 w PHP przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 591 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2018 w JavaScript przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 238 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...