• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Transponowanie macierzy

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,327 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2018 w Java przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)

Takich tematów było sporo. Ale nie spotkałem takiego, który nie polegałby na zamianie wyświetlanych kolumn z wierszami, a mi zależałoby na znalezieniu rozwiązania, jak faktycznie przekopiować wartości z komórki [0][1] do komórki [1][0], jak i pozostałe wartości. Wiem, że będę musiał wykorzystać zmienną pomocniczą temp, ale problemem jest tu nierówna liczba wierszy i kolumn (macierz prostokątna).
Jak to zrobić?
"Zauważyłem" też, że elementy leżące na głównej przekątnej (w macierzy kwadratowej), zostają na tym samym miejscu, a pozostałe elementy leżące po obu stronach przekątnej zamieniają się wzajemnie wartościami. Tylko że w przypadku macierzy niekwadratowej trudno tu mówić o jakiejś przekątnej...

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2018 przez obl Maniak (51,300 p.)

Masz macierz mxn tworzysz macierz nxm i kopiujesz wartość po wartości. Przy czym dla indeksów spełniających warunek m=n ich wartości pozostają w tym samym miejscu. Innymi słowy jak masz macierz prostokątną to tak czy inaczej będziesz zmuszony utworzyć nową macierz o wymiarze nxm i tego nie unikniesz.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 6,038 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2018 w C i C++ przez Groshq Użytkownik (590 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,699 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 91 wizyt
pytanie zadane 6 lutego w SPOJ przez MarcelM Początkujący (450 p.)

93,382 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,741 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...