• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pętla for "expected ; before ) token"

VPS Starter Arubacloud
–4 głosów
298 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2018 w C i C++ przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)

Mam mały problem z taką oto pętlą:

for (Lit != "A","B","C","D","E","F","G","H")
        {
            system("cls");
            cout<<"Podaj poprawna litere: ";
            cin>>Lit;
        }

I nie mam pojęcia co zrobiłem źle xd.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
wybrane 12 listopada 2018 przez pawel33335555
 
Najlepsza

for (Lit != "A","B","C","D","E","F","G","H")

Um... bo to nie przypomina pętli, ani żadnego sensownego konstruktu C++a.
Proponuję jeszcze raz przeczytać rozdział o C++ie jakiejkolwiek książki czytasz.

komentarz 12 listopada 2018 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
Chyba pomylił z pętlą while(). No, ale fakt, warto żeby sobie poczytał jeszcze, bo te przecinki też mu nie zadziałają.
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)

Dobra a jeżeli w tej pętli while to co mam zrobić żeby zadziałało

3
komentarz 12 listopada 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

co mam zrobić żeby zadziałało

Przeczytać, jak używa się pętle i warunki, a nie pisać na ślepo. Chętnie pomagamy z problemami, ale nie będziemy Ci czytać pierwszych rozdziałów podręcznika.

komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
Okej a jakbyś mógł powiedzieć gdzie tego szukać, bo bez sensu uczyć się od początku wszystkiego krok po kroku jeśli potrzebne jest mi tylko wiedzieć co w danej sytuacji zrobić.      Moim zdaniem jeśli ma się pomysł na program to lepiej nie czytać wszystkiego po kolei z czego pewnie część się zapomni tylko wybiórczo szukać zastosowań które na dłużej się zapamięta bo potrzebne są w tej sytuacji.
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
Dlatego właśnie próbuję znaleźć pomoc tutaj a nie w książce czy w internecie. :D
komentarz 12 listopada 2018 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
Poczytaj o pętlach i operatorach logicznych.
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
while (Lit != "A" || Lit != "B" || Lit != "C" || Lit != "D" || Lit != "E" || Lit != "F" || Lit != "G" || Lit != "H")

Może teraz jestem trochę bliżej?

 

komentarz 12 listopada 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Bliżej :) Ale:

Lit != "A" || Lit != "B"

To jest zawsze prawdziwe. Zastanów się co się stanie, jeśli podasz A, co jeśli podasz B, co jeśli podasz X.

(ale można to też łatwo poprawić)

komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
while (Lit != "A" || "B" ||"C"||"D"||"E"||"F"||"G"||"H")

jeżeli o to chodzi to nie działa

 

komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
Bo cały zamysł polega na tym że mam wpisać którąś z tych liczb i program dopiero "ruszy" dalej
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
teoretycznie powinno działać ale gdy wpisuję w konsoli jedną z tych liczb to nie działa poprawnie
komentarz 12 listopada 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

while (Lit != "A" || Lit != "B" || Lit != "C" || Lit != "D" || Lit != "E" || Lit != "F" || Lit != "G" || Lit != "H")

Składniowo to jest jedyna składniowo sensowna rzecz - nie wiem, gdzie znalazłeś to drugie.

Tylko logicznie nie do końca dobrze to napisałeś, bo warunek jest zawsze spełniony. Zastanów się, dlaczego.

komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
Okej łapie
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
Teraz zrozumiałem
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
&& zamiast ||
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
chociaż nie nadal nie działa
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
nie no właśnie było dobrze
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
dobra jednak ostatecznie powinno być &&
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
ale i tak nie działa
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
while (Lit != "A" && Lit != "B" && Lit != "C")

bo teraz wygląda tak

komentarz 12 listopada 2018 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)
A ja mam prośbę napisałeś właśnie 8 komentarzy dyskutując samym ze sobą, nie jest to chat i może lepiej najpierw sprawdzić i napisać jedną wiadomość, pytanie.
komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
dobra po prostu potrzebuję pomocy szybko, jeżeli nikt nie ma zamiaru poprawić tego kodu lub wskazać błędu konkretnie to proszę nie pisać tu komentarzy
komentarz 12 listopada 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
while (Lit != "A" && Lit != "B" && Lit != "C")

Wygląda rozsądnie i poprawnie. Może czas, abyś podał na pełny kod oraz co konkretnie jeszcze nie działa?

komentarz 12 listopada 2018 przez pawel33335555 Początkujący (440 p.)
Właśnie na początku nie działało więc pomyślałem że zajmę się resztą kodu i pozostawiłem to narazie na komentarz a teraz po usunięciu komentarza zaczęło działać poprawnie

Więc dziękuję za pomoc chociaż półtorej godziny musiałem się naczekać :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 444 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2022 w Python przez LLVL Nowicjusz (160 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 281 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2022 w Java przez cfaniaczek Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 620 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2022 w C i C++ przez Admak Początkujący (340 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...