• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak czytać dokumentacje (np. Node JS)

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
891 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kuba Oleszczuk Nowicjusz (170 p.)
otwarte ponownie 11 listopada 2018 przez Kuba Oleszczuk

Jak coś to moje pierwsze pytanie na forum więc Witam wszystkich czytających post.

Nie wiem w jaką kategorie ustawić ale ta co jest chyba jest ok bo to jest o nauce.

Chciałbym zapytać jak czytać dokumentację aby się nie pogubić. Ponieważ jak czytam dokumentację na przykład noda.js (chciałbym się go nauczyć) to mam mindfucka i zastanawiam się na czym to polega i jak to działa. I czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć mniej więcej jak czytać w jakiej kolejności aby dobrze zrozumieć jakąś dokumentacje.

Z góry dziękuję za odpowiedź

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 listopada 2018 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
wybrane 11 listopada 2018 przez Kuba Oleszczuk
 
Najlepsza
Dokumentacje raczej należy czytać wtedy kiedy potrzebujesz skorzystać z jakiejś funkcjonalności danej technologii i chcesz dowiedzieć się szczegółów na jej temat, np. wiesz, że chcesz skorzystać z std::vector (c++) i doczytujesz jakie operacje możesz na nim wykonać, jak wyglądają. Czytanie dokumentacji od tak, by się nauczyć danej technologii mija się z celem, chyba, że takowa została napisana w ten sposób, że jest jednocześnie wprowadzeniem do technologii ale z reguły te dwie rzeczy się rozdziela.
komentarz 11 listopada 2018 przez Kuba Oleszczuk Nowicjusz (170 p.)
A jak mógłbym w sumie nauczyć się danej technologii przykladowo tego Noda js (najlepiej nie poprzez film na YouTube tylko czytając jak książkę) ?
komentarz 11 listopada 2018 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)

Myślę, że najlepiej poszukać jakiegoś dobrego poradnika, powiedzmy w postaci tutoriala na yt: 

https://www.youtube.com/watch?v=w-7RQ46RgxU&list=PL4cUxeGkcC9gcy9lrvMJ75z9maRw4byYp

Czasem może okazać się, że jakaś konkretna książka jest bardzo dobrym źródłem nauki.

+3 głosów
odpowiedź 11 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ja proponuję Ci inną drogę. Weź sobie jakaś książkę do node (na helionie jest ich parę) albo jakiś tutorial w necie i gdy spotkasz tam jakiś moduł, np. fs do obsługi plików i jakieś jego funkcje to po prostu wyszukaj je sobie później na docs i powoli ogarniaj. Sam zoaczysz, że z czasem zaczniesz traktować dokumentacje jako źródło nie nauki całego języka/środowiska ale własnie do szukania pojedynczych rzeczy. Warto też od początku się tego uczyć abyś zrozumiał jak docs są robione, bo to nie do końca to samo co opis w książce.

I do tego polecam szukanie wiedzy np. na wątkach SO czy issue GH, to są mega wielkie źródła cennej wiedzy i doświadczeń wielu ludzi.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 115 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2020 w HTML i CSS przez lukasz21 Obywatel (1,090 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 1,158 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2018 w C i C++ przez jugan Nowicjusz (240 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 90 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...