• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jeden plik nagłówkowy na wiele plików ?

0 głosów
281 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2018 w C i C++ przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Cześć, mam proste i szybkie pytanko, chcąc sobie odpocząć od kursów QT (które btw są naprawdę mega irytujące, gdyż co druga rzecz nie działa, jeszcze nie ogarniam jak co tam wgl działa więc przepisuje jak głupi z kursu) chciałem sobie rozpisać projekt na razię nie okienkowo a po prostu obiektowo w konsoli, miało być jedno ale w trakcie pisania mi się drugie nasunęłó także:

1. Czy mogę podpiąć do każej klasy robiąc inne pliki .cpp i .h podpiąć z tych wszystkich .h do jednego .h i tego jednego do main.cpp?

2. Mniej więcej jak przenieść aplikację konsolową w czystym c++ na składnię i widgety QT? Jest to wgl opłacalne czy lepiej skorzystać z gotowych ulepszonych wzgledem c++ rozwiązań QT?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 11 listopada 2018 przez Codeblessing Obywatel (1,840 p.)
wybrane 11 listopada 2018 przez XezolPL

Najlepsza

Co do 1, to tak, możesz podpiąć wiele plików nagłówkowych w jednym i wygląda to mniej więcej tak:

//header.h
#ifndef HEADERH
#define HEADERH

#include "h1.h"
#include "h2.h"
//...

#endif //HEADERH

albo

#pragma once

#include "h1.h"
#include "h2.h"
//...

przy czym

#pragma once

nie jest zdefiniowana w standardzie C++ (ale większość kompilatorów ją obsługuje).

Co do 2 - to zależy od ciebie. Qt jest biblioteką napisaną do łatwego tworzenia GUI na wiele platform, więc zasadniczo jeśli coś jest związane z obsługą UI skorzystaj z Qt, jeżeli nie to pisz w czystym C++. Jeżeli z jakiegoś powodu będziesz chciał później przenieść projekt z Qt do np. wxWidgets to nie będziesz musiał wtedy przerabiać całego kodu, a tylko ten związany bezpośrednio z UI.

komentarz 11 listopada 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Dziękuję ^^

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 242 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 309 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2020 w C# przez Krutek Początkujący (330 p.)

93,608 zapytań

142,531 odpowiedzi

323,004 komentarzy

63,101 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...