• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Android Studio nie działa FTP

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
273 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2018 w Java przez Huberti Gaduła (4,500 p.)
edycja 11 listopada 2018 przez Huberti

Witam, korzystam z Android Studio oraz Apache Commons Net 3.6.

Kod:

    public void connectToServer(){
        FTPClient ftpClient = null;

        ftpClient = new FTPClient();
        try{
            ftpClient.connect("www.mkwk019.cba.pl", 21);
        }
        catch (Exception e){
            ;
        }
    }

Zawsze wyrzuca mi wyjątek z pustą treścią (null). Co może być przyczyną? Host jest na 100% poprawny.

PS Cały kod:

package com.example.hubert.codedreamteamchat;

import android.support.v7.app.AppCompatActivity;
import android.os.Bundle;
import android.view.View;
import android.widget.Button;
import android.widget.TextView;

import org.apache.commons.net.ftp.*;

public class MainActivity extends AppCompatActivity {

    @Override
    protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.activity_main);

        Button sendMessage = findViewById(R.id.sendMessage);
        sendMessage.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
            @Override
            public void onClick(View view) {
                connectToServer();
            }
        });
    }

    public void connectToServer(){
        FTPClient ftpClient = null;

        ftpClient = new FTPClient();
        try{
            ftpClient.connect("www.mkwk019.cba.pl", 21);
        }
        catch (Exception e){
            TextView textView = findViewById(R.id.helper);
            textView.setText("ERROR: " + e.getMessage());
        }
    }
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2022 przez Waran3 Początkujący (460 p.)
A ja nie mogę zaimportować :

import org.apache.commons.net.ftp.*
komentarz 23 kwietnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

a jak dołączać uslugi do projektu korzystasz z mavena, czy pobierasz paczki ?
 

     <dependency>
            <groupId>commons-net</groupId>
            <artifactId>commons-net</artifactId>
            <version>3.6</version>
    </dependency>

dependency jak pobierasz paczki to pobierz to z maven repo  ewentualnie pobierz jarke z tąd http://www.java2s.com/Code/JarDownload/commons-net.jar.zip
rozpakuj i do projektu
Build Path > Libraries >  add Jar >  twoja_jarka 

0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

Co wyrzuca CI null? ftpClient, czy rezulat? 
Generalnie sprawdź port -> bo port 21 nie brzmi normalnie dla przegląarki https://pl.wikipedia.org/wiki/Port_protoko%C5%82u to nie jest port dla FTP tylko to ma byc port dostępu do hosta.
Btw FTP na porcie 21 ->  Odpowiada za przesyłanie poleceń ... a nie ustanowienie hosta / połączenia 

21 FTP – przesyłanie poleceń 

 sprawdź czy dokładnie twoja usługa jest na tym porcie 
https://learntutorials.net/pl/java/topic/5228/ftp--protokol-przesylania-plikow-

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 202 wizyt
pytanie zadane 3 września 2020 w HTML i CSS przez Official gildin Bywalec (2,820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,790 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2018 w JavaScript przez nefren Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 144 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...