• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moja pierwsza strona "material design".

+6 głosów
1,781 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2015 w Nasze projekty przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
edycja 3 września 2015 przez DL TD
Przez ostatnie 3 dni robiłem swój pierwszy layout, który ma przypominać lekko nowoczesny design. Niestety samemu nie jestem w stanie jej ocenić. Wszystkie uwagi na temat zmian i rad na przyszłość mile widziane :)

9 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 11 lipca 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
Czy ktoś kto wypowiadał się w tym temacie ma jakiekolwiek pojęcie o material design?  Link już dostałeś do instrukcji od googla, ale jak na pierwszą stronę masz +. Jeżeli mieli byśmy się wgłębiać, bardziej jest to flat-design. Nie będę kryrtykować wiedząc, że to pierwszy projekt.

Wytłumacze Ci czemu bardziej widzę tutaj flat - otóż material design ma sprawiać wrażenie elementów nakładających się na siebie, które są w jakiś tam swoich wymairach (takie pseudo 3d). Flat design jest uboższą wersją gmd, ponieważ nie istnieją w nim takie reguły.

Zostawiam Ci 3 linki:

https://www.google.com/fonts/ - czcionki

https://www.google.com/design/icons/ - material icons

https://www.google.com/design/spec/style/color.html#color-color-palette- material palette

Powodzenia! ;)
komentarz 12 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Nie mówię na żywca, ale osobiście częściej spotykam się z makietkami w HTML + CSS niż z projektami w ps
komentarz 12 lipca 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Wtrącę się do tej fascynującej dyskusji :D @Hubert Murawski dziękuję za opinię :)

komentarz 12 lipca 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
Uwierz mi Comandeer w grafice ważny jest projekt - dlaczego? Jeżeli chcemy zrobić coś naprawdę dobrego zaczynamy od... kartki, ołówka + kawy :) skąd taki początek? Otóż rysując uwalniamy dużo więcej kreatywności (tu nie chodzi o jakikolwiek talent do rysowania - a o umiejętne rozplanowanie całej strony). Dalszy eteap to photoshop - przeniesienie swoich wizji do programu, oczwyiście zaczynając od szkieletu potem odpowiednie umieszczenie elementów, ikon, czcionek ble ble ble (tutaj mógł bym pisać i pisać bo jak wiadomo różnica między kartką a ps'em jest ogromna). Potem dopiero to co mamy przed oczami tniemy (chociaż w MD cięcie jest praktycznie nie potrzebne, jak i we flacie. Dlaczego? Ponieważ większość elementów to jednolite kolory i wszystko zbudować można w css'ie).

Dzielę wszystko na te 3 etapy (nie wspominając o projekcie RWD czy AWD). Takie działanie skutkuje pokojem pełnym kartek w każdym miejscu :D

Oczywiście, jeżeli chodzi o czas (w mojej robocie nie jest to priorytetem - priorytetem jest to by było to jak najlepsze zarówno w wyglądzie jak i kodzie, dlatego jeżeli chodzi o zlecenia cenię swoją robotę) mógłbym spędzać marne 3 godziny lecąc na bootstrapie i oddając strony praktycznie bez mojej ingernecji w kod (są już nawet specjalne programy wyglądające jak photoshop, gdzie ustawiamy elementy i tworzy on stronę w bootstrapie -.-), lecz tak jak i ty przykładasz wagę do poprawności kodu, ja staram się zrobić jak najwięcej mogę w grafcie. Zresztą wystarczy zapytać się osoby współpracujące ze mną (Arek jakieś przemyślenia o kolejnych poprawkach w moim wykonaniu? :D).

Osobiście nie spotkałem jeszcze grafika (dobrego grafika), który by robił strony na żywca. Z doświadczenia powiem, ze klient prędzej dostarczy sam narysowany projekt jaki by chciał, co często zaprojektować jest ciężko. Pomijając fakt, że graficy potrafią zaskoczyć wysyłając projekt np. w CORELU.

Reasumując sam kiedyś tworzyłem trochę tak, trochę tak i nie wychodziły z tego najlepsze efekty,
komentarz 12 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Ale ja nie mówię bez projektu. Chodzi mi o to, że projekt jest tworzony np. na podstawie komponentów w HTML - czemu by nie?

Jasne, przy bardziej skomplikowanym projekcie graficznym bez PS-a się nie obejdzie, ale do prostszych da się to zaprojektować w przeglądarce (mówię o makietce/prototypie, nie od razu gotowym produkcie).
komentarz 12 lipca 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
Dobra mniejsza już, z chęcią umówię się na jakieś piwo to wymienimy się poglądami :D Jak już wspomniałem lepiej zawsze coś tam zaprojektować bo potem jest łatwiej zrobić nawet tą samą makietę.
+3 głosów
odpowiedź 11 lipca 2015 przez edios55 Bywalec (2,600 p.)

Strona jest ładna, wygląd bardzo schludny lecz jest jeden minus. Jest trochę "nużąca" , po prostu nic się nie dzieje. Jeśli chodzi o ożywienie strony to polecam oficjalną instrukcje od google gdzie masz opisane zasady material design KLIK! 

komentarz 11 lipca 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
dzięki za odnośnik! :D
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2015 przez Damianoo4444 Bywalec (2,700 p.)
Cześć, stronka wygląda w porządku, tylko lepiej byłoby pokazać ją już z logiem :D

I osobiście bym zmienił troche menu. Masz tak, że jest lekko przyciemnione, tam gdzie sa przyciski. Ja bym przyciemnienie zrobił dopiero po najechaniu razem z tą kreską co sie rozuswa :D

Pozdrawiam :D
dobry pomysł! dzięki za opinię :D
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2015 przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
Widzę, że masz dodaną klasę hover pod menu; gdzie przynajmniej u mnie żadnego efektu po najechaniu na odnośniki z menu nie ma.
Czy na twoim monitorze menu ustawiło się pionowo i buttony są pod sobą? Jeśli tak to wiem gdzie mam problem :)
Nad responsive jeszcze popracuję w tym menu.
komentarz 11 lipca 2015 przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
Dokładnie tak i po tym jak to napisałeś oddaliłem trochę ekran i widzę, że wygląda to całkiem dobrze. Nie wiem czy to cię zainteresuje, bądź nie ale podam swoje wymiary monitora: 1280x1024 może to cię nakieruje.
Właśnie miałem się zapytać o rozdzielczość. Dziękuję za pomoc! :D
Poprawiłem trochę @media ;) Teraz jest wszystko dobrze?
komentarz 11 lipca 2015 przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
+Tak u mnie dobrzę, i jeśli używasz chroma to polecam : crtl + shift + i, a potem kliknąć ikonkę telefonu z górnego menu. Przydatny bajer.
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)

Fajna strona. Dodaj jeszcze takie efekty, jak:

1. Przyklejane menu główne (możesz skorzystać z trzeciego odcinka CSS Mirosława Zelenta)
  2. Po najechaniu i kliknięciu na dany "przycisk" przyciemnij trochę jego tło.

To tyle. Pozdrawiam.

Dokładnie! Zapomniałem o tym przyklejaniu, a dopiero co oglądałem ten film :)
komentarz 11 lipca 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)

<script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>

<script>

$(document).ready(function() {
    var NavY = $('.nav').offset().top;

var stickyNav = function(){
    var ScrollY = $(window).scrollTop();

if (ScrollY > NavY) { 
        $('.nav').addClass('sticky');
    } else {
        $('.nav').removeClass('sticky'); 
    }
    };

stickyNav();

$(window).scroll(function() {
        stickyNav();
    });
    });

</script>

Kod JS na szybko :)

+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2015 przez iMineralis Początkujący (430 p.)
Strona pod względem kolorów ok - dobrze że ten żółty jest taki "łagodniejszy", przynajmniej nie rzuca się zbytnio w oczy. Na razie strona pod względem "innych inności" , czyli treści, animacji niestety jest nudna - ale rozumiem, jest to wersja strony nawet nie alpha, więc treści jako tako nie ma. Przydałoby się, żeby div z tekstem miał taką szerokość, jak wszystkie guziki tzn. szeroki od początku guzika "More" do końca guzika "About Me" :> Daję 7/10 jak na ten etap :P
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2015 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Strona całkiem ładnie wygląda. Jedyne co bym zmienił to stopkę, a dokładnie to kolor napisów. Dałbym taki sam. Albo jasny #f1f1f1 lub ciemny #111 lub #222
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Oceniłbym projekt, ale niestety nie wiem do kogo ma trafiać ta stronka ani o czym jest. : /

To tak jakby powiedzieć o stronie czarnej że jest piękna, bez wiedzy o tym że ma być ona o kwiatach.

Pozdrawiam. :)
To jest layout ;)
+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2015 przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
Cześć, bardzo ładny layout, wszystko zgrabnie wygląda.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 167 wizyt
pytanie zadane 18 września 2018 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2018 w HTML i CSS przez Krzysio4224 Obywatel (1,690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 557 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2017 w HTML i CSS przez Chris Black Początkujący (330 p.)

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...