• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Ubuntu server - instalacja dodatkow

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
311 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
zamknięte 8 listopada 2018 przez hiper007
Witam. Mam pytanko :)

Zainstalowałem ubuntu serwer 16.4

Pozniej zacząłem instalować:

Apt-get install apache2

Apt-get install php

Apt-get install mysql-server

Apt-get install phpmyadmin

Apt-get install proftpd

Wszystko działa :) ale jak wchodzę na IP zamiast strony umieszczonej w katalogu

/var/www/html/index.php

Pojawia mi się kod źródłowy mojej strony a nie sama strona.

Tak. Samo jak się loguje na phpmyadmin

/var/www/html/phpmyadmin

I wpisuje ip/phpmyadmin

Pojawia mi się kod źródłowy phpmyadmin a nie strona do logowania :( ma ktoś jakiś pomysł co musiałbym doinstalowac żeby wszystko działo? Z góry dzięki
komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
wybrane 8 listopada 2018 przez hiper007
 
Najlepsza

W jakiej wersji php zainstalowałeś? Podaj proszę zawartość pliku konfiguracyjnego apache i efekt wykonania się polecenia ls /etc/apache2/mods-enabled.

Spróbuj wykonać poniższą instrukcję:

sudo apt install libapache2-mod-php

 

komentarz 8 listopada 2018 przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
Php7 zainstalował się automatycznie po instrulcji:

Apt-get install php

Wyskoczyło mi pełno jakiś niebieskich nazw plików :) co dokładnie mam Ci podać :)
1
komentarz 8 listopada 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No to bardzo fajnie że wyskoczyły, podrzuć mi po prostu ich listę.
komentarz 8 listopada 2018 przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
Phpmyadmin zadziałalo :) ale strona nadal wyświetla mi się kod źródłowy :(
komentarz 8 listopada 2018 przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)

@Eryk Andrzejewski,

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
edycja 8 listopada 2018 przez RafalS
docker run -d -p 80:80 --name my-apache-php-app -v "$PWD":/var/www/html php:7.2-apache

I już. Serwer php działa :D

Trzeba tylko dockera zainstalowac:

https://docs.docker.com/v17.09/engine/installation/linux/docker-ce/ubuntu/

Co pod ubuntu 16 streszcza sie do sklejenia polecen z powyższej instrukcji:

sudo apt-get update && \
sudo apt-get install -y \
    apt-transport-https \
    ca-certificates \
    curl \
    software-properties-common && \
curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo apt-key add - && \
sudo add-apt-repository \
   "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu \
   $(lsb_release -cs) \
   stable" && \
sudo apt-get update && \
sudo apt-get install -y docker-ce

Serio. To jest tak proste.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 646 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 400 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 234 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,087 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...