Witaj od niedawna zacząłem przygodę z programowaniem i chciałem sobie jako dzieciak spełnić marzenia i napisać choćby głupią i konsolową ale grę RPG.
Zacząłem się uczyć obiektowego c++ i postanowiłem, że spróbuje go wykorzystać w niej natomiast już pojawiają się schody :/ Kod , który napisałem nie kompiluje się a ja nie umiem odszukać błędu byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś go wyłapie,napisze i może coś doradzi :D
Poniżej przeklejam kolejno kod z pliku .h i .cpp
#include <iostream>
using namespace std;
class Postac
{
protected:
int LVL,EXP,BRON,HP,MANA,SILA,ZRECZNOSC,INTELIGENCJA,HAJS;
float SZYBKOSC,OBRAZENIA,UNIK;
string IMIE;
public:
virtual void awans()=0;
};
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
class Wojownik :public Postac
{
public:
Wojownik(string="Bohater",int=1,int=0,int=0,int=30,int=10,int=12,int=8,int=6,int=0,float=1.0,float=1.0,float=1.0);
virtual void awans();
};
class Assasyn :public Postac
{
public:
Assasyn(string="Bohater",int=1,int=0,int=0,int=18,int=18,int=9,int=14,int=7,int=100,float=1.0,float=1.0,float=1.0);
virtual void awans();
};
class Mag :public Postac
{
public:
Mag(string="Bohater",int=1,int=0,int=0,int=22,int=30,int=6,int=8,int=16,int=0,float=1.0,float=1.0,float=1.0);
virtual void awans();
};
#include <iostream>
#include "klasy.h"
using namespace std;
Wojownik::Wojownik(string n,int l,int ex,int b,int hp,int mn,int si,int zr,int in,int ha,float sz,float obr,float un)
{
IMIE=n;
LVL=l;
EXP=ex;
BRON=b;
HP=hp;
MANA=mn;
SILA=si;
ZRECZNOSC=zr;
INTELIGENCJA=in;
HAJS=ha;
SZYBKOSC=sz;
OBRAZENIA=obr;
UNIK=un;
}
Assasyn::Assasyn(string n,int l,int ex,int hp,int b,int mn,int si,int zr,int in,int ha,float sz,float obr,float un)
{
IMIE=n;
LVL=l;
EXP=ex;
BRON=b;
HP=hp;
MANA=mn;
SILA=si;
ZRECZNOSC=zr;
INTELIGENCJA=in;
HAJS=ha;
SZYBKOSC=sz;
OBRAZENIA=obr;
UNIK=un;
}
Mag::Mag(string n,int l,int ex,int hp,int b,int mn,int si,int zr,int in,int ha,float sz,float obr,float un)
{
IMIE=n;
LVL=l;
EXP=ex;
BRON=b;
HP=hp;
MANA=mn;
SILA=si;
ZRECZNOSC=zr;
INTELIGENCJA=in;
HAJS=ha;
SZYBKOSC=sz;