• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra typu książkowego RPG.

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
229 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2018 w C i C++ przez GóralGienek Nowicjusz (240 p.)
Witam, uczę się programowania od jakiegoś miesiąca, może dwóch (przy czym mam mało czasu). Potrafię już korzystać z pętli, if-ów, tabeli itp. Ostatnio grając w Skyrima postanowiłem stworzyć grę w stylu gry z książki Kolb i Smok oczywiście w konsoli. Sposób gry widać od razu po zobaczeniu treści. Problem polega w tym, że nie wiem jak się za to zabrać. Mogę to zrobić if-ami, ale nie podoba mi się wersja z tonami if-ów, bo to trochę czasochłonne i mało czytelne w kodzie. Bardzo proszę o jakieś sugestie jak zacząć.

Link do treści książki: https://enklawanetwork.pl/pc/vademecum/tes5skyrim/biblioteka/kolbismok/

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)
wybrane 7 listopada 2018 przez GóralGienek

Najlepsza

Jeśli chcesz to zrobić w taki sposób, żeby móc wykorzystać ten kod / rozbudować historię, to możesz pomyśleć o zrobieniu jakiegoś formatu pliku, który Twoja aplikacja będzie wczytywała i zachowywała się adekwatnie do wczytanych danych:

STRONA 1
TEKST Kolb był dzielnym norskim wojownikiem. Pewnego dnia wódz poprosił Kolba o zabicie złego smoka, który zagrażał ich wiosce. 
- Przejdź przez przełęcz, Kolbie - powiedział. - Po drugiej stronie znajdziesz smoka.
WYBOR 2 Kontynuuj.
STRONA 2
TEKST Kolb wziął swój ulubiony topór i tarczę i poszedł na przełęcz, gdzie ujrzał zimną jaskinię, wietrzną jaskinię i wąski szlak.
WYBOR 17 Wejdź do zimnej jaskini
WYBOR 8 Wejdź do wietrznej jaskini
WYBOR 12 Pójdź szlakiem
...

STRONA zaczyna dane strony, WYBOR X Y oznacza, że wybranie opcji Y przeniesie na stronę X. Oczywiście Twój program powinien zamienić

WYBOR 17 Wejdź do zimnej jaskini
WYBOR 8 Wejdź do wietrznej jaskini
WYBOR 12 Pójdź szlakiem

na coś w stylu

1) Wejdź do zimnej jaskini
2) Wejdź do wietrznej jaskini
3) Pójdź szlakiem
Twój wybór? ...

i adekwatnie zareagować.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 476 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 354 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2020 w Ogłoszenia, zlecenia przez Rever Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 889 wizyt

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,260 komentarzy

63,257 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...