• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Przeniesienie strony opartej na Joomla

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
667 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2018 w Sieci komputerowe, internet przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
zamknięte 16 grudnia 2018 przez shotokan
Witam,
zwracam się do Was z prośbą o poradę.
Mianowicie mam stronę opartą na Joomla i chciałbym ją przenieść na inny hosting jednocześnie zmieniając szatę graficzną. Danych na stronie mam spoooro i muszą one być zachowane. Jak to najlepiej zrobić? Wspomnę, że nie przepadam za CMSami, no ale cóż, tak się trafiło więc jakoś trzeba sobie poradzić :)
Znalazłem rozwiązanie oparte na dodatku Akeeba Backup for Joomla. Czy takie rozwiązanie jest dobre. Przenoszę stronę a potem wgrywam nowy szablon i już?
Zna ktoś może jakieś inne rozwiązania?
Przy okazji znacie może jakiś fajny darmowy motyw ze sporą ilością opcji konfiguracyjnych.
Dziękuję i pozdrawiam.
komentarz zamknięcia: rozwiązane

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 listopada 2018 przez pablop76 VIP (123,540 p.)
wybrane 16 grudnia 2018 przez shotokan

Najlepsza
Akkeba backup jak najbardziej załatwi sprawę. Robisz  backup całej witryny(za pomocą komponentu akkeba backup) razem z bazą i przenosisz folder na nowy serwer (czystą bazę musisz zrobić sam na nowym serwerze). Dorzucasz kickstart.php oraz plik języka pl jeżeli chcesz i odpalasz kickstart.php . Cała instalacja jest banalnie prosta. Znajdziesz tego pełno w sieci.
komentarz 4 listopada 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Ok, dzięki za info.
+1 głos
odpowiedź 4 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
nie pracowałem nigdy z joomla  i wp tez za bardzo nie znam ale nie wystarczyłoby po prostu przekopiowanie plików plus stworzenie takiej samej bazy? zaczalbym od wyeksportowania bazy i próby jej importu na nowym hostingu. potem przekopiowalbym pliki i podpial to pod jakas domenę testowa, kazdy hosting takie daje na starcie. Na koniec pamietaj aby odpowiednio ustawic konfiguracje np. dane dostepowe do bazy i adres domeny jesli gdzieś jomla go ustawia. Ewentualnie jeszcze trzeba by sprawdziic czy wzystko jest ok w htaccess jesli to apache.

Co do szablonów to nie wiem, ja od php i jego szablonów uciekam daleko i znacznie bardziej wolę SPA plus REST API...
Z tego co się orientuję to nie ma tak łatwo w przypadku CMSów, ale mogę się mylić. Nigdy tego nie robiłem...
komentarz 4 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
cms to koniec koncow i tak tylko zestaw plikow najczesciej w public_html. Trzeba tylko zadbac aby byly przeniesione wszystkie pliki. Ja bym spróbował, to nic nie kosztuje :) jak masz phpmyadmin to tam jest gdzies opcja łatwego exportu i importu bazy.
Jeśli danych jest bardzo duzo to zastanowibym sie jeszcze czy nie lepiej wrzucic to gdzies na jakies repo np. gj, stash itp i potem na nowym hostingu pobrac z repo z poziomu putty, moze to być szybsze nic download i upload lokalny ale to juz kwestia poboczna no i pytanie czy hosting mialby gita, ale dzis to juz chyba standard.
Tak, ale problem pojawia się z bazą, przy przeniesieniu trzeba w bazie pozmieniać lokalizacje plików (bo przecież jest inna). W każdym razie oczywiście, że spróbować nie zaszkodzi, Dzięki za odpowiedź.
a dlaczego? nie znam struktury tek bazy ale nawet jesli w bazie sa zapisane sciezki do plików to nigdy nie zapisuje sie ich jako sciezki bezwzgledne z domena... powinny byc sciezki wzgledem folderu glownego i wtedy kopia plikow i folderow nic nie zmieni... jesli jest inaczej to w razie czego mozna obleciec tabele updatem ale to troche dziwne... a masz gdzies fragment tych tabel zawierajacych sciezki do plikow?
Nie mam, na razie się tym nie zajmuję, dostałem takie polecenie w pracy i się do tego po prostu przygotowuję rozeznając temat. Jeszcze nie mam nawet dostępu przyznanego do serwera.
Dobra poszukałem, mówią ludzie, że się da:
" Przenosisz wszystkie pliki, przenosisz baze, dokonujesz zmian w configuration.php i działa. ".
hehe kocham to... rozeznaj temat, wycen sie czasowo a dostep damy ci potem... :) nom to teoretycznie powinno być spoko, pamietaj tylko aby w bazie zapewnic dla nowego usera prawa zapisu i odczytu... czasem mozna zapomniec o oczywistych rzeczach i godzinami szukac problemu... sam to pare razy przezywalem :)
taka sugestia z doswiadczenia... jesli teoretycznie wsio wydaje sie proste to w praktyce czesto pojawia sie jakies problemy... daj sobie wiec w razie czego rezerwe czasową
+1 głos
odpowiedź 5 listopada 2018 przez Marcin Równicki Nowicjusz (240 p.)
Odpowiedź o przeniesienie widzę udzielona.

Z szablonem nie będzie takie łatwe, bo są inne pozycje modłów  wykorzystywane.Więc po instalacji nowego szablonu trzeba będzie skonfigurować pozycje modułów dla nowego szablonu. Ale to też nic trudnego.

W razie problemów zapraszam do kontaktu.
komentarz 5 listopada 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,835 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,940 wizyt
pytanie zadane 22 października 2016 w PHP przez Captivity Obywatel (1,030 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,073 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w PHP przez Captivity Obywatel (1,030 p.)

93,326 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,654 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...