Mam zamiar zainstalować Linux Mint(Cinnamon edition) obok Windows 10(potrzebuję do Autocada, PVSolarPremium, Google Earth Pro itp.). Wcześniej używałem Windows 10 i tam potrzebowałem dla zachowania porządku i bezpieczeństwa antywirusa(Panda) i aplikacji do czyszczenia komputera(CCleaner). Z tego co słyszałem do Linuxa nie potrzeba jakiegoś specjalnego antywirusa, co najwyżej clamav, a jak to wygląda z czyszczeniem rejestrów, instalacją kodeków itd.., moglibyście mi doradzić co zainstalować jeżeli chodzi o zabezpieczenia i "aplikacje startowe".
Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś intalował kiedyś Julia Lang na Linuxa, bo na Windowsie pojawiały się problemy z instalacją niektórych pakietów np.Blink, gdzie wywalał komunikat w stylu:
julia> Blink.AtomShell.install()
ERROR: IOError: could not spawn `7z x electron-v2.0.5-win32-x64.zip -oatom`: no such file or directory (ENOENT)
Udało mi się to na jednym komputerze z W10 naprawić, ale ... zapomniałem sobie tego zanotować, bo "wydawało się łatwe" i chciałem sobie uruchomić to w pracy, ale coś nie mogłem rozwiązać problemu.