• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux - aplikacje

0 głosów
457 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez wiktor14 Początkujący (270 p.)

Mam zamiar zainstalować Linux Mint(Cinnamon edition) obok Windows 10(potrzebuję do Autocada, PVSolarPremium, Google Earth Pro itp.). Wcześniej używałem Windows 10 i tam potrzebowałem dla zachowania porządku i bezpieczeństwa antywirusa(Panda) i aplikacji do czyszczenia komputera(CCleaner). Z tego co słyszałem do Linuxa nie potrzeba jakiegoś specjalnego antywirusa, co najwyżej clamav, a jak to wygląda z czyszczeniem rejestrów, instalacją kodeków itd.., moglibyście mi doradzić co zainstalować jeżeli chodzi o zabezpieczenia i "aplikacje startowe".

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś intalował kiedyś Julia Lang na Linuxa, bo na Windowsie pojawiały się problemy z instalacją niektórych pakietów np.Blink, gdzie wywalał komunikat w stylu:

julia> Blink.AtomShell.install()
ERROR: IOError: could not spawn `7z x electron-v2.0.5-win32-x64.zip -oatom`: no such file or directory (ENOENT)

Udało mi się to na jednym komputerze z W10 naprawić, ale ... zapomniałem sobie tego zanotować, bo "wydawało się łatwe" i chciałem sobie uruchomić to w pracy, ale coś nie mogłem rozwiązać problemu.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 listopada 2018 przez miro Pasjonat (23,850 p.)
Hej, Niestety utaj widać, jedną z bolączek linuxa - barak specjalistycznego oprogramowania (prócz IT) pod niego. Jednak chyba Google Earth jest na linuksy.

Jak chcesz to możesz zainstalować clamtk - GUI do clamav. Linux Mint powinien działać Tobie out of the box, raczej nie będziesz musiał instalować niczego dodatkowego. Ogarnij jak działa manager pakietów, aby zachowywać czystość systemu. W ostateczności zainstaluj BleachBit. Z tego co przed chwilą przeczytałem to  wystarczy tylko rozpakować plik z Julią.

Kiedyś napisałem artykuł z listą przydatnych/ciekawych aplikacji, może się Tobie przydać.
http://www.miroslaw.ovh/programy-na-linuksa/
komentarz 3 listopada 2018 przez wiktor14 Początkujący (270 p.)
Spoko, ale google Earth, Autocada i PVSolar Premium zamierzam zainstalować na W10. Jeżeli chodzi o BleachBit to właśnie to czego szukałem. Jeżeli chodzi o Julię to jestem zdecydowanie dalej tzn. zainstalowana jest już dawno, piszę to w jupyter notebook, widgety(interact.jl) też działają, ale problem jest z wydzieleniem kodu do osobnego okienka, podobno jest to problem ze ścieżką lokalizacji w której ma być wypakowany ściągnięty ten plik " 7z x electron-v2.0.5-win32-x64.zip ", w każdym razie jeszcze będę musiał pogrzebać. Dzięki za radę.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 471 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2018 w Inne języki przez wiktor14 Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 430 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2018 w Python przez wiktor14 Początkujący (270 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...