• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Na czym się skupić ?

+5 głosów
1,654 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)

Witam naszą nową społeczność !

Mam do was pytanie. Od kilkunastu tygodni zainteresowałem się projektowaniem stron internetowych. Głównie język HTML oraz CSS. 
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę programisty front-endowego, a back-endowego? Do którego z tych pojęć należy moje zainteresowanie oraz na jakich językach się skupić (Nie uwzględniając języka angielskiego) ?

10 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
Języki back-endowe są od mechaniki, np. PHP

a języki front-endowe są od wyglądu, np: HTML, CSS
komentarz 7 kwietnia 2015 przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)
Prosto ale na temat :). Dziękuję za poświęcony czas.
+3 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
Front-endowy to programista, który pisze kod interpretowany n a przeglądarce, a back-endowy na serwerze. Tzn. osoba, która wchodzi na stronę nie może zobaczyć tego kodu. programista back-endowy ma dużo ciężej, ale z reguły zarabia więcej. Języki typowo front-endowe to html5, css3, javascirpt, jquery. Po stronie serwera natomiast wykonywany jest np. jezyk PHP.
+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Twoje zainteresowanie to (od kilkunastu tygodni) front-end, ponieważ zajmujesz się opisem wyglądu strony - HTML i CSS, kolejny język front-endowy (bardzo ważny i przyszłościowy) to JavaScript - skup się na nim.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)
Dzięki za radę, dobrze wiedzieć, ponieważ JavaScriptu jeszcze nie dotykałem.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
JavaScript staje się coraz popularniejszy i z pewnością warto się go teraz uczyć. Ponadto coraz więcej firm wykorzystuje JS również na back-endzie. Pozwala im to swobodnie przemieszczać pracowników z front-endu na back-end i odwrotnie, wedle zapotrzebowania w danej chwili. Jak kolega wspomniał jest to język przyszłościowy i warty zainteresowania. Pozdrawiam i powodzenia w nauce! :)
+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Powinieneś uczyć się HTML/CSS, PHP, JS, MySQL. Ogólnie to czego uczy pan Mirek. Pozdrawiam.
+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Jędrzej Obywatel (1,540 p.)
HTML i CSS można śmiało zaliczyć do front-endu. Najprościej rzecz ujmując front-end to głównie to co użytkownik może zobaczyć czyli wygląd strony. Back-end obejmuje mechanikę działania strony czyli np. sytem logowania czy dodawania wpisów (bez konieczności wklejania tekstu w kod jak w czystym HTMLu). Wydaje mi się że będąć front-endowcem dobrze jest oprócz HTMLa i CSSa znać również podstawy JavaScript oraz jakieś programy do edycji grafiki. Jeśli będziesz kiedyś szukać pracy jako front-end dev to przyda Ci się też znajomość popularnych systemów zarządzania treścią (CMS) takich jak WordPress, Joomla, Drupal, PrestaShop.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
No moim zdaniem, po HTML-u i CSS-ie to przychodzi pora na JavaScript, jQuery i różne fajne biblioteki do jQuery. Jeśli chciałbyś pójśc dalej w backend to PHP i mySQL obowiązkowo. Są też takie fajne rzeczy jak np. nodeJS. Super sprawa w połączeniu z Jade i Stylusem. Ułatwia tworzenie większych projektów zarówno od strony frontu jak i backendu.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez DarkEliat Bywalec (2,810 p.)
Sprawa jest prosta :

- do programowania front-endowego należą tj języki jak HTML, CSS, JS, chodzi tutaj o to, że one są odpowiedzialne za to co widzimy na stronie, jekieś przejścia, ogólny wygląd, muzyka itp.

- do programowania back-endowego należą tj języki jak MySQL i PHP, one są odpowiedzialne za mechanikę i działąnie strony.

Jeżeli jeszcze nie widziałeś poradników Mirosława Zelenta to je obejrzyj. Nie pożałujesz tego.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez elaen Gaduła (4,760 p.)
front-end czyli to jest wygląd strony, to jak użytkownik ją widzi, responsywnośc i wszsytkie temu pochodne rzeczy. Backend odpowiada za mechanike, działanie, zabezpieczanie strony.
komentarz 7 kwietnia 2015 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
Moim zdaniem nie koniecznie. Np. JS też odpowiada za mechanikę.
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Dissio Mądrala (5,830 p.)
na chlopski rozum: front-end - grafika, wygląd (obrazek na stronie, menu)

back - mechanika, silnik, dzialanie, np. system logowania na stronie internetowej
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez Iras Obywatel (1,800 p.)
ja bym to zinterpretował tak front end czyli to co z przodu co widzisz czyli html,css,javascript a back end to co z tyłu czego nie można zobaczyć czyli php :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 547 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 210 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 675 wizyt

93,424 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,637 komentarzy

62,782 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...