• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlanie informacji na temat danego użytkownika z bazy [PHP]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
974 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2018 w PHP przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)

Witam, natrafiłem na problem którego nie umiem od żadnej strony ugryźć.

Mam podstronę na której wyświetlana jest tabelka z informacjami na temat osadzonych w bazie danych użytkownikach. Tabelka ta zawiera tylko część danych (te najważniejsze, np. imie, nazwisko, dataurodzenia). Przy każdym wierszu tej tabelki mam jednak przycisk "Więcej" (<a href="osoby-wiecej-info.php">Więcej</a>), który docelowo ma przenieść na podstronę gdzie będą osadzone już wszystkie możliwe informacje z bazy o wskazanym użytkowniku. Moje pytanie brzmi jak zrobić, żeby na tej następnej podstronie pojawiły się informacje akurat o tym użytkowniku przy którym został wciśnięty przycisk "Więcej".

Wyświetlanie tych podstawowych informacji w tabelce na w/w podstronie odbywa się za pomocą pętli. Dane o użytkownikach zostały pobrane z bazy i zapisanie w tablicy. Wygląda to mniej więcej tak:

<?php
//w skrypcie pobierajacym dane z bazy
$_SESSION['ile'] = $rezultat->num_rows;

//na podstronie z tabelka
$ile = $_SESSION['ile']

for($x=1; $x<=$ile; $x++)
{
   echo "<tr>",
  "<td>".$x."</td>",
  "<td>".$_SESSION['osoba$x']['imie']."</td>",
  "<td>".$_SESSION['osoba$x']['nazwisko']."</td>",
  "<td>".$_SESSION['osoba$x']['dataurodzenia']."</td>",
  '<td><a class="btn btn-info" href="osoby-wiecej-info.php">Więcej</a></td>',
  "</tr>";
}
?>

Nie wiem jak to lepiej mogę wyjaśnić. Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. Z góry dziękuję za pomoc. :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 2 listopada 2018 przez Michał Samolewski
 
Najlepsza
mozesz przekazać sobie w GET np. id usera plus oczywiscie zabezpiecz sie np. tokenem w headersach aby zweryfikowac czy user jest zalogowany.
komentarz 2 listopada 2018 przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
Jestem naprawdę początkujący i szczerze mówiąc nie wiedziałem że GET można wykorzystać gdzieś indziej niż w formularzu. Ale to jak ten odnośnik ma wyglądać w takim razie? Powiedzmy że chciałbym przekazać w GET nazwę: osoba$x

jak to zapisać?
komentarz 2 listopada 2018 przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
<a class="btn btn-info" href="osoby-wiecej-info.php?osoba=osoba'.$x.'">Więcej</a></td>

Dobra, udało mi się tym sposobem. Dziękuję bardzo za pomoc. Wszystko śmiga jak należy! :)

+1 głos
odpowiedź 2 listopada 2018 przez Gucci Gaduła (4,580 p.)
Hej,

Musisz w adresie dla opcji "Więcej" pobrać id użytkownika z bazy, aby następnie w skrypcie osoby-wiecej-info.php wyświetlić informacje dla konkretnego użytkownika na podstawie pobranego id.

Oczywiście musisz skorzystać z opcji pobrania pojedynczego rekordu po id

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,844 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2018 w PHP przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 215 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2019 w PHP przez jimi Nowicjusz (220 p.)

92,761 zapytań

141,685 odpowiedzi

320,478 komentarzy

62,105 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...