• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PhpMailer - Jak wysyłać maile?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,486 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2018 w PHP przez marek90552 Początkujący (430 p.)

Dzień dobry, chciałbym użyć PhpMailer do wysyłania danych z formularza. Pobrałem paczkę stąd ale nie wiem co mam z tym zrobić. Mógłby ktoś wysłać link do jakiegoś poradnika?

komentarz 2 listopada 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Z całym szacunkiem, ale szukanie nie boli. Skoro już znalazłeś takie coś jak PHPMailer to spokojnie znalazłbyś instrukcje obsługi.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2018 przez azez Użytkownik (690 p.)
wybrane 4 listopada 2018 przez marek90552

Najlepsza

Hej,

Robiłem to ostatnio na wczoraj. Najprostszy możliwy mailer w php, u mnie wygląda to tak:
Obecnie nie za bardzo chcę się przyznawać do takiego kodu. Skoro daje Ci gotowca, to zerknij na przykład i zrób to lepiej.

Wiem, że chodzi tutaj o framework, ale jeśli nie za bardzo go ogarniasz, to zrób to tak jak potrafisz na surowo. Potem staraj się ulepszyć kod.

HTML / (plik .php, ale to tylko u mnie):

<form class="col-xl-3 col-lg-3 col-md-6 col-sm-12 col-12 mx-auto" method="post" action="content/form.php">
                        <div class='form-group'>
                            <label for='email' class="text-light">Skontaktuj się z nami:</label>
                            <input type="email" class="form-control form-control-md" name='mail' id="email" placeholder="Podaj swój e-mail">
                        </div>
                        <div class="form-group">
                            <input type="text" class="form-control form-control-md" name='topic' id="topic" placeholder="Temat">
                        </div>
                        <div class="form-group">
                            <textarea type="textarea" class="form-control form-control-md" name='text' id="tArea" placeholder="wiadomość do nas" style="max-height: 150px !important; "></textarea>
                            <button type="submit" class="btn btn-primary text-light mt-2 px-3 py-2">Wyślij</button>
                        </div>
                    </form>

PHP: 

<?php
$mail = $_POST['mail'];
$topic = htmlspecialchars($_POST['topic']);
$msg = htmlspecialchars($_POST['text']);

$header = "Content-Type: text/html; charset=utf-8\r\n";
$message = "<html lang='pl'><head></head>";
$message .= "<body>ciało wiadomości - divy dla mailera nie działają, więc używaj tabel";
$message .= "</body>
            </html>";

$to = "DoKogoWysyłasz@gmail.com";
$_SESSION['send'] = @mail($to, $topic, $message, $header);
if(!isset($_SESSION['send'])) {
 $_SESSION['itWork'] = "<div class='alert alert-danger alert-dismissible fade show' role='alert'>
    <a href='#' class='close' data-dismiss='alert' aria-label='close'>&times;</a>
  Niestety nie udało się wysłać wiadomości. Spróbuj później.
</div>";
} 
//RODO!
header('Location: https://xxsx.pl');

+1 głos

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 493 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2018 w PHP przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 528 wizyt
pytanie zadane 24 września 2018 w PHP przez 1001 Początkujący (260 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,254 wizyt

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...