• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cache-owanie aplikacji :) o co z tym chodzi?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
833 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2018 w PHP przez Gucci Gaduła (4,580 p.)
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z cache-owaniem aplikcji, spotkałem się z takimi pojęciami ale nie do końca wiem co to oznacza np, że w wersji deweloperskiej aplikacji nie używamy cache-owania a po przeniesieniu na serwer produkcyjny używamy cache-owania :)

Z góry dzięki za pomoc

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 1 listopada 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Optymalizacja
Zapisuje się wyniki pewnych stałych akcji żeby nie robić ich zbędnie

Przykładem takiej akcji może być pobranie zdjęcia z serwera, po co za każdym razem gdy wymagana jest akcja pobrania X zdjęcia, pobierać je z serwera? Można przecież to zdjęcie zapisać na dysku użytkownika i korzystać z tego zdjęcia

Cache co jakiś czas jest czyszczony, bo "co jeśli to zdjęcie się zmieni?"

W wersji deweloperskiej nie używamy, bo zawsze chcemy mieć wszystko aktualne
Użytkownik może sobie poczekać te 10 czy 15 minut na nową wersje logo w rogu strony
Ale programista chce mieć tą nową wersje od razu
komentarz 1 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

W wersji deweloperskiej nie używamy, bo zawsze chcemy mieć wszystko aktualne

dyskutowałbym tutaj... nigdy nie testujesz jak pracuje cache, czy wszystko jest oki? Nie mówię tu o jakiś prostych zdjęciach itp. tylko o jakiś bardziej złożonych akcjach, albo cache w systemach rozproszonych za jakimiś load balancerami itp. itd.? Ja niedawno sam wpadlem w małą pułapkę cachowania varnisha i moim zdaniem warto również cachowanie testować na etapie developmentu.

komentarz 1 listopada 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
edycja 2 listopada 2018 przez marcin99b

Też racja, cache warto testować żeby wiedzieć czy działa

Chodziło mi tu bardziej o odwołanie do tej części zdanie

co to oznacza np, że w wersji deweloperskiej aplikacji nie używamy cache-owania a po przeniesieniu na serwer produkcyjny używamy cache-owania

czyli  "dlaczego programista sprawdzając czy produkt działa, woli mieć wyłączone cachowanie" -> bo od razu może sprawdzić efekty swojej pracy 

komentarz 1 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

No to ja nadal pozostaję przy swoim.

bo od razu może sprawdzić efekty swojej pracy 

Padlem niedawno ofiarą pewnego nieotestowanego zachowania się cache varnisha na jednym, dość specyficznym requeście GET. Długo nie mogliśmy dojść o co chodzi, aż tak testowo zmieniłem GET na POST we froncie i API i dopiero wtedy okazało się, że było ustawione pewne cachowanie, niewykryte.

Gdyby na etap developmentu cache były wyłączone to nagle dostalibyśmy alerty z wersji produkcyjnej i niewiadomo, czy tak szybko byśmy odnaleźli błąd.

Także moim zdaniem mimo wszystko warto mieć cache gdzieś z tyłu glowy i jak najbardziej to testować. Oczywiście jeśli mówimy o zwykłym cache browsera na fotki, css itp. to inna sprawa, ale to jest rzecz kliencka, a wszelkie cache back-endowe powinny być zawsze otestowane. 

0 głosów
odpowiedź 1 listopada 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
chodzi generalnie o zapisywanie pewnych danych i serwowanie ich bez koniecznosci ponownego wykonywania złożonych operacji, np. odczyty z bazy, requesty http itp. Z ta wersja dev to nie do końca tak, bo czasem tez trzeba potestowac cachowanie, np. Jeśli używasz jakiś cachow na mikrouslugach itp. Testy powinny jak najbardziej obejmować tez cachowanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 918 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2016 w C i C++ przez 1naswiecie Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 384 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2018 w PHP przez Kuba Jakubowski Gaduła (3,550 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...