• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Roździelenie kodu pomiędzy Model a Kontroler.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
288 wizyt
pytanie zadane 31 października 2018 w C# przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
Witam,

Wykorzystując wzorzec MVC, zastanawiam się, w którym miejscu umieścić kod odpowiedzialny za odczyt danych z bazy.

Prosty przykład: mając formularz logowania umieściłem kod odpowiedzialny za sprawdzenie czy dany użytkownik jest zarejestrowany w modelu klasy o nazwie ( np. Login), zwracając true lub false do kontrolera chciałem przekierować do odpowiedniej akcji, albo ponowne wyświetlenie formularza albo dostęp do danych. Niestety w żaden sposób to nie działało. Pomogło umieszczenie instrukcji odczytu z bazy dopiero w bezpośrednio w kontrolerze.

I tu moje pytanie : jaki kod umieszczać w kontrolerze, a jaki w modelu ? jeśli ktoś ma jakieś fajne kursy pokazujące jak rozdzielić kod  chętnie poczytam.
1
komentarz 1 listopada 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
W kontrolerze operujesz na żądaniach. Coś do kontrolera przychodzi, a ty co najwyżej obrabiasz dane, jakie dostałeś żeby można było je przekazać do kolejnej warstwy twojej aplikacji, która je obsłuży.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 listopada 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
wybrane 9 listopada 2018 przez Antero00
 
Najlepsza
W skrócie powinno się zrobić to przez warstwę serwisów. Kontroler komunikuję się z serwisem przy pomocy wstrzykiwania zależności. A serwis bezpośrednio z bazą. Co za tym idzie kontroler nie ma dostępu do bazy przez co całą logikę musisz pisać w serwisach. Dlatego kontroler tylko wywołuje serwisy. 0 logiki biznesowej w kontrolerach.
komentarz 8 listopada 2018 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
Czyli np. mam kontroler o nazwie Home, który zwraca listę dostępnych samochodów, które mają kolor niebieski. I mam rozumieć, że wywołuję w kontrolerze metodę GetBlueCar, zdefiniowaną w modelu, która zwraca listę samochodów ? ( pomijam na wczesnym etapie nauki warstwę serwisów)
2
komentarz 9 listopada 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
za pomocą jakiegoś kontenera IoC przekazujesz interfejs jakiegoś serwisu, który ma w sobie metodę np. GetByColor(Color color). Wtedy w swoim kontrolerze w metodzie GetBlueCar wywolujesz carService.GetByColor(Color.Blue) i zwracasz wynik. Twój serwis to nic innego jak zwyczajna klasa C#. Masz bardzo dużo tutoriali w Internecie jak to działa. Często zamiast tworzyć repozytorium i serwis, dużo osób tworzy po prostu repozytorium, które działa tak jak serwis.
1
komentarz 9 listopada 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)

@Antero00,

Wywołujesz w kontrolerze metodę która zawraca Ci listę Twojego modelu. Model to osobny byt który ma za zadanie prezentować tylko dane. Taki przykład z palca

 

public IActionResoult GetByCloro(string color){

 List<CarModel> model =  GetByColor(color);

}

 

private List<CarModel> GetByColor(string color){

return new List<CarModel>

}

----------------------------

I tutaj Twój model z danymi

public class CarModel(){

public int Id {get;set;}

public string Color {get;set;}

itp...

}

0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2018 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
Jeśli ktoś ma link do kursu w którym jest to fajnie opisane, komunikacja kontroler - service - model, to chętnie zobaczę.
1
komentarz 9 listopada 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Szukaj wzorców projektowych do Asp.Net. Sama komunikacja wynika ze wzorców jakie stosujesz.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 39 wizyt
pytanie zadane 4 marca w C# przez drewienko Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 290 wizyt
pytanie zadane 22 września 2021 w C# przez ShockWave Bywalec (2,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 231 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2021 w C# przez kubaa322 Użytkownik (710 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...