• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

LED Cube, jaśniejsza kolumna

0 głosów
199 wizyt
pytanie zadane 30 października 2018 w Nasze projekty przez wanttobeanengineer Obywatel (1,120 p.)
Witam serdecznie.

Nie wiem czy umieściłem temat w dobrej kategorii, jednak odpowiedniejszej nie znalazłem.

Zrobiłem sobie małego LED Cube o rozmiarach 4x4x4.
Wykorzystałem do tego ATmegę 8, 4 tranzystory NPN i kilka rezystorów.
Po uruchomieniu, zauważyłem, że jedna kolumna świeci jaśniej a gdy zgaśnie, pozostałe kolumny się rozjaśniają.
Każda kolumna (4 ledy) jest sterowana bezpośrednio z pinu ATmegi z użytym jednym rezystorem.
Każda warstwa (16 ledów) jest sterowana poprzez tranzystor NPN, który zwiera katody 16 ledów w warstwie z masą.
Każdy z 4 tranzystorów jest sterowany z pinu procesora z użyciem rezystorów.
Problem występuje tylko w jednej kolumnie (4 ledy).
Jeśli chodzi o elektronikę to jestem amatorem, stąd pytanie co może być przyczyną jaśniejszego świecenia tych diod.
Czy gdybym użył do każdej kolumny osobneg tranzystora PNP to problem został by rozwiązany?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 30 października 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Ja bym nigdy takiej ilosci ledow nie podopinal pod sterowanie bezpsrednio z portu uC. Z takiego portu to możn bez obaw sterować co najwyżej jednym ledem. Polecam zastosowanie tranzystorow.
komentarz 4 listopada 2018 przez wanttobeanengineer Obywatel (1,120 p.)
Dzięki za odpowiedź. Przy budowie większego tak zrobię. Jednak to zbudowałem raczej na szybko a tranzystory miałem tylko wylutowane z jakiejś starej elektroniki (chyba z jakiegoś auta RC) i miałem tam z 10 tranzystorów w tym tylko 2 PNP. Co więcej prąd ograniczyłem do 10mA (nawet trochę mniej)  na każdą diodę, więc przy zapalonych wszysetkich czterech, jego pobór wynosi niecałe 40mA, Co więcej przy tworzeniu animacji używam multipleksingu więc w danej chwili na danym pinie świeci się tylko jedna dioda, jedynie co to zapalałem do testów po kilka kolumn w każdej wszystkie diody na raz.

Więc ponawiam pytanie, czy może być tego przyczyną to, że diody sterowane bezpośrednio z pinu mikroprocesora, czy może się za tym kryć inna przyczyna? Chciałbym wiedzieć na przyszłość, co może być problemem.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 553 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w Sprzęt komputerowy przez maciokeks Nowicjusz (220 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 186 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 147 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2019 w Nasze projekty przez Szahid Pasjonat (20,970 p.)

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...