Tlo (czyli jakies chmurki krzaczki drzewka na niebieskim tle) powinno byc juz gotowa tekstura zrobiona w jakims edytorze o rozmiarach dlugosci mapy(czyli jakies 4000xdlugosc okna) czy moze tekstura o rozmiarach okna ktora by byla niebieskim tlem a kwestie zwiazane z drzewkami itp byly by wypisywane po odpowiednim wczytaniu z pliku txt?
Zdecydowanie druga opcja. Używanie bardzo dużego obrazu jako tła nie byłoby dobre, bo:
- musiałbyś wczytywać tło "po kawałku", marnując na to czas i moc obliczeniową lub musiałbyś przechowywać w pamięci cały obraz z tłem (o zgrozo!)
- tak duży obraz z tłem zajmowałby zdecydowanie dużo pamięci na dysku, a jeśli poziomów byłoby dużo - no, już łatwo możesz sobie przeliczyć :)
Najlepiej zrobić sobie jakiś przyjemny i prosty format pliku (może być tekstowy) z danymi o mapie i tam umieścić dane o obiektach tła.
Krotkie pytanie. Mam okno wymiary 100x100 i czy jak ustawie mojego sprita na pozycji 200x200 to czy funkcja draw rysuje jakos ten obiekt(nwm jak) czy poprostu pomija takie rysowanie?
To już zależy od rozmiarów obiektu, który chcesz narysować; jeśli będzie wymiarów 500x500, to będzie narysowany tak czy siak. W praktyce sprawdza się, czy box obiektu rysowanego ma przecięcia z ramką okna lub jest całkowicie wewnątrz niej zawarty - jeśli tak, to obiekt jest rysowany (całkowicie lub częściowo), w przeciwnym wypadku jest pomijany.