• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Import pobranych danych w postaci tabeli bez separatorów do bazy MySQL

0 głosów
420 wizyt
pytanie zadane 29 października 2018 w PHP przez Enzym Nowicjusz (120 p.)
Witam,
Szukam podpowiedzi jakie mechaniki używa się do importowania danych do bazy MySQL, nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie. Na wstępie dodam, że przeglądałem tematy, które zawierały rozwiązania np xml > MySQL. Mi zaś chodzi o to, że ja pobieram dane, które chce wprowadzić do bazy danych w postaci tabeli bez separatorów (poza spacją). Używałem do tej pory excela i poprostu po zaznaczeniu komórki wklejałem te dane i miałem wszystko ładnie w kolumnach z nagłówkami co jest co. Chciałbym robić to samo przez stronę, gdzie wklejam te dane i po wciśnięciu buttona te dane są przerzucane do MySQL (w dalszej wersji projektu chciałbym zaimplementować odrzucanie dublowanych danych). Myślałem o wklejaniu tych danych do excela i tworzenie pliku xml, ale chciałbym pominąć ten etap. Mógłby mnie ktoś nakierować co powinienem szukać?

Nie musi to być PHP, może to być cokolwiek co pozwoli mi później usuwać zdublowane dane przed wrzucaniem do bazy. Oczywiście mógłbym się bawić ustawieniami klucza głównego i poprostu odfiltrowywać te dane na poziomie insertów, ale niestety musiałbym chyba zrobić klucz główny złożony z wszystkich kolumn :x

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,454 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2020 w SQL, bazy danych przez kozluck Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 746 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2016 w SQL, bazy danych przez onlyone Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 495 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2020 w SQL, bazy danych przez kozluck Nowicjusz (220 p.)

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...