• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kod programu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
134 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w C i C++ przez niezalogowany
edycja 28 października 2018 przez Patrycjerz

nie wiem dlaczego ten kod nie działa.

#include<iostream>
#include<iomanip>
#include<stdio.h>
#include<cmath>
int main()
{
    double r, objetosc;
    printf("podaj promien kuli: ");
    scanf("%f,", &r);
    objetosc = r*r*r*4*M_PI;
    printf("obejtosc kuli wynosi %.f", objetosc);
    return 0;
}

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 października 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)
scanf("%f,", &r);

%f oznacza wczytanie floata, żeby wczytać double'a musisz użyć:

scanf("%lf,", &r);

 

Tak swoją drogą, skoro używasz iostream, iomanip i cmath, czyli bibliotek C++, to warto byłoby używać do wczytywania danych std::cin, a nie scanfa.

komentarz 28 października 2018 przez niezalogowany
wiem, ale chciabym sobie poćwiczyć scanf i printf. dzięki za pomoc.
komentarz 28 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@Arkadiusz Sikorski, może kolega w c :D piszę a nie cpp , chociaż import bibliotek na to nie wskazuje :D 

0 głosów
odpowiedź 28 października 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Zły wzór na objętość kuli

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 433 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2022 w C i C++ przez natalia2002. Początkujący (370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 311 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2020 w C i C++ przez ResCrove Obywatel (1,700 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 383 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2019 w C i C++ przez Przemek49 Obywatel (1,260 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,524 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...