• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[JAVA] Problem z kodem. Więcej w opisie.

0 głosów
722 wizyt
pytanie zadane 28 października 2018 w Java przez ILikeJava Obywatel (1,230 p.)

Witam. Mam z tym kodem pewien problem. Gdy tworzę plik, zapisuję go, a następnie otwieram, tekst pojawia się tylko w TextFieldzie TOPIC. Totalnie o ogarniam dlaczego. Gdy w notatniku zedytuję plik to wszystko się ładnie otwiera ale gdy chcę otworzyć plik stworzony w klasie FileCreator w metodzie finishClicked to jest problem. Na 99% jest problem z getterami w klasie EmailTab lub w klasie Main w metodzie saveAsClicked. Będę bardzo wdzięczny za pomoc bo nie mogę dojść co jest źle.

komentarz 28 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
W którym miejscy wczytujesz plik?
komentarz 28 października 2018 przez ILikeJava Obywatel (1,230 p.)
Klasa EmailTabCreator metoda createTabForOpener(String path). Tam jest tworzony obiekt klasy MaReader która ma metody do odczytywania z pliku odpowiednich danych. W klasie MaReader jest jeszcze tworzony FileReader.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
wybrane 5 listopada 2018 przez ILikeJava

Najlepsza

Algorytm wczytywania tego pliku jest jakiś dziwaczny (przynajmniej dla mnie) więc pewnie tam jest problem (500 ifów).

A FileReader jest tworzony tylko po to aby go zamknąć:

if (String.valueOf(sb).equals(".ma"))
{
     FileReader fileReader = new FileReader(path);
     fileReader.close();
}

I samo wczytywanie za pomocą załadowania całego pliku do Stringa i szukaniu po charAt już sugeruje, że coś jest nie tak. Zobacz jak się czyta pliki w najprostszy sposób:

https://javastart.pl/baza-wiedzy/darmowy-kurs-java/podstawy-jezyka/zapis-i-odczyt-z-plikow

Struktura pliku wygląda tak: 

author""/recipient""/date"28-10-2018"/time"15-8-19"/topic"topic"/content"<html dir="ltr"><head></head><body contenteditable="true"><p>content</p></body></html>"

Chodzi o to,że jeśli chcę pobrać authora to readAuthor() pobiera cały plik i szuka w nim ciągu 

author"

i gdy będzie " to ma zakończyć wczytywanie. Klasa MaReader i MaWriter testowałem osobno i normalnie zapisują i odczytują to co chcę. Jest tylko problem z polem content bo tab HTMLEditor sam wrzuca swoje apostofy więc to jest do dopracowana.

Radziłbym Ci popracować nad zmianą sposobu odczytu danych z pliku.

Jednak skoro ona działa, to powiedz mi czy to:

System.out.println(maReader.readContent());

wyświetla to co oczekujesz?

tzn. to?

<html dir="ltr"><head></head><body contenteditable="true"><p>content</p></body></html>

A samą strukturę pliku może zmień tak:

author:Jan Kowlaski
recipient:Andrzej Nowak
date:28-10-2018
time:15-8-19
topic:topic
content:<html dir="ltr"><head></head><body contenteditable="true"><p>content</p></body></html>"

Wtedy odczyt możesz realizować na zasadzie jak poniżej:

File file = new File("file.txt");

final String AUTHOR_LABEL = "author";

String author = null;
 try (Scanner sc = new Scanner(file))
{
      String[] line = sc.nextLine().split(":");

if (line[0].equals(AUTHOR_LABEL) )
      {
            author = line[1];
      }
}
catch (FileNotFoundException e)
{
    System.out.println("Bład");
}

System.out.println(author); //Wydrukuje Jan Kowalski

System.out.println(maReader.readContent()); robi to co chcę ale wyświetla <html dir= więc to wina algorytmu odczytującego z pliku. Dodam jeszcze, że System.out.print() drukuję wszystkie 4 parametry (author, recipient, topic, content) gdy plik zostanie stworzony przez program gdzie mam same klasy MaReader i MaWriter. Gdy stworzę plik w głównym programie to odczytuje poprawnie się tylko topic i content tyle że błędnie.

Nie, chyba nie rozumiem w szczególności tego:

Gdy stworzę plik w głównym programie to odczytuje poprawnie się tylko topic i content tyle że błędnie

Wgraj program normalnie na github żeby można było go sobie pobrać i odpalić, bo niestety za bardzo nie rozumiem o co chodzi. Ewentualnie zrób screeny z przepływu i je opisz (jeśli zdecydujesz się na tę opcję to wgraj screeny tu: https://imgur.com, i podaj do nich linki).

Ojoj... ale namieszałem. Już wszytko działa. Zrobiłem filtr w algorytmi zapisującym w pliku nie i zapomniałe o tym a patrzyłem się na to kilka razy. Przepraszam za zamieszanie. :/
To znaczy działa tak?
Tak tak

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 377 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2018 w Java przez ILikeJava Obywatel (1,230 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 542 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2022 w Java przez michal441599 Użytkownik (530 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,197 wizyt
pytanie zadane 14 września 2017 w Java przez Niczit Nowicjusz (240 p.)

93,743 zapytań

142,683 odpowiedzi

323,301 komentarzy

63,330 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...