• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie obiektowe w JavaScript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
421 wizyt
pytanie zadane 27 października 2018 w JavaScript przez kameleon Użytkownik (590 p.)
Cześć,

szybkie pytanie, czy brać się za programowanie obiektowe nie będąc mistrzem programowania proceduralnego?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
A ja powiem nieco przewrotnie... czym jest dla Ciebie programowanie proceduralne w JS?

W JS nie do końca można mówić o takim wyraźnym rozróżnieniu na obiektówkę i proceduralne jak np. w PHP. Tutaj jest to nieco inaczej rozwiązane.
komentarz 27 października 2018 przez niezalogowany
teraz to już w ogóle koledze nagmatwałeś w głowie :D

kurde, największym problemem większości osób na tym forum (tych początkujących) jest to, że sami się nie wezmą i nie nauczą się porządnie podstaw a chcą iść dalej...
komentarz 27 października 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
To, że jest inaczej rozwiązane, nie znaczy, że takiego rozróżnienia nie da się przeprowadzić. Obiektówka to przede wszystkim zbiór zasad i konwencji, a dopiero w drugiej kolejności – rozwiązania składniowe. A prototypy w JS są w niektórych obszarach bardziej elastyczne niż klasy w innych językach.
komentarz 28 października 2018 przez kameleon Użytkownik (590 p.)
wiem, że w obiektówce dochodzą obiekty, klasy, polimorfizm :p a w proceduralnym wszystko oparte jest na funkcjach.
komentarz 28 października 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@Comandeer,

A prototypy w JS są w niektórych obszarach bardziej elastyczne niż klasy w innych językach.

Możesz podać przykład? 

1
komentarz 28 października 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Zmienianie działania instancji w czasie jej istnienia, możliwość symulacji wielodziedziczenia przez łączenie prototypów, żonglowanie kontekstem… ;)
+1 głos
odpowiedź 27 października 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Tak

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 634 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 338 wizyt
pytanie zadane 21 października 2018 w C i C++ przez leonka Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 761 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w C# przez KacperSuperSax Nowicjusz (160 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,083 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...