• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie środowisko c++ do dużej aplikacji?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
753 wizyt
pytanie zadane 26 października 2018 w C i C++ przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Witam, mam zamiar napisanie pierwszej dużej aplikacji, takiej już do opublikowania, na wysokim poziomie więc potrzebuje coś lepszego niż konsolowy codeblocks czy cbuildera przeterminowanego o 10 lat :/ Co polecicie?

Qt chyba odpada bo jest zupełnie różny niż czysty c++;

Visual c++ chyba jest spoko tylko trochę mało przejrzysty i mało kursów aktualnych same z 2010 2013 :/

Cbuilder to odpada ;

Coś jeszcze ciekawego jest?
komentarz 26 października 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

potrzebuje coś lepszego niż konsolowy codeblocks czy cbuildera przeterminowanego o 10 lat

Ojoj, a kto powiedział, że C::B jest tylko do pisania aplikacji konsolowych? C++ Builder jest przeterminowany, ale w wersji 6 (tej najpopularniejszej wśród newbie). To środowisko jest wciąż rozwijane, ale nie wiem, czy jest sens je wybierać, jeśli nie masz zamiaru korzystać z biblioteki VCL.

 

Nie napisałeś, czy to ma być projekt multiplatformowy.

komentarz 26 października 2018 przez Szfierzak Gaduła (3,750 p.)

@XezolPL, A czym Qt różni się od czystego c++? Chcesz męczyć się z okienkami używając WinApi? czy boosta, który swoją droga ma ten sam poziom abstrakcji co Qt:) Jeżeli chcesz pisać coś dużego, z okienkami, wykresami do prezentacji danych, połączeniem do db, to Qt lub boost jest jak najbardziej właśnie do tego. Zastanów się, czy koniecznie chcesz to napisać w c++, do zwykłych (nie wbudowanych i nie gier) rozwiązań C# lub Java pewnie będzie prostszym wyborem.

komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)

@j23, jak się będzie dało to multi ale na początek windows potem android, linux i mac na koniec

komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)

@Szfierzak,

Wiem, że będzie ale nie chce mi się uczyćod podstaw c# czy javy a ten projekt muszę zrobić w max 9msc.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 października 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Qt chyba odpada bo jest zupełnie różny niż czysty c++;

Do okienek? Qt ma własny preprocesor dodający trochę magii (Q_OBJECT, sloty, sygnały), ale poza tym to jest praktycznie zwykły C++ - w dodatku na pewno czytelniejszy niż taki MFC.

Qt bym osobiście traktował jako najlepszą opcję jeśli koniecznie chcesz C++a (bo do okienek jeszcze lepszą opcją byłby taki C# lub java).

komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Koniecznie c++ ale jak patrzyłem tutoriale tego QT to zupełnie inne komendy wgl i zapis.
komentarz 27 października 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Na przykład?
komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
np QMessageBox itp.
komentarz 27 października 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Co z nim nie tak? To zwykła C++owa klasa.

QMessageBox msgBox;
msgBox.setText("The document has been modified.");
msgBox.setInformativeText("Do you want to save your changes?");
msgBox.setStandardButtons(QMessageBox::Save | QMessageBox::Discard | QMessageBox::Cancel);
msgBox.setDefaultButton(QMessageBox::Save);
msgBox.exec();

Dla porównania, taki MFC jest bliższy C i IMO znacznie brzydszy:

MessageBox(_T("Help, Something went wrong."), _T("Error"), MB_ICONERROR | MB_OK);

 

komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
no nwm, a mfc to jest od visuala czy co bo się już pogubiłęm? w visualu piszę w CLR
komentarz 27 października 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

MFC jest jednym z frameworków Microsoftu do pisania aplikacji na Windowsa. (Również, jest powszechnie uważany za jedno z najbrzydszych API, obok innych starych API microsoftu).

w visualu piszę w CLR

"C++ w CLR", znany też pod oficjalną nazwą "C++/CLI"?

Myślałem, że chciałeś pisać w "czystym C++"? Jeśli którąś z rzeczy wymienionych w tym wątku można nazwać "nie czystym C++", to jest nią C++/CLI. To dosłownie nie jest C++. Robiąc w nim rzeczy okienkowe z WinForms, tak naprawdę używasz dokładnie tego samego API które byś używał w C#, ale z gorszym językiem z którym mało kto Ci pomoże.

Sam MS 5 lat temu powiedział "we recommend that you do not create Windows Forms applications in C++/CLI. If you have to create a Windows Forms application, or any other .NET UI application, use C# or Visual Basic. Use C++/CLI for interoperability purposes only.". Nowsze wersje Visuala usunęły szablon aplikacji okienkowych w "C++", by do tego zniechęcić.

komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Czyli w QT będzie lepiej? Chodzi mi o jakość, czas do nauczenia, i dostępnych rozwiązaniach.
komentarz 27 października 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Jeśli koniecznie C++, to IMO tak - jest współczesny, rozwijany, wieloplatformowy, całkiem czytelne API.
komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
No visual to strasznie odpychający pierdyliard opcji tyle się nadenerowałem nad nim chyba z 6h mi zajęło znaleźć opcje do tworzenia aplikacji -.-.

Czyli na QT robiąc robię od razu multiplatformowo? Coś jak java ?
komentarz 28 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)

@adrian17, Dobra, przekonałeś mnie zacząłem już na tym QT i wsm można tam w czystym c++ pisać po podpięciu iostreama normalnie a te komedny z qt i funkcje to sie ucze z kursów, 3 na udemy znalazłem i 1 na yt :)

0 głosów
odpowiedź 26 października 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Eclipse CDT + cmake, ale osobiście polecam VS 17. Nie wiem czemu twierdzisz, że kursów jest mało, a co do przejrzystości to cokolwiek to znaczy w odniesieniu do IDE jest to pewnie kwestia przyzwyczajenia :D
komentarz 26 października 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
No ale czy tak duzo zmienia sie w samym IDE, ze potrzeba aktualnych kursów?
komentarz 26 października 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
edycja 27 października 2018 przez adrian17
No właśnie mało się zmieniło... i w tym problem. MFC i ATL są brzydkie i przeterminowane, Win32 tym bardziej, C++/CLI (który nie został też do tego stworzony) microsoft wydaje się wstydzić i go chowa.

Natomiast jeśli dodać C# do porównania, nagle masz najlepszą platformę do natywnych okienek (na Windowsa).
komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)

@RafalS, Czyli niewiele się zmieniło od tego 2013 i spokojnie mozna tamten kurs przerobic?

0 głosów
odpowiedź 26 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Ciekawym może być też program JetBrains'ów CLion lecz niestety płatnym:

https://www.jetbrains.com/clion/
komentarz 27 października 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Oczywiscie ze tak, nie wystarczy Ci nigdy biblioteka standardowa. Do sieci jest inna, do grafiki jest inna, itd. Mylisz QT z QC. QC to IDE takie samo jak Visual Studio Professional 2013 np.
komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
Ok, dzięki to będę szukał i podpinał biblioteki do projektu a czytając ich reference ogarnę w miarę użycie tak?
komentarz 27 października 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Do bibliotek masz zawsze spis funkcji, a dp funkcji opis co robia i jak ich uzyc.
komentarz 27 października 2018 przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
A przeniesienie programu na MFC na inne platform niż windows będzie później problemem? Mówie głównie o androidzie i linuxie.
komentarz 27 października 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Z tego co wiem, to chyba tez mozesz jednoczesnie na kilka platform kompilowac

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 170 wizyt
–2 głosów
1 odpowiedź 549 wizyt
pytanie zadane 8 października 2016 w C i C++ przez Radek Budnik Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 474 wizyt
pytanie zadane 1 października 2018 w Android, Swift, Symbian przez sapero Gaduła (4,100 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...