• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Polskie znaki w kodach IDEA Intellij

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,798 wizyt
pytanie zadane 25 października 2018 w Java przez drive Bywalec (2,930 p.)

Hejka, czy da się jakoś ustawić Polskie znaki w kodach źródłowych Javy z książki Herberta Schildta - Java Podstawy Programowania? Podobno autor pisał swoje programy w jakimś innym edytorze pod Windowsem z kodowaniem CP852, którego intellij pod Linuksem nie obsługuje. A może jakiś spec z tego forum znajdzie na to rozwiązanie?

/* Program wykorzystuj�cy klas� Vehicle.  
 
   Nazwij ten plik VehicleDemo.java  
*/  
class Vehicle {  
  int passengers; // liczba pasa�er�w  
  int fuelcap;    // pojemno�� zbiornika paliwa w litrach 
  double lkm;        // zy�ycie paliwa w litrach na 100 kilometr�w 
}  
 
// Ta klasa deklaruje obiekt typu Vehicle.  
class VehicleDemo {  
  public static void main(String args[]) {  
    Vehicle minivan = new Vehicle();  
    int range;  
 
    // przypisuje warto�ci sk�adowym obiektu minivan 
    minivan.passengers = 7; 
    minivan.fuelcap = 65; 
    minivan.lkm = 9.1; 
 
    // oblicza zasi�g pojazdu przy pe�nym zbiorniku 
    range = (int) (minivan.fuelcap / minivan.lkm * 100); 
 
    System.out.println("Minivan przewozi " + minivan.passengers + 
                       " os�b na odleg�o�� do " + range + " kilometr�w.");  
  }  
}

 

komentarz 25 października 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
A po co ci polskie znaki? Kod i komentarze (o ile wg) piszesz po angielsku i tak...
komentarz 26 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)
Po prostu chciałem aby mi to działało w tych przykładach z książki.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 października 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
edycja 25 października 2018 przez RafalS

Konwertowanie między systemami to nie problem.

https://www.tecmint.com/convert-files-to-utf-8-encoding-in-linux/

https://stackoverflow.com/questions/64860/best-way-to-convert-text-files-between-character-sets

Edit Pobawilem sie i możesz to zrobić jedną komendą :D wywolaj w folderze z plikami, dziala rekursywnie:

find . -name "*.java" -type f -exec sh -c "iconv -f CP852 -t UTF8 {} -o {}.backupik && mv {}.backupik {}" \;

 

komentarz 25 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)
edycja 25 października 2018 przez drive
System.out.println("Instrukcja wyboru switch:\n");
        System.out.println("switch(wyra┬┤ÔöÉ┼╗enie) {");
        System.out.println("  case sta┬┤ÔöÉ┼╗a:");
        System.out.println("    sekwencja instrukcji");
        System.out.println("    break;");
        System.out.println("  // ...");
        System.out.println("}");
        break;
      case '3':
        System.out.println("P┬┤ÔöÉ┼╗tla for:\n");

Sprawdziłem nie działa. Na takie cuda pozmieniało.

komentarz 25 października 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Jestes pewien ze wczesniej kodowanie bylo cp852?
komentarz 25 października 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Sprawdz:

file *

albo:

pip install chardet
chardet3 *

 

komentarz 26 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)
Dzięki.
0 głosów
odpowiedź 25 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
w Prawym dolnym rogu masz coś takiego jak formatowanie :)

Wcześniej przeczytaj jak domyślnie, wstawić odpowiednie pliki żeby móc korzystać z Polskiego słownika

https://github.com/dominik59/polish_intellij_dictionary
komentarz 25 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)
Zmieniałem tam na dole na inne formatowanie, ale nie ma takiego odpowiednika Windowsowego. Zrobiłem też tak jak w tym linku, utworzyłem katalog dictionary, pobrałem do niego ten plik pl_PL.dic i zrestartowałem Intellij, nie pomogło.

https://raw.githubusercontent.com/LibreOffice/dictionaries/master/pl_PL/pl_PL.dic

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 301 wizyt
pytanie zadane 8 października 2019 w Java przez reaktywny Nałogowiec (40,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 887 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2019 w Java przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 4,877 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2018 w Java przez kamil_94 Nowicjusz (160 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...