Od jakiegoś czasu chciałbym zmienić i przyspieszyć swój rozwój zawodowy w branży IT. W firmie, w której pracuje wyczerpał się jakikolwiek rozwój. Na codzień mam doczynienia z bazami danymi Oracle, ale tak naprawdę wykorzystuje jeden schemat i obecnie bazuje na napisanych wcześniej zapytaniach. Niestety zero nowych rzeczy, a wiedza wyparowuje i spada na łeb na szyje:) Kolejny obszar to Active Directory, tam też bawiłem się polisami i ogólnymi uprawnieniami użytkowników. Dodatkowo zarządzam uprawnieniami dostępu do aplikacji itp. poprzez tzw. system zarządzania tożsamością. Mam jakieś doświadczenie w SAP - głównie znowu z uprawnieniami dla użytkowników.
Do niedawna po godzinach bawiłem się z tworzeniem stron internetowych, głównie opartych na WordPressie i Joomla. Tam wygląd i dodatki opierałem na bezpłatnych rozwiązaniach. Szablony do Joomla modyfikowałem sam lub poprzez licencjonowany program generujący szablon. A w Wordpressie szablon modyfikuje sam lub opierając się o frameworki. Cała otoczka postawienia strony, domena, hosting, kopie bezpieczeństwa nie jest mi obca.
W związku z tym, że cały mój rozwój zawodowy nie idzie w jednym kierunku od jakiegoś czasu chciałbym to zmienić. Jednak cały czas mam dylemat w jakim kierunku pójść patrząc na to przyszłościowo. Czy bardziej w kierunku administratora i tam się rozwijać czy bardziej w coś w rodzaju Front End bazując na WP czy Joomli czy jakiś język programowania?
Co byście proponowali? A może coś zupełnie innego? Niestety zasiedziałem się w firmie, a chciałbym zrobić dobry krok na przód? Wszystko co robię powyżej, lubię robić, sprawia mi to przyjemność. Pewnie stąd takie zasiedzenie w firmie. Czas to zmienić! Niestety nie jestem specjalistą w danym kierunku, tylko moja specjalizacja jest rozmyta.
Dzięki za jakiekolwiek porady.