• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obcięcie grafiki / zdjęcia

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
180 wizyt
pytanie zadane 23 października 2018 w JavaScript przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Witam.

Mam niewielki kłopot i nie wiem jak go ugryzć... po prostu czarna dziura we łbie.

Mam dajmy na to galerię zdjęć gdzie rozłożone są miniaturki w 3 kolumnach. Każda miniaturka ma np: width: 218px; height: 90px, czyli orientacja zdjęcia jest horyzontalna.

Czasami zdarza się że muszę dodać zdjęcie w orientacji wertykalnej. Szerokość miniatury zawsze jest stała (218px) ale chciał bym obciąć to zdjęcie w wysokości, tak by miał 90px.

Nie chodzi mi o skalowanie, ale o obcięcie górnej i dolnej części tego zdjęcia, tak by wyświetlana miniaturka mimo że jest wertykalna wyglądała jak horyzontalna.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 października 2018 przez pablop76 VIP (123,340 p.)

Musisz stworzyć pojemnik na miniaturki, który będzie miał sztywne wymiary, zablokowane przelewanie zawartości oraz wycentrowaną treść.

.thumbnail{
  width: 219px;
  height: 90px;
  overflow: hidden;
  display: flex;
  align-items: center;
  justify-content: center;
}

komentarz 23 października 2018 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Wielkie dzięki. Nie wiem dlaczego uparłem się na JS a nie na zwykłej klasie w CSS.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 362 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2020 w C# przez Czerenia Początkujący (330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 133 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2020 w Grafika i multimedia przez Anonim666 Użytkownik (950 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2017 w HTML i CSS przez kb_ Nowicjusz (120 p.)

93,023 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,369 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...