• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z kodem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
707 wizyt
pytanie zadane 20 października 2018 w C i C++ przez karkul Użytkownik (620 p.)

Witam poniższy kod nie chce mi się skompilować:

#include <iostream>
#include "gracz.h"

Gracz::Ball(float t_X, float t_Y)
{
shape.setPosition(t_X, t_Y);
shape.setRadius(this ->ballRadius);
shape.setFillColor(Color!!White);
shape.setOrigin(this ->ballRadius, this->ballRadius);

}
void Gracz::draw(RenderTarget& target, RenderStates state) const
{
    target.draw(this->shape, state);
}

Kompilator pisze : expected primary-expression before ')' token

 

komentarz 20 października 2018 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
!! Oznacza negacje negacji. SetFillColor chyba oczekuje na kolor, nie? Podaj źródło. Nie mogłeś pisać czegoś takiego sam. Jakie błędy? expected primary-expression before ')' token tu jeszcze powinien być numer linii. Nie do końca chyba wiesz co się tutaj dzieje.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 października 2018 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

Problem jest prawdopodobnie z linią 12-stą:

const

na końcu linii lub w linii 8-mej:

Color!!White

 

komentarz 20 października 2018 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
W 27-mej linii w main nie masz średnika
komentarz 20 października 2018 przez niezalogowany
edycja 20 października 2018

Ja tu widzę zdecydowanie więcej problemów:


gracz.cpp(5) : error C2039 : „Ball”: Nie jest składową „Gracz”
gracz.h(5) : note: zobacz deklarację „Gracz”
gracz.cpp(6) : error C4430 : brak specyfikatora typu - założono, że int.Uwaga : C++ nie obsługuje domyślnie typu int
gracz.cpp(7) : error C2065 : "shape" : niezadeklarowany identyfikator
gracz.cpp(7) : error C2228 : po lewej ".setPosition" musi być typ struct / union
gracz.cpp(7) : note: typ to "unknown-type"
gracz.cpp(8) : error C2065 : "shape" : niezadeklarowany identyfikator
gracz.cpp(8) : error C2228 : po lewej ".setRadius" musi być typ struct / union
gracz.cpp(8) : note: typ to "unknown-type"
gracz.cpp(8) : error C2355 : „this”: Można tworzyć odwołania wyłącznie wewnątrz niestatycznych funkcji składowych lub niestatycznych inicjatorów składowych danych
gracz.cpp(8) : error C2227 : po lewej "->ballRadius" musi wskazywać typ class / struct / union / generic
gracz.cpp(9) : error C2065 : "shape" : niezadeklarowany identyfikator
gracz.cpp(9) : error C2228 : po lewej ".setFillColor" musi być typ struct / union
gracz.cpp(9) : note: typ to "unknown-type"
gracz.cpp(10) : error C2065 : "shape" : niezadeklarowany identyfikator
gracz.cpp(10) : error C2228 : po lewej ".setOrigin" musi być typ struct / union
gracz.cpp(10) : note: typ to "unknown-type"
gracz.cpp(10) : error C2355 : „this”: Można tworzyć odwołania wyłącznie wewnątrz niestatycznych funkcji składowych lub niestatycznych inicjatorów składowych danych
gracz.cpp(10) : error C2227 : po lewej "->ballRadius" musi wskazywać typ class / struct / union / generic
gracz.cpp(12) : warning C4508 : "Ball" : funkcja powinna zwrócić wartość; założono typ zwracany "void"

main.cpp(27) : error C2275 : "Gracz" : niedozwolone użycie tego typu jako wyrażenia
gracz.h(5) : note: zobacz deklarację „Gracz”
main.cpp(28) : error C2146 : błąd składniowy : brakuje „; ” przed identyfikatorem „window”

Ball to miał być chyba nazywać się Gracz. Klasa gracz nie ma czegoś takiego jak ballRadius...

Poza tym masz jakieś dziwne pomysły w main:

- nieskończona pętla zamiast while (window.isOpen()), jeżeli zapomnisz gdzieś break po window.close będziesz miał kłopoty

- pomiędzy renderowaniem grafiki obsługujesz tylko jedno zdarzenie - jeżeli będzie ich więcej to będą się kolejkować, albo część nigdy nie zostanie obsłużona.

komentarz 20 października 2018 przez karkul Użytkownik (620 p.)
o kurczę, rzeczywiście, zaraz to poprawię i sprawdzę czy działa
komentarz 20 października 2018 przez karkul Użytkownik (620 p.)
niestety poprawiłem wszystko tak jak mówiłeś i:

dalej : expected primary-expression before ')' token w pliku gracz.cpp
komentarz 20 października 2018 przez niezalogowany
aha :P
0 głosów
odpowiedź 20 października 2018 przez marcingrychtol Obywatel (1,490 p.)
Podwójny wykrzyknik?
komentarz 20 października 2018 przez karkul Użytkownik (620 p.)
co dać zamiast niego?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 7 października 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Matix Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 154 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2018 w HTML i CSS przez kamrog Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 244 wizyt
pytanie zadane 4 września 2017 w C i C++ przez inlooky Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...