• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

php nie działa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,719 wizyt
pytanie zadane 20 października 2018 w PHP przez htkuba Użytkownik (700 p.)

Witam. Gdy uruchamiam plik index.php w przeglądarce to wyświetla mi się tylko kod z indexu. Plik jest w htdocs jeśli to ma znaczenie. W jaki sposób to można naprawić? podejmowałem próby reinstalla php ale nie umniem tego zrobić.

To jest kod, który wziąłem z w3schools, a w przeglądarce wyświetla się dokładnie to samo. Z plikami z kursu Mirosława Zelenta tak samo jest. W xamppie mam włączony moduł apache i mysql.

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1>Welcome to my home page!</h1>
<p>Some text.</p>
<p>Some more text.</p>
<?php include 'footer.php';?>

</body>
</html>

 

komentarz 20 października 2018 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Plik ma rozszerzenie .php czy .html?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 października 2018 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 28 października 2018 przez Chess
 
Najlepsza

Napisz phpinfo(); i sprawdź, czy masz wszystko OK w konfiguracji. Kod powinien wyglądać tak:

<?php
phpinfo();
?>

Pliki PHP zapisuje się z rozszerzeniem .php, więc sprawdź, czy czasem nie masz inaczej pliku nazwanego, np. footer.php.txt. Jeśli jesteś na Windows to wejdź w opcje i zaznacz, żeby pokazywał rozszerzenia plików.

Z phpinfo(), podaj to:

$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'], $_SERVER['CONTEXT_DOCUMENT_ROOT'], Server API, Configuration File (php.ini) Path, Loaded Configuration File, Server Root, HTTP_HOST.

Naciśnij ctrl+f i wpisz te nazwy i następnie pokaż tutaj na forum, co masz tam wpisane obok tych danych.

Stronę otwórz wpisując w przeglądarce taki adres:

127.0.0.1/my_dir/my_file.php

lub jeśli nie ma nadrzędnego katalogu:

127.0.0.1/my_file.php

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poradnik - Instalacja Apache, PHP, MySQL

 


1. Ściągasz odpowiednią paczkę zip na swój system 32 bitowy lub 64. https://www.apachelounge.com/download/ (najnowszą wersję)
https://httpd.apache.org/docs/current/platform/windows.html#down
2. Z folderu, w którym wylądowała paczka zip wypakowujesz do C:\Apache24\bin.
3. Wejdź w C:\Apache24\bin i naciśnij na httpd.exe, żeby się otworzyło (normalnie najprawdopodobniej nie powinieneś mieć żadnego błędu).
4. Jeśli wyskoczy ten błąd MSVCR110.dll, to musisz ściągnąć to: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30679 32 bitowy lub 64.
5. Jeśli coś Ci blokuje porty, które zamierzasz używać to powyłączaj aplikacje, które korzystają z tych portów lub zmień im porty na inne.
6. Otwórz przeglądarkę i wpisz localhost lub 127.0.0.1, powinieneś zobaczyć napis It Works!.
7. Jeśli masz włączoną konsolę z httpd.exe, to naciśnij Ctrl+C.
8. Wejdź w C:\Apache24\conf\httpd.conf i zedytuj zmienną ServerName <yourhostname> na ServerName localhost.
9. Wejdź w konsolę windows z uprawnieniami administratora i wpisz cd C:\Apache24\bin i po naciśnięciu entera, wpisz to httpd.exe -k install (instalacja usługi).
10. Ściągasz odpowiednią paczkę THREAD-SAFE na swój system 32 bitowy lub 64. https://windows.php.net/download (najnowszą wersję)
http://php.net/downloads.php
11. Utwórz pusty folder o nazwie PHP w lokalizacji C:\
12. Paczkę zip wypakuj do C:\PHP
13. W katalogu C:\PHP zmień nazwę php.ini-production lub php.ini-development (zależnie od tego co wolisz) na php.ini.
14. Otwórz plik php.ini, znajdź extension_dir = "ext" i wyrzuć średnik przed tym wpisem.
15. Wejdź w C:\Apache24\conf\httpd.conf (edytuj plik httpd.conf) i po wszystkich LoadModule, dodaj to (tylko dla php7, bo dla php5 jest inaczej):

LoadModule php7_module "c:\php\php7apache2_4.dll"

<IfModule php7_module>

    AddHandler application/x-httpd-php .php
    AddType application/x-httpd-php .php .html
    PHPIniDir "c:\php"
</IfModule>

16. Otwórz konsolę z uprawnieniami administratora i napisz C:\Apache24\bin i naciśnij enter, następnie httpd.exe i naciśnij enter. To jest włączenie apache do pracy.
17. Sprawdzenie, czy wszystko się powiodło. Utwórz w folderze C:\Apache24\htdocs\ plik o nazwie test.php i wklej to: 

<?php
phpinfo();
?>

Jeśli nie wyrzuci żadnego błędu, to znaczy, ze wszystko masz najprawdopodobniej poprawnie zainstalowane.

18. Otwórz konsolę z tym httpd.exe i naciśnij Ctrl+C.
19. Wejdź w C:\PHP\php.ini i odkomentuj php_mysqli i php_pdo_mysql, czyli wyrzuć z początku znak ";". Od teraz można używać tych modułów do łączenia się z bazą danych itp.. Jeśli coś będzie nie tak, to dodaj pod extension=xsl, to:

extension=C:/php/ext/php_mysqli.dll
extension=C:/php/ext/php_pdo_mysql.dll


20. Z tej strony: https://dev.mysql.com/downloads/windows/installer/8.0.html (najnowszą wersję) ściągnij jeden MSI INSTALLER z tych dwóch.
https://www.mysql.com/downloads/

Z. Dodaj do zmiennej środowiskowej systemowej PATH lokalizację do MYSQL.

X. Włączać i wyłączać usługę (server apache) możesz tak. Start -> uruchom i wpisz services.msc. Następnie odszukaj wpis z apache i kliknij uruchom PPM.

Y. Wszystkie te ścieżki pozmieniaj sobie na E:\Apache24 ..., E:\PHP ..., itp., jeśli chcesz. Najpierw lecz, to wszystko co ma się robić w tych punktach, to zamiast zapisywać to na C zapisujesz na E:\ i od razu wszystko ustawiasz na E:\ (wszystkie ścieżki na E:\ tak jak jest w punktach).

D. Jeśli nie masz zainstalowanej usługi mysql to otwórz konsolę z uprawenieniami administratora i wejdź w (wpisz) cd C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 8.0\bin\ (tam gdzie masz zainstalowanego MySQL) i następnie wpisz to mysqld.exe -k install.

E. Włączyć lub wyłączyć usługę możesz wchodząc w start -> uruchom -> services.msc i wtedy PPM (prawy przycisk myszy) i po kliknięciu uruchom włączasz daną aplikację np. mysql lub apache. Możesz też ustawić, żeby to włączało się automatycznie po uruchomieniu systemu.

Przetłumaczyłem z poradnika jakby co.
https://superuser.com/questions/748117/how-to-manually-install-apache-php-and-mysql-on-windows

komentarz 20 października 2018 przez htkuba Użytkownik (700 p.)
Mam dodać zmienną środowiskową E:/xampp/? nie działa jeśli o to chodzi.
komentarz 20 października 2018 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Tylko do E:/xampp/. Jeśli w tym katalogu masz tamte katalogi, co podałem.

komentarz 20 października 2018 przez htkuba Użytkownik (700 p.)
To w takim razie nadal nie działa, mam te wszystkie pliki w E:/xampp/ jakby co.
komentarz 20 października 2018 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 20 października 2018 przez Chess

Tak apropo, to nie wiem, po co instalowałeś xampp'a, mogłeś ręcznie wszystko poinstalować.

https://superuser.com/questions/748117/how-to-manually-install-apache-php-and-mysql-on-windows

Jeśli nie chcesz odinstalowywać xampp'a, tylko dalej w to brnąć, to ...

Wejdź chyba w E:/xampp/apache/conf/httpd.conf i zmień to:

LoadModule php7_module "c:\php\php7apache2_4.dll"

na to:

LoadModule php7_module "E:\xampp\php\php7apache2_4.dll"

to:

<IfModule php7_module>

    AddHandler application/x-httpd-php .php
    AddType application/x-httpd-php .php .html
    PHPIniDir "c:\php"
</IfModule>

na to:

<IfModule php7_module>

    AddHandler application/x-httpd-php .php
    AddType application/x-httpd-php .php .html
    PHPIniDir "E:\xampp\php"
</IfModule>

Open that php.ini file, search for extension_dir = "ext" and uncomment that line (remove the first ;).

ServerName <yourhostname>

Replace <yourhostname> with either the system's host name or localhost.

Ogólnie postępuj zgodnie z tym poradnikiem, co podałem. Jeśli za bardzo pokręciłeś coś, to wtedy najlepszym wyjściem będzie uninstall xampp i ręczna instalacja tego, czego sobie życzysz.

Pamiętaj, że po tych zmianach masz zrestartować server apache oraz niech ta zmienna środowiskowa będzie ustawiona tam, czyli to będzie ta: E:/xampp/apache.

komentarz 20 października 2018 przez htkuba Użytkownik (700 p.)
Dobra, spróbuje zrobić coś z tego, jeśli nie to coś tam wykombinuje. Dzięki, że poświeciłeś tyle czasu na pomoc mi :)
+1 głos
odpowiedź 20 października 2018 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
Podejmowałeś próby reinstalacji, ale nie umiesz tego zrobić. To źle świadczy o twoim obeznaniu z komputerem. Wrzuć pliki do miejsca gdzie powinny się one znajdować. Przeczytaj jakiś poradnik powoli i ze zrozumieniem. Nikt nie lubi na tym forum w3schools, ale nie wiem dlaczego. Kod, który wrzuciłeś jest totalnie zbędny do dyskusji. Nie masz zielonego pojęcia czym różni się apache od mysql. Proszę nie czytać tego jako coś złego tylko pomocnego.
komentarz 20 października 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Nikt nie lubi na tym forum w3schools, ale nie wiem dlaczego.

 To źle świadczy o twoim obeznaniu z webdevem.

komentarz 20 października 2018 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)
Jak wolisz. Tutaj kilka zdań od moderacji w tym temacie: https://forum.pasja-informatyki.pl/298199/w3schools-ostatnie-slowo?show=298199#q298199 Nigdzie nie napisałem, że jestem dobrze obeznany z wedevem i nie wiem skąd taka aluzja. Jeśli czujesz się urażony to przepraszam. Swojego rodzaju przeprosiny umieściłem również w odpowiedzi. Aczkolwiek, żeby iść dalej konieczne są podstawy. Napisz rozwiązanie jeśli sam jesteś takim bosem. Ja uwzględniłem inne aspekty tego problemu.
komentarz 20 października 2018 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)

Nikt nie lubi na tym forum w3schools, ale nie wiem dlaczego.

 To źle świadczy o twoim obeznaniu z webdevem.

Chodzisz po tym forum i szukasz pretekstu do tych swoich bezsensownych komentarzy przy okazji atakując człowieka, który stara się pomóc innemu a samemu nie wnosisz NIC do zagadnienia. Gratuluje robienia z tego forum gorszego miejsca.

komentarz 20 października 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Autor odpowiedzi na podstawie szczątkowych informacji zasugerował że kolega @htkuba ma kiepską wiedzę na temat komputerów. Pragnę zaznaczyć że tzw. Miejsce które robię gorszym ma nazwę Pasja Informatyki, a nie Pasja Osądów Informatycznych.

Następnie jako człowiek który chce pomóc odsyła na stronę słynącą ze steku bzdur, antywzrorców i nieprawdziwych informacji. yesprzecież działa.

Miałem takie samo prawo wypowiedzieć na temat czyjejś jego wiedzy jak on. Szczególnie że zrobiłem to kulturalnie, co więcej tak samo wink​​​​​​

@BT101 wziąłeś sobie moje komentarze chyba za cel. Zrób to proszę następnym razem kiedy będziesz prezentować nieco wyższy poziom wiedzy, niż pomysły w stylu routing w konfiguracji serwera. Nie zamierzam już ciągnąć tej bezcelowej dyskusji. 

0 głosów
odpowiedź 20 października 2018 przez Velta Maniak (52,010 p.)
edycja 20 października 2018 przez Velta

wyświetla mi się tylko kod z indexu

Więc najprawdopodobniej podajesz błędną ścieżkę pliku footer, albo plik nie istnieje (ewentualnie jest pusty). Upewnij się o ścieżkę pliku.

komentarz 20 października 2018 przez htkuba Użytkownik (700 p.)
Oba pliki są w tym samym miejscu

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Toczkens Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 181 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 489 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...