• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program w języku Java jakim można się pochwalić w CV na Junior

+2 głosów
2,146 wizyt
pytanie zadane 19 października 2018 w Java przez trebuhhh Użytkownik (740 p.)
Cześć

Uczę się programowania, ale nie wiem czy dany projekt który stworzę nadaje się na pochwalenie ;) Często aplikując na junior developera chcą link do githuba. Stąd moje pytanie czy przykładowo taki program okienkowy łączący się z bazą danych na serwerze w której przetrzymywane są dane i mamy możliwość w tym programie ich edycji/usuwania dodania nowych, wyeksportowania  to raczej nic wielkiego ?

Czy też mógłby ktoś podsunąć pomysł co mógłbym napisać by móc to umieścić na takim githubie i nie było siarą?  Albo przynajmniej podpowiedzieć jakieś aspekty co musi zawierać i ja wtedy sam postaram się coś wymyślić ;)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
Według mnie może być to cokolwiek co będzie posiadało jakąś funkcjonalność zrobioną od A-Z (no powiedzmy, żeby wykraczało poza poziom jakiegoś kalkulatora). Jednym z ważniejszych elementów może być np. zastosowanie jakiegoś konkretnego wzorca projektowego i uzasadnienie jego bytu w tym projekcie. Dodatkowym atutem na 100% będzie tzw. czysty kod czyli to jak nazywasz zmienne, klasy, metody, jak z nich korzystasz. Czy to będzie aplikacja okienkowa czy internetowa według mnie aż takiego znaczenia nie będzie miało (chyba, że aplikujesz do pracy gdzie wymagana jest znajomość, którejś z dziedziny wtedy to na pewno będzie plus).

Wykorzystanie i zastosowanie jakiegoś frameworka, bazy danych itp. będzie też punktowane. Najważniejsze według mnie jest pokazać, że się programuje, a nie tylko czyta się czy ogląda na YT jak programować.

Zdaje się też, że bardzo dobrze punktowane są aplikacje, z których w jakiś sposób sami korzystamy.
komentarz 20 października 2018 przez trebuhhh Użytkownik (740 p.)
akurat z mojej aplikacji z obsługą bazy danych korzysta pewna firma ;) jest to prosta appka ale przydatna.

dzięki wielkie za wypowiedź!
komentarz 20 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
To taki projekt jest razy dwa.
+1 głos
odpowiedź 19 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
Stworzyć mini serwis, sklep aukcyjny. Raczej okienkowe aplikacje to słabe rozwiązanie, chyba że łączyć się bedą z " serwisem internetowym' itp.
komentarz 19 października 2018 przez trebuhhh Użytkownik (740 p.)
Czyli rozumiem, że Java EE i stworzenie aplikacji internetowej? Przy tym np użyć spring boota który ma też w sobie Thymeleafa do frontendu i spring security, żeby móc i zrobić rejestrację użytkowników ?
3
komentarz 19 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
søuchaj zrobic projekt to tylko fragment tego co  jako Junior musisz prezentowac.  Musisz rozumiec Spring Framework [ to nie sam Spring boot] CALY BASIC CORE, programowanie w Javie ( nie na zasadzie umiem napisac konsole ) ale znac to co dzieje sie wewnatrz, znac wzorce projektowe, praktyki,  ... OOP na bardzo dobrym poziomie, dobrze funkcjonowac na pracy z Kolekcjami, ew. wátki chociaz tutaj nie zawsze .  

Co do serwisu to tak mozna w Springu, z Spring Boot do tego warstwa DAO - na zaszadzie nie wiem jakiejs bazy danych czy to RELACYJNA CZY NIE , znac mapowanie - czym jest wgl ORM- mapowanie obiektowo relacyjne . i jak dziala JPA- Znac jézyk komunikacji z baza danych ... tutaj tez wybrac z jaka Ci sie dobrze pracuje, do tego warstwa UI-  czy to szablony JSP - thymeleaf ,  znac pojecia restowe, pracy z protokolem HTTP .... wymiec moge wiele i wiele...

nei wiem jaki masz poziom ale takie  rok pracy to wypdalo by miec i to popartej projektami itp. chyba ze dlugo kodujesz w javie to  frameworki szybko ogarniesz ;]
komentarz 20 października 2018 przez trebuhhh Użytkownik (740 p.)
no tak jasna sprawa, że spring boot to jest tylko część całego spring frameworka którą tylko w tym przypadku zaproponowałem.

oczywiste z tym z językiem komunikacji z bazą danych ;)

dzięki wielkie,

mówisz wymieniać i wymieniać to co jeszcze Ci na język przyniesie to wal ;)
2
komentarz 20 października 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Dorzucę od siebie, że sam standard JAVAEE warto też znać, będziesz też wiedział dlaczego dana funkcjonalność została wrzucona i uproszczona a przez to łatwiej się będziesz uczył pracy z frameworkiem(Jako fajny przykład podam filtery(chainFilter))
2
komentarz 20 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
względnie dlaczego coś stało się DEPRECEED albo :D dlaczego Data Time jest ujowy**

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,590 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w Java przez varespol Użytkownik (710 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 965 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez roberto23 Początkujący (270 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,135 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez derbool Nowicjusz (130 p.)

93,731 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...