• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java. Zadanie. Prośba o pomoc.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
547 wizyt
pytanie zadane 18 października 2018 w Java przez blofeld Użytkownik (700 p.)

Hej.

Prośba o pomoc w zadaniu.

Sama konstrukcja pytanie mnie załamała :-)

Pomożecie ?

Oto i ono: 

Przepisz dane z wejścia na wyjście. Dane wejściowe są dwucyfrowymi liczbami naturalnymi. Zakończ działanie programu, gdy na wejściu pojawi się, trzecia liczba 42 poprzedzona jakąkolwiek inną liczbą, różną od 42.

Wejście

W każdej linii jedna liczba dwucyfrowa.

Wyjście

W każdej linii jedna liczba dwucyfrowa. Odczytane wartości 42 również powinny się pojawić.

Przykład

Wejście:
42
42
12
13
42
11
42
43
42
42
99
01
Wyjście:
42
42
12
13
42
11
42
43
42

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 18 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Elementy, które będą Ci potrzebne do zdania to:

  • Jak pobrać coś z wejścia, załóżmy, że jest to klawiatura. Czyli jak pobrać dane wprowadzane z klawiatury.
  • Pętla - najpewniej do...while lub while.
  • Instrukcja warunkowa if.
  • Zmienna pomocnicza przechowująca liczbę wprowadzonych wartości 42. Jeśli użytkownik wprowadzi 42 to ten licznik jest zwiększany.

Wydaje mi się to jest wszystko co będzie Ci potrzebne do tego zadania. Aha no i plus jeszcze jak wypisać tekst na ekran konsoli.

–1 głos
odpowiedź 19 października 2018 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)

Blofeld Jeśli to jakaś praca domowa to łap działający, napisany na kolanie kod.

import java.util.Scanner;

public class InAsOut {

    public static void main(String args[]){

        int[] tab = new int[20];

        int cont = 0;

        System.out.println("Podaj liczby dwucyfrowe");

        Scanner load = new Scanner(System.in);

        for(int i=0; i<tab.length; i++){
            tab[i] = load.nextInt();

            if(tab[i]==42){
                cont++;
                if(cont==3){
                    System.out.println("Strumien wyjscia");
                    for(i=0; i<tab.length; i++) {
                        if(tab[i]==0)
                            System.exit(0);
                        System.out.println(tab[i]);

                    }
                    System.exit(0);
                }
            }

        }


    }
}
komentarz 19 października 2018 przez blofeld Użytkownik (700 p.)
Działa :-D

Wielkie Dzięki

Przy czym zastanawiam się jeszcze nad poleceniem "dwucyfrowości" liczb.

Bo teraz mogę wpisać i jedną i trzy i przechodzi.
komentarz 19 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Raczej tak nie programuj używając tego System.exit(0) w taki sposób. Rozwala to według mnie całkowicie czytelność kodu, plus jeszcze nie zamykany Scanner oraz nie rozumiem po co ta 20 elementowa tablica ograniczająca działanie całego programu?
komentarz 19 października 2018 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)

Mbabane kozaku ;D Napisałem, że kod na kolanie pisany. Wszystko w mainie ;) Ponadto zero optymalizacji, ale chciałem mu na szybko pomóc więc z palca to napisałem.
Jeśli możesz, powiedz więcej o tym System.exit(0).

 

PS To ty mi dałeś minusa za pomoc chłopakowi oO ? angry

komentarz 19 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Nie, ja nie daje minusów. -1 dostałeś pewnie za to że dałeś gotowca, co jest w zasadzie niezgodne z regulaminem tego forum. I zawsze można wyedytować kod i poprawić kiedy ma się więcej czasu.

Z System.exit(0); miałem na myśli, że trochę rozwalił flow tego kodu, na sztywno wlepione jest zamknięcie się aplikacji.
komentarz 19 października 2018 przez kejm_ Bywalec (2,310 p.)
A mógłbyś pokazać kawałek kodu, jakim sposobem zrobiłbyś to zamknięcie?
komentarz 19 października 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Użyłbym pętli while lub do while jako główną pętle.

Coś w ten deseń:

while(count != 3)
{
   //reszta kodu
}

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 474 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w Java przez niezalogowany
0 głosów
5 odpowiedzi 653 wizyt
pytanie zadane 11 września 2017 w Java przez Patryk Moros Początkujący (470 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 210 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2016 w Java przez LightInWindow Użytkownik (720 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...