• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 17 października 2018 w Nasze projekty przez BlacKY Początkujący (350 p.)
Witam. Chciałbym poprosić Was o ocenę strony. W założeniach miał to być blog. http://pressent.c0.pl/ wrzuciłem na darmowy hosting bo jeszcze nie posiadam serwera/domeny. Fotografie są wzięte z internetu (fotografem nie jestem wiec trzeba sobie jakoś radzić) lecz w stopce dałem odnośniki . Liczę na dużą ilczbe wskazówek co poprawić/zmienić/dodać.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 października 2018 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
<link href="css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet">
<link rel="stylesheet" href="https://stackpath.bootstrapcdn.com/bootstrap/4.1.3/css/bootstrap.min.css" integrity="sha384-MCw98/SFnGE8fJT3GXwEOngsV7Zt27NXFoaoApmYm81iuXoPkFOJwJ8ERdknLPMO" crossorigin="anonymous">

Dwa razy podpinasz bootstrap-a.

<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato" rel="stylesheet">
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Kodchasan" rel="stylesheet">
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Kodchasan|PT+Sans" rel="stylesheet">

Można ograniczyć się do jednego zapytania:

<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Kodchasan|PT+Sans|Lato" rel="stylesheet">
  <script src="parallax.js"></script>  
</head>
<script src="jquery-3.3.1.min.js"></script>
<script src="js/bootstrap.min.js"></script>
<script src="jquery.scrollTo.js"></script>
<script src="jquery.localScroll.min.js"></script>
<script src="parallax.js"></script>  

Skrypty wyleciały poza HEAD, osobiście umieściłbym je tuż przed `</body>`

Brak podzielenia strony na chociaż by podstawowy header, main, footer.

Duplikujesz 'menu', a wystarczyłyby odpowiednie media queries.

#navigation-bar zmieniłbym na `header`,

<h3 class="select" id="brand">Black's blog</h3>

zamieniłbym na `<h1>`,

a menu, które wygląda dość dziwnie(kod), lista bez listy, br itp, na coś takiego:

<ul>
  <li>
    <a href="#sekcja">Nazwa sekcji</a>
  </li>
  <li>
    <a href="#sekcja">Nazwa sekcji</a>
  </li>
  <li>
    <a href="#sekcja">Nazwa sekcji</a>
    <ul>
      <li>
        <a href="url">Link</a>
      </li>
      <li>
        <a href="url">Link</a>
      </li>
    </ul>
  </li>
</ul>

Ikony są niepoprawnie wstawiane:

<i class="fab fa-facebook-square"></i>

Powinien zostać użyty znacznik 'bezpłciowy' taki jak `<span>` i dodatkowo ikona powinna posiadać atrybut `aria-hidden="true"`(dla czytników).

<span class="fab fa-facebook-square" aria-hidden="true"></span>
<button class="navbar-toggler" type="button" data-toggle="collapse" data-target="#collapse">
  <i style="color:white;" class="fas fa-bars"></i>
</button>  	

Przycisk, który nie niesie za sobą treści, powinien być uzupełniony o treść(ukrytą np. techniką visuallyhidden), albo użyć `[aria-label]`

<img src="p1.png" class="col-md-6 col-sm-12 image"></img>	

Znacznika `<img>` nie trzeba zamykać, brakuje `[alt]` - jeżeli jest to obrazek dekoracyjny powinien pozostać pusty.

Struktura nagłówków leży.

komentarz 17 października 2018 przez BlacKY Początkujący (350 p.)
Dzięki za opinię. Wystraszyłem się trochę ilością błędów, ale będę dążył do poprawy.
+1 głos
odpowiedź 17 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Co do kwestii wizualnej to za bardzo nie wiem co tu oceniać bo to tylko sam szablon, ale w sumie grafikiem i tak nie jestem więc to zostawię innym. Natomiast co do hostingu to nikt nie każe Ci wykupywać, od takich prostych stronek bez back-endu jest GH pages :) i tam to wrzuć. Jeśli potrzebowałbyś w przyszłości np. jakaś bazę to zawsze można wziąć clouda. A dodatkowo na gh masz od razu https więc można robić PWA z Service Workerem.

Linki w menu nie działają, nigdzie mnie nie przenoszą.

I taka mała uwaga - dlaczego tak mieszasz kod html z JS? kod JS najlepiej dać na końcu, przed zamknięciem body, ewentualnie async/defer, nie ma sensu przeplatać nim html.
komentarz 17 października 2018 przez BlacKY Początkujący (350 p.)
Dziękuję za wypowiedź. Faktycznie trochę pomieszałem ten kod  JS'a z HTML. A co do navbara to pozostałe strony są w budowie dlatego przekierowywania nie działają.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 465 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w Nasze projekty przez x_000 Obywatel (1,460 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 307 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2020 w Nasze projekty przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 458 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2019 w Nasze projekty przez Mikołaj_627 Początkujący (480 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...