• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Czy adresy są zmienne?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
356 wizyt
pytanie zadane 11 października 2018 w C i C++ przez Aguli Nowicjusz (190 p.)
zamknięte 7 grudnia 2018 przez Aguli
int  a;                 
float b;
int main(); 
printf("Adres int-ow: %d\n\n", &a);
printf ("Adres float-ow: %d\n\n", &b);
printf("ktory adres ma wyzsza wartosc: \n");
if (a<b)
{
    printf("adres intow jest mniejszy od floatow\n");
}
else
{
    printf("adres intow jest wiekszy od floatow\n");
}

Dlaczego float jest mniejszy jak ma wieksza wartosc? Czy z definicji czym jest float wartosc ta zmienia sie po drugim wywolaniu? Z dugiej strony przy działania float zawsze daje wynik 0.0000 przy (15:10) gdy int 1

Output daje wynik 

int- 4223008 

float- 4223012

4223008>4223012?

komentarz zamknięcia: Pytanie było bez sensu
komentarz 11 października 2018 przez draghan VIP (106,230 p.)

Czy adresy są zmienne?

Co?

Dlaczego float jest mniejszy jak ma wieksza wartosc?

Co?

Czy z definicji czym jest float wartosc ta zmienia sie po drugim wywolaniu?

Co?

Wybacz, ale nie rozumiem o co Ci chodzi. Możesz wyjaśnić odrobinę?

komentarz 11 października 2018 przez Aguli Nowicjusz (190 p.)
Pytałem sie dlaczego wychodzi że "int jest wiekszy od float". Domyślam się że powodem jest nazwa funkcji jaka uzylem
komentarz 11 października 2018 przez draghan VIP (106,230 p.)
Pokaż, proszę, całość kodu.
2
komentarz 11 października 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
edycja 11 października 2018 przez draghan
Po pierwsze, do drukowania adresów jest %p, nie %d.

A w tym twoim ifie porównujesz wartości zmiennych a nie ich adresy, zmienne mają wartość zero bo są globalne, więc warunek jest fałszywy.
komentarz 11 października 2018 przez draghan VIP (106,230 p.)

zmienne mają wartość zero bo są globalne,

Moniko, spójrz dokładnie w przedstawiony kod. Wciąż prosiłbym o całość kodu, bo de facto nie wiadomo co to w ogóle jest.

(i nie potrzeba zbędnych wyróżnień kroju)

komentarz 11 października 2018 przez Aguli Nowicjusz (190 p.)
#include<stdio.h>
int liczba1 =15 , liczba2 =10;  //cw1
char znak='a';                  //cw2
int liczba=10, a;                  //cw2 (a,b slu¿y na do odczytu adresu )
float b;
int suma0;
int main()
{
    printf("Cw.1\n");
    printf("liczba1=%d, liczba2=%d\n", liczba1,liczba2);
    printf("dzielenie: %i\n",liczba1/liczba2);
    printf("koniec Cw.1 \n___________\n");
getchar();
printf("Cw.2\n");
printf("Rozmiar Znaku: %d\n", sizeof(znak));
printf("Rozmiar Char: %d\n", sizeof(char));
printf("Rozmiar Int: %d\n", sizeof(int));
printf("Rozmiar Float: %d\n", sizeof(float));
printf("Rozmiar Double: %d\n\n", sizeof(double));
printf("Wartosc liczba: %d\n",liczba);
printf("Adres liczba: %d\n", &liczba);
getchar();
//scanf(format,adresZmiennej1, adresZmiennej2,..);
printf("Aby kontynuowac wcisnij 10 , a nastepnie potwierdz wciskajac ENTER\n");
scanf("%d",&liczba);
printf("Adres int-ow: %d\n\n", &a);
printf ("Adres float-ow: %d\n\n", &b);
printf("ktory adres ma wyzsza wartosc: \n");
if (a<b)
{
    printf("adres intow jest mniejszy od floatow\n");
}
else
{
    printf("adres intow jest wiekszy od floatow\n");
}
printf("Czy liczba jest wieksza od zera?\n");
if(liczba>0)
{
    printf("liczba jest wieksza od 0, o: %d\n\n", liczba-0);
}
else
{
    printf("liczba jest mniejsza od 0, o: %d\n\n", 0-liczba);
}
suma0 = liczba1 + liczba2;
printf("Suma liczba1 i liczba2: %d\n",suma0);
printf("Koniec programu");
getchar();
    return 0;
}

Proszę , myślę że chodzi właśnie o pointery %p

komentarz 11 października 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)

i nie potrzeba zbędnych wyróżnień kroju

Bold włączyło się samo i nie dawało się w żaden sposób wyłączyć. W ogóle ten edytor to koszmar jeśli chodzi o usability.

1
komentarz 11 października 2018 przez draghan VIP (106,230 p.)

Oki, jeśli to niecelowo, to spoczko. :) I mogłabyś też odpowiedź umieszczać jako odpowiedź, byłby większy porządek, bo to:

A w tym twoim ifie porównujesz wartości zmiennych a nie ich adresy,

jest prawidłowa odpowiedź na zadane pytanie, a ono samo wciąż znajduje się na liście pytań bez udzielonej odpowiedzi. Ale to tam tak tylko sobie marudzę.

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 337 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2018 w C i C++ przez Huberti Gaduła (4,500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 100 wizyt
pytanie zadane 21 października 2018 w PHP przez marek90552 Początkujący (430 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 198 wizyt

92,698 zapytań

141,613 odpowiedzi

320,127 komentarzy

62,057 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...