• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra RPG duży projekt

VPS Starter Arubacloud
+4 głosów
395 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w Nasze projekty przez ironbro Nowicjusz (160 p.)
Szukam kilku osób do współpracy przy tworzeniu jRPG.

Posiadam bardzo długi scenariusz zaplanowane różne rozwinięcia i zakończenia. Trzeba to poskładać ładnie pomalować itp. itd.

Zawartość to:
Standardowe elementy rpg. Pochodzimy pogadamy poquestujemy
Strategiczne elementy w połowie gry bitwy budowa miasta wpływ na gospodarkę rekrutacja zastosowanie głównych bohaterów.
Crafting nie tak bardzo rozwinięty.
Wiele wątków mających wpływ na rozbudowę oraz skille jakie mają być przydzielane w ramach rozgrywki każdy bochater ma mieć unikalne zdolności od zabijaki poprzez inżyniera aż po dowodzącego. (sporo tego). Trzeba będzie opracować sposób ich działania po pozostaniu w danej lokacji. ITP, ITD. Więcej po pw ;)

Nie musi to być ekipa posiadająca super wiedzę czy umiejętności trzeba chęci :). W dobie dzisiejszych czasów można zakupić sporo gotowych skryptów czy grafik no i jest oczywiście youtube, wujek google ciocia wiki i wiele innych źródeł.

Czy gra będzie free to play czy płatna to już ustalimy jak się zbierze odpowiednia ilość zaangażowanych osób.

Koszta zakupów takich jak grafiki, muzyka, skrypty, serwery i ewentualne programy (nie ma możliwości pracy na Pirackim oprogramowaniu) ponoszę ja :) Środowisko do ustalenia.

Przed rozpoczęciem działań spiszemy odpowiednie umowy każdy będzie miał prawo w % do ewentualnych zysków o ile jakieś będą ;) zdecydowanie nie liczył bym na nie

Potrzeba osób z okolic województwa łódzkiego lub chcących dojechać raz w miesiącu do łodzi. Mile widziani studenci, ale jeśli masz ukończone 14 lat a nie masz 18 lat, czujesz się dobry i chcesz zrobić coś większego. Nie ma sprawy spytaj rodziców o pozwolenie niech przyjdą z tobą na pierwsze spotkanie.

Jeśli będzie odpowiednie zaangażowanie mogę zorganizować lokal.
komentarz 9 października 2018 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
Początkiem pytania byłem zachęcony ale niestety późniejsza część mnie wykluczyła, gdyż nie mam czasu ani sposobu na spotkania w okolicach woj Łódzkiego a na pracę z domu już tak.

W tym pytaniu brakuje przewidywanych wymagań, używanych języków. Jeżeli jakoś mógłbym z  znajomością c++ spróbować to chętnie, lecz przez internet.
komentarz 9 października 2018 przez ironbro Nowicjusz (160 p.)
Zobaczymy ilu będzie ochotników w razie braków w kadrach wiem do kogo pisać ;)
Co do znajomości c++ to wystarczy 1 taka osoba w zespole tu jest sporo różnych rzeczy do wykonania i wiele można zrobić jak ja to mówię w programie do robienia programów XD jak by to nie brzmiało takie mamy czasy :), że specjalistów już nie trzeba całej armii.
komentarz 10 października 2018 przez Whatisit Początkujący (390 p.)
Jestem z woj. Lodzkiego i umiem tylko w WebDev od strony front-end (JS/react)

1 odpowiedź

+5 głosów
odpowiedź 10 października 2018 przez FrozenShade Bywalec (2,680 p.)

Czy masz jakiekolwiek doświadczenie? Nic o tym nie piszesz, więc zakładam, że nie, a w takim wypadku "duży projekt" zwyczajnie ci nie wypali. Duży projekt prowadzony w tzw wolnym czasie (nie piszesz nic o stawkach więc zakładam, znowu, że szukasz wolontariuszy) potrafi przeciągnąć się na lata. Dopóki nie płacisz nie możesz wymagać, żeby ktoś poświęcał regularnie czas - skończy się w ten sposób, ze każdy będzie pracował w takich godzinach w jakich mu wygodnie i w takim tempie na jakie może sobie pozwolić, bo priorytetem jest szkoła/uczelnia/praca zarobkowa.

Rozumiem, że chciał byś pełnić rolę lidera projektu, do tego potrzebna ci jest przynajmniej podstawowa znajomość wszystkich zagadnień związanych z tworzeniem gry - trochę programowania, trochę grafiki, dźwięku, level designu itp - w końcu to ty spinasz to wszystko do kupy, więc warto by było, żebyś nad tym panował.

Nie szukaj od razu całego teamu. Na początek potrzebny ci jest programista który wykona podstawy, prototypy, zrobi silnik gry (podstawowa mechanika twojej gry w jakimś uniwersalnym silniku, a nie, że napisze drugie Unity) który potem będzie oskryptowany na wyższym poziomie (questy, rozgrywka). Grafika na początek to darmowe assety lub podstawowe bryły, potem 'zatrudnisz' grafika który zrobi to dobrze. Ostrożnie z tzw nastolatkami - bardzo łatwo trafić na słomiany ogień lub kogoś, kto swoim niedojrzałym zachowaniem zepsuje ci atmosferę. Pomijam fakt, że jakie pojęcie o programowaniu może mieć 14-latek... (nie obrażając żadnego 14-latka, ja mam prawie 40 i po prostu z perspektywy czasu i doświadczenia widzę jak mało umiałem zaczynając swoją przygodę z programowaniem).

'Papierologia'... umowy o konkretne %% spisuj na końcu, przecież nie wiesz ile dana osoba ostatecznie wniesie do gry i czy w pewnym momencie nie zrezygnuje. W przypadku rezygnacji może istnieć konieczność usunięcia efektów pracy tej osoby (nowy grafik nie umie rysować w danym stylu, nowy programista stwierdzi, że kod jest do d..., pełen błędów i trzeba wszystko napisać na nowo). Każdego członka teamu chroni polskie prawo (ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych) więc każdy jest zabezpieczony przed użyciem jego pracy bez jego zgody. No, chyba, że planujesz podpisanie umowy która w jakiś sposób przenosi prawa autorskie na ciebie w zamian za jakiś nieokreślony udział - ja czegoś takiego bym w życiu nie podpisał, ale tzw frajera możesz szukać ;)

TL DR

Zacznij od czegoś małego, czegoś co pozwoli ci zebrać doświadczenie, szybko osiągnąć cel i zbudować team.

Nie mówi ci tego jakiś random z internetu. Programuję zawodowo od 15 lat. Od 3 lat prowadzę projekt gry RPG p.t. Skullstone. Mam w teamie 9 osób, jest to moja druga gra.

 

komentarz 10 października 2018 przez ironbro Nowicjusz (160 p.)
Kocham takie komentarze w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu dają sporo wiedzy i pouczają :). Umowę tworzył adwokat już kilka innych projektów wykonałem w taki sposób. Wcześniej brałem studenciaków z uczelni, ale jak sam napisałeś źle się to kończy bo jak to studenci lubią wypić i olewają często sprawę kończy się to pożegnaniem z powodu nie wykonania warunków umowy. Nie jest to szukanie frajera tylko osoby odpowiedzialnej która wykona swoje zadanie od do w danym okresie czasu który jak sam zauważyłeś będzie bardzo ulgowy. Mam swojego informatyka który może nadzorować postęp i jest to osoba z bardzo dużym doświadczeniem. Jeśli ktoś będzie szkodził po prostu odpada traci prawa gdyż umowa jest skonstruowana w taki sposób, że jeśli ktoś zostanie odsunięty od projektu przez własne niedbalstwo lub niekompetencję działa na szkodę zespołu lub wyjawia osobą trzecim nie będącym związanymi z projektem jego szczegóły. W tym ostatnim trzeba się liczyć również z konsekwencjami prawnymi. Umowa ma też inne kruczki jak chcesz kopię mogę przesłać na mail :) istnieje możliwość odstąpienia od niej bez konsekwencji ale nie będę się rozpisywał to jest jednak kilka stron. Mógłbym za to zapłacić normalną stawkę ale ostatnie lata pokazały mi, że stawki w % za udział bardziej motywują tych o wysokiej inteligencji do pracy. A tu zależy mi tylko na takich. Jak by nie patrzeć sporo w to włożę i liczę na dobry efekt. Co do tych 14 lat tak jak mówisz raczej nie widzę w kimś takim programisty ale dzieci mają świetną fantazję i nie myślą szablonowo jak dorośli. Gwarantuje ci że dając takiemu kilka komend zrobi coś bardziej oryginalnego od ciebie. Natomiast na pewno z twoimi poprawkami zrobicie coś jeszcze lepszego. Przy okazji fajnie zapowiada się twoja gierka ;) życzę sukcesów
komentarz 10 października 2018 przez FrozenShade Bywalec (2,680 p.)
A nie rozważałeś założenia normalnego studia, zatrudnienia ludzi na etat i zdobycia dofinansowania z UE? Regularna wypłata jest imo lepsza niż potencjalne miliony, zwłaszcza gdy trzeba utrzymać rodzinę, zapłacić raty za mieszkanie, zatankować samochód i jeszcze na piwo ma starczyć... Dla ciebie z kolei osoba na etacie jest kimś stałym, kimś, kto nabiera doświadczenia w trakcie pracy tylko po to, żeby wykonywać dla ciebie pracę jeszcze lepiej. Piszesz o 'ostatnich latach', a mimo wszystko szukasz ludzi, czyli z jakiś powodów nie udało ci się dotąd stworzyć nic stałego. Sporo włożysz w projekt, ale tak na prawdę ryzykujesz w ten sam sposób co na samym początku takiej działalności.

Z tego co się orientuje to najtrudniej jest o dobrego programistę. Kto ma jakieś pojęcie i wystarczająco wolnego czasu, który może poświecić na gamedev, to albo prowadzi swój własny projekt, albo szuka roboty na zasadzie płatnego zlecenia właśnie. Ktoś, kto takiego pojęcia nie ma... ok, zwerbowanie go do zrobienia gierki na telefonik jest niegłupim rozwiązaniem, ale 'duży erpeg' zwyczajnie go przerośnie. Tu mi się wydaje, że ryzykujesz faila.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 1,070 wizyt
pytanie zadane 20 września 2019 w Nasze projekty przez Itnes Początkujący (350 p.)
+3 głosów
2 odpowiedzi 1,410 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2018 w Nasze projekty przez shy_fox Gaduła (4,320 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...