• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie Java - jak zacząć?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,079 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w Java przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)

Cześć!

Czy polecanie jakieś oprogramowanie do programowanie w Javie? Znacie jakiś fajny poradnik do nauki? 

Z Góry dziękuję! smiley

komentarz 9 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (276,940 p.)
edycja 9 października 2018 przez Wiciorny

@NIMuser, i ja bym też się wypowiedział za Kotlinem - kwestia tego co ktoś oczekuje... osoby które mają NIJAKIE pojęcie o programowaniu w Javie nie rozumieją, że dla Java Developera- przejśćie z Javy na Kotlin to 1 dzień :) 

... taka prawda i temat powielany, wałowany był wiele wiele razy czy to na confiturach czy to na samych JUGACH javovych :) 

komentarz 9 października 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Jak w jeden dzień to luzik :) Tyle mogę poświęcić :D

A co z nauką Javy, 2-3 dni wystarczą ? ;)  (joke)
komentarz 10 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (276,940 p.)
Ale taka prawda... Kotlin to praktycznie java, szczególnie że też jest obiektowy, też referencyjny i typowany jezyk. Składnia praktycznie taka sama, różnice niewielkie wiec dla programisty javy obytego przez lata z Javą to kwestia chwili dosłownie.
1
komentarz 10 października 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Jak mówisz że przejście na Kotlina jest bezbolesne to OK. Tak czy siak Javę (przed Kotlinem) trzeba znać, a to niezła kobyła MZ :)

Czytałem, że Kotlin sporo rzeczy z Javy wyrzucił, tych mniej potrzebnych i przestarzałych, dodając nowe bajery jak np. pattern matching.

Kotlin pozwala zapisać ten sam kod co w Javie, mniej stukając w klawiaturę, ale czy krótszy zapis jest zawsze lepszy? Może być mniej czytelny. Poza tym nowoczesne IDE wyręczają nas w np. tworzeniu seterów i getterów.

W sumie Java ostatnio nieco szybciej się rozwija, więc może się okazać, że w wersji 12, 13 czy 14 trafi wiele rozwiązań z nowszych języków i przesiadka nie będzie potrzebna i Java dalej utrzyma wysoką pozycję.

Tak czy siak Javę (przed Kotlinem) trzeba znać, a to niezła kobyła MZ :)

no raczej :D haha, niestety jak na tyle lat to dwie kobyły bym powiedział 

Poza tym nowoczesne IDE wyręczają nas w np. tworzeniu seterów i getterów

no tak ale po 1: settery i gettery nie sa zawsze dobrym rozwiązaniem, nie sa zawsze  potrzebne ( i np w DDD) podejście seterów i geterów możne być niebezpieczne, nie zawsze powinniśmy do tego dążyć   

krótszy zapis jest zawsze lepszy? 

i tak i nie, zawsze lepszy jest JEŚLI ZAWIERA WSZYSTKO CO NIEZBĘDNE i jest IMPERATYWNY czyli CZYTAJĄC KOD  programista wie co się dzieje, nie musi się domyślać kod mówi prost co się dzieje 

Co do versji kto wie ;D zobaczymy   

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 października 2018 przez Wiciorny Ekspert (276,940 p.)
wybrane 10 października 2018 przez KlemensGak

Najlepsza
Polecam lupke i wyszukanie tematu, a nie zakładanie nowego... o temacie który przewija się tu co dwa dni i milion razy został juz rozwiązane, więc poszukaj i wybierz najlepiej np oceniony, przegladnij wiekszosc tam znajdziesz wiele wiele materialow.

Moim zdaniem  jeśli chodzi o środowisko, bo to rozumiem : pod pojeciem oprogramowania ( nietrafnie moim zdaniem ) to

https://www.jetbrains.com/idea/ - nie ma lepszego srodowiska  moim zdaniem i IMO jest najlepiej rozwiniete obecnie

co do materialow do nauki [ to kwestia ze nie sprecyzowales ] wiec rozumiem ... chodzi o same podstawy  i sam Jezyk java

tutaj od siebie dodam : https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/ - dokumentacja zawsze w momencie ogladania tutoriala, jakis nie jasnosci sobie warto sprwdzac i siegac po nia, jest jednak bogato opisana.

A co do tutorialu, dobrego to polecam: https://caveofprogramming.com/ CAVE OF PROGRAMING - i ma on caly tutorial dla java -beginners za darmo ;]
1
komentarz 10 października 2018 przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
Przecież raczej najpierw staram się szukać, bo nie chce mi się pisać nowego tematu, ustawiać go itd. ;-) Tak, chodzi głównie o IDE - przepraszam o te określenie. Mianowicie miałem głównie właśnie z tym problem. Chodzi mianowicie właśnie o podstawy. Gdybym był już trochę obeznany to bym nie prosił o IDE.

W każdym razie dziękuję bardzo, bo te materiały mi się bardzo przydały. :)  To było dla mnie strasznie problematyczne, bo nie chce ściągać jakiegoś beznadziejnego IDE tylko dlatego, że jakaś stronka go wypromowała na nr 1 na liście typu "10 najlepszych środowisk dla Java".
powiem Ci tak Inteliij jest świetnym IDE i naprawde opanowanie go ulatwia prace mega. Czasami jest nawet wymagane przez pracodawców  lub mile widziane :)

Są nawet kursy z certyfikatem ( haha ) nie tyle znajomosci co umiejetnosci pracy w srodowisku bo jednak dąży się do tego zeby pracowac calkowicie na short-cuts czyli skrótach bez uzycia myszki etc.  bo to zapewnia szybkosc i efektywnosc, ale dla mnie to popadanie w przesade jak " zywnosc bio " wsrod normalnego jedzenia ;D
+2 głosów
odpowiedź 9 października 2018 przez Aspc1 Bywalec (2,620 p.)
Ten poradnik wydaje się dla mnie bardzo dobrą podstawą do zaczęcia programowania https://www.youtube.com/watch?v=TBWX97e1E9g&list=PLE7E8B7F4856C9B19. Ewentualnie możesz zakupić poradniki w formie książki np. https://www.youtube.com/watch?v=TBWX97e1E9g&list=PLE7E8B7F4856C9B19.
komentarz 9 października 2018 przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
Ooo super! Używasz tej samej aplikacji do programówania co w filmie?

@Aspc1, kolega pyta o oprogramowanie do pisanie a nie tutoriale ;D 

1
komentarz 9 października 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Znacie jakiś fajny poradnik do nauki? 

Raczej nie jest to prośba o poradnik do nauki oprogramowania tylko języka Java.

a nie zauważyłem, drugiego zdania. Powiem szczerze że Darek Banas ma okej  tresci jesli chodzi o same PODSTAWY javy jednak obecnie juz duzo sie zmienilo w raz ze specyfikacjami jezyka i nie wszystko jest aktualne, ale jesli chodzi o same podstawy to jest okej .

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 647 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2018 w Java przez NiePamietamHasla Użytkownik (530 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 302 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2018 w C# przez Luti Nowicjusz (120 p.)

92,961 zapytań

141,924 odpowiedzi

321,160 komentarzy

62,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...