• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer samoczynnie się restartuje.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
300 wizyt
pytanie zadane 7 października 2018 w Sprzęt komputerowy przez boei-83 Początkujący (310 p.)
Witam kilka tygodni temu kupiłem używany komputer i dodałem do niego kartę graficzną i wymieniłem zasilacz. Już myślałem, że wszystko będzie dobrze działać, a tu komputer sam z siebie czasami się restartował(wyłączał się jakby od niego odciąć prąd, a potem sie włączał bez mojej ingerencji), najczęściej przy tym gdy nic nie robiłem lub w przypadku w którym przeglądałem internet, programowałem(zdarzało sie to od 15min - 2h po włączeniu komputera), ale gdy komputer był mocno obciążony nigdy się nie zrestartował mianowicie zawsze gdy grałem w wiedzmina 3 lub csgo gdzie procesor i karta graficzna były obciążone to komputer mógł działać cały czas bez restartu. Dodam, że sytuacja występuje na 2 systemach operacyjnych (linux mint i w7 pro).

Ma ktoś pomysł jak to naprawić?
komentarz 7 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
A masz możliwość wsadzenia innego zasilacza aby wykluczyć tę ewentualność?
komentarz 7 października 2018 przez boei-83 Początkujący (310 p.)
Tak na obu zasilaczach dzieje się to samo, zasilacz który posiadam - be quite 650w gold 2 zasilacz - dell inc. (nie pisze z jakiej firmy dokładnie), ale to standardowy zasilacz z dell 990.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 października 2018 przez Aspc1 Bywalec (2,620 p.)
wybrane 8 października 2018 przez boei-83

Najlepsza
Według mnie problem może być w płycie głównej. Możliwe, że sekcje zasilania są zepsute. Jeśli masz taką możliwość to sprawdź sprzęt na innym mobo.
komentarz 8 października 2018 przez boei-83 Początkujący (310 p.)
Dzięki, najprawdopodobniej masz rację, często w kompie zmienia się godzina na losową, i pare razy płyta główna wydawała z siebie dziwne dzwięki(pipczenia)... Na wszelki wypadek oddam kompa do serwisu, żeby stwierdzili czy to napewno to.
0 głosów
odpowiedź 7 października 2018 przez Irsapel Początkujący (410 p.)
A sprawdziłeś w czasie pracy czy ci się procesor nie przegrzewa? w sytuacji przegrzania komputer moze się samoistnie wyłączyć. itd.  polecam sprawdzić czy chłodzenie ci działa + jakoś wyczyścić komputer bo takie samoistne restartowanie albo wyłączanie bierze się z przegrzania procesora w najgorszym wypadku moze ci spalić cały procesor.
komentarz 7 października 2018 przez boei-83 Początkujący (310 p.)
Temperatury w porządku niezależnie czy podzespoły są obciążone w niskim czy w wysokim stopniu.
0 głosów
odpowiedź 9 października 2018 przez Meridian Obywatel (1,480 p.)
Kondensatory na płycie głównej nie są napuchnięte? Kości RAM dobrze wpięte? Sytuacja powtarza się na innych RAM oraz na przełożeniu kości w inne sloty?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 353 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2018 w Sprzęt komputerowy przez AdrianBrzek Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 624 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez roksek Nowicjusz (240 p.)

93,015 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,270 komentarzy

62,358 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...