• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP- poczta przez formularz kontaktowy; logi serwera pocztowego

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
561 wizyt
pytanie zadane 7 października 2018 w PHP przez w2 Obywatel (1,110 p.)
edycja 7 października 2018 przez w2

Cześć,
Problemem jest, wyświetlanie niepożądanych informacji w nagłówku maili, które dostaję z nowego hostingu.
Zamiast odnosić się tylko do mojej strony (kontakt@mojaStrona.pl), odnoszą się one również do konta hostingowego- konkretnie do serwera pocztowego (informacje na czerwono w grafice).

Poniżej plik z kodem PHP który wysyła maile z formularza mailowego na mojej stronie. Pytanie: Czy da się poprawić kod PHP, żeby nie wysyłało informacji wskazujących na hosting? (Na hostingu umywają ręce- nie da się nic zrobić)

<?php
$to      = 'kontakt@mojaStrona.pl' . ', ';
$to     .= $_POST['email'];
$subject = 'Brak tematu';
$name    = $_POST['name'];
$email   = $_POST['email'];
$message = $_POST['Wiadomość'];
$headers = 'From: kontakt@mojaStrona.pl' . "\r\n";


mail($to, $subject, $message, $headers);
?>

<html>
<head>
<meta http-equiv="refresh" content="0; URL=Kontakt.html" />
</head>
<body>
</body>
</html>

Poniżej podgląd jak to wygląda w Gmailu. Informacja którą chcę wyrzucić z otrzymywanej wiadomości - jest na czerwono.

W Thunderbird'dzie dostaję dodatkowo informację z identyfikatorem, która wskazuje na serwer hostingu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 października 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Możesz spróbować do nagłówka From dodać własną nazwę nadawcy oprócz maila, może pomoże.

Najlepiej wysyłaj maile przez SMTP czyli konkretne konto pocztowe, wtedy powinno być normalnie i dodatkowo w ogóle pewniej, mail() nie jest specjalnie wygodne. Użyj do tego biblioteki SwiftMailer lub PHPMailer.

Aha, no i dla jasności powiem że serwera z jakiego mail wyszedł nigdy do końca nie ukryjesz, raczej nie powinno to być widoczne w nadawcy, ale tam gdzie jest "wysłane z" pewnie celowo ma być. Bądź jak ktoś wejdzie w nagłówki wiadomości to i tak zobaczy.
komentarz 7 października 2018 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
edycja 19 lipca 2021 przez w2
1.Nie znam języka PHP. Ten formularz gdzieś znalazłem i lekko zmodyfikowałem- nie potrafię pisać komend.
Czy jesteś w stanie zmodyfikować ten kod php w oparciu o swoje wskazówki?
Przyjmijmy że własna nazwa nadawcy to: Moja Strona.

2. Ten kod działał mi poprawnie (bez tych wpisów zaznaczonych na czerwono)- kiedy miałem stronę na innym hostingu. Poprawili u siebie ustawienia dla mojej poczty. Obecnie przenoszę się, i są stare problemy od nowa.

3. Co do informacji o serwerze z którego wychodzi mail- niektóre informacje są zahasłowane (to jest do zaobserwowania np w Thunderbird'dzie). I ja to akceptuję. Ale wykupiłem hosting pod inną nazwą w stosunku do strony, (wykupiłem jako: <MojNick>) i teraz ta/moja nazwa (<MojNick>) pojawia się w nagłówkach maili wysyłanych z oficjalnej strony. I to mnie drażni.
komentarz 7 października 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

1.Nie znam języka PHP. Ten formularz gdzieś znalazłem i lekko zmodyfikowałem- nie potrafię pisać komend.

Jeśli tego nie potrafisz to albo siedzisz i się uczysz albo zlecasz komuś innemu. Jedyne co miałem na myśli przez zmianę nagłówka From to coś w rodzaju:

$headers = 'From: Ktoś tam <kontakt@mojaStrona.pl>' . "\r\n";

Polecałbym jednak SwiftMailer/PHPMailer i SMTP, bo jest po prostu lepiej i wygodniej, ale gotowego kodu Ci nie napiszę. Mogę dać linka do dokumentacji czy poradnika, np.: https://swiftmailer.symfony.com/docs/introduction.html ale podstawowa znajomość PHP i rozumienie kodu jest konieczne.

2. Ten kod działał mi poprawnie (bez tych wpisów zaznaczonych na czerwono)- kiedy miałem stronę na innym hostingu. Poprawili to. Obecnie przenoszę się, i są stare problemy od nowa.

wykupiłem hosting pod inną nazwą w stosunku do strony, (wykupiłem jako: willet2) i teraz ta/moja nazwa (willet2) pojawia się w nagłówkach maili wysyłanych z oficjalnej strony.

Najwyraźniej wynika to z konstrukcji serwerów mailowych tego hostingu, tak się ten serwer identyfikuje i może być ciężko to zmienić. Jeśli masz jakieś zwykłe konto pocztowe na tym hostingu to polecałbym z niego powysyłać sobie maile i sprawdzić czy w Gmailu i wszędzie będzie widoczny tak samo jak wysyłany przez mail(). Jeżeli tak to nic nie poradzisz, jeśli nie to wspomniana wyżej wysyłka przez konkretne konto SMTP może to rozwiązać (bo klienty pocztowe też wysyłają przez SMTP).

komentarz 7 października 2018 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

Jeśli tego nie potrafisz to albo siedzisz i się uczysz albo zlecasz komuś innemu. 

Uczę się- to prawda, programowania, w tym języka PHP (w rozsądnych granicach). Ale nie będę poświęcał na ta dziedzinę zbyt wiele czasu- bo musiałbym go zabierać z czasu przeznaczonego na pogłębianie wiedzy w swoim zawodzie. Bo mam już zawód -angażujący.
Posłużę się analogią: Chcę wypić piwo, nie kupując od razu całego browaru. Stąd sam szukam rozwiązania.
---
Zmiana linijki kodu: $headers niczego nie rozwiązuje.
Poszukam w Twojej dokumentacji i sprawdzę o co chodzi w tym PHPMailer.
I dzięki za po- i odpowiedzi.

1
komentarz 7 października 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Rozumiem, jeśli się uczysz i znasz jakieś podstawy to inna sprawa.

Posłużę się analogią: Chcę wypić piwo, nie kupując od razu całego browaru. Stąd sam szukam rozwiązania. 

Jak dla mnie nieco nietrafiona analogia. Jak chcesz wypić piwo to idziesz do pubu czy miejsca gdzie je posiadają, płacisz i dostajesz gotowe piwo. Nikt nie woła Cię do produkcji piwa ani nawet nie musisz sam sobie go nalewać jeśli wybierzesz pub/bar/restaurację. A tutaj przychodzisz, chciałbyś to zrobić sam (a nie zamówić gotowe piwo w barze) żeby działało dobrze, ale bez zbytniego zajęcia się tym :)

Mniejsza o analogie, ta zmiana nagłówka niczego nie pomogła? Bo wpisana nazwa nadawcy gdzieś powinna się pojawić, pytanie tylko czy zamiast adresu mailowego, przed nim a może jeszcze w innym miejscu - zależy od klienta poczty. Jak mówiłem, sprawdziłbym jak się wyświetli mail wysłany ze zwykłej skrzynki pocztowej z tego samego serwera - jeśli będzie dobrze wysyłka przez SMTP powinna pomóc.

komentarz 7 października 2018 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

ta zmiana nagłówka niczego nie pomogła? Bo wpisana nazwa nadawcy gdzieś powinna się pojawić, pytanie tylko czy zamiast adresu mailowego, przed nim a może jeszcze w innym miejscu

Wpisana nazwa pojawia się przed adresem mailowym. Teraz ciekawostka: inaczej wyświetla się w Gmailu (prawidłowo), a inaczej (w sposób niepełny) wyświetla się w Thunderbird'dzie. Dlatego że użyłem niestandardowego znaku (chyba zastrzezonego: dwukropka). Napisałem Moja: Strona

Ale nie ważne. Nie rozwiązuje to kompletnie problemu z pojawiającą się nazwą serwera hostingowego.

Co do zlecenia na skrypt php (analogia do piwa kupionego w pubie)- koszt nie byłby współmierny do problemu. Dlatego chce rozwiązać to sam- tym bardziej że przy poprzednim hostingu rozwiązali to w 5min bez zbędnych pytań. Więc dlaczego się przenoszę? Bo poszły opłaty w górę. I wszyscy chcieliby łatwo zarobić na frajerze szybką kasę. Przez całe 2 lat w ogóle nie zawracałem im głowy- więc mieli łatwe pieniądze. Teraz znalazłem nowy hosting za ułamek (1/20) poprzedniej ceny. Z większymi parametrami i dostępna powierzchnia składowania. Jedyny (większy) problemem (na razie) jest to problem ze zbędnymi nagłówkami. Na razie jeszcze koresponduję z działem technicznym- może coś z tego wyjdzie.

komentarz 7 października 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Może jakbyś wpisał From: "Moja: strona" <email> to by przeszło, nawet nie wiem. Spróbuj ze zwykłym mailem jak masz możliwość, jak będzie ok to wysyłaj przez SMTP.

Jasne rozumiem poniekąd analogie (to co chciałeś przekazać), ale w pewnym sensie można było to odebrać jak napisałem ;) Próbuj, ale sądzę że jeśli to wynika z konfiguracji serwerów, to nic nie zrobią - nie zmienią konfiguracji całej serwerowni bo akurat komuś coś nie pasuje.
komentarz 7 października 2018 przez w2 Obywatel (1,110 p.)

Spróbowałem/Napisałem:

From: "Moja: strona" <email> 

Bez skutku. Problem tkwi gdzie indziej. Na poprzednim serwerze korekta pozwalająca poprawić błąd była możliwa- i nie trzeba było zmieniać konfiguracji serwerowni.
Jeszcze mam kilka opcji (jedną z nich jest zmiana hostingu- specjalnie dla tego "malego problemu"). Na razie czekam na rozwiązanie kilku opcji które są puszczone w ruch/lub trwają.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2019 w HTML i CSS przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 186 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2023 w PHP przez Tadeusz Kwoka Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 179 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2019 w PHP przez Ania2019 Użytkownik (530 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...