• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szerokość w procentach a rozmiar (obrazków) slidera

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,083 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2015 w HTML i CSS przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
Witam, moje forum budowane jest procentowo. Załóżmy, że container ma szerokość 90% i chciałbym dodać slider, również takiej szerokości (a slider jak to slider- zawiera w sobie obrazki). Moje pytanie brzmi więc- Jak rozwiązać kwestię wielkości obrazków? No bo jak dam zwykłą graficzkę to ona mi się raczej nie powiększy, ani nie zmniejszy dopasowując do ekranu danego monitora użytkownika, a jeśli już, to na pewno straci na jakości. Czy jestem zmuszony do ograniczenia się do grafiki wektorowej?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 lipca 2015 przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
wybrane 9 lipca 2015 przez Adam Jakś

Najlepsza
No generalnie jak dasz obrazką w sliderze 100% to tak naprawdę będa miały 100% wielkości kontenera czyli w teorii 90% body, a co do samych obrazków możesz wykonać zawszę pare wersji i dzięki odpowiednio napisanemu skryptowi wymusić ich zastępowanie się zależnie od wymiarów ekranu.
komentarz 9 lipca 2015 przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
Jakiemu skryptowi? Znalazłby się jakiś przykład?
komentarz 9 lipca 2015 przez migacz100 Mądrala (5,410 p.)
http://stackoverflow.com/questions/16787306/how-to-change-an-image-path-based-on-screen-width

Tu masz pare przykładów jeden z użyciem java scriptu a drugi przy użyciu CSS

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 498 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 89 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2020 w HTML i CSS przez trixter310 Obywatel (1,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 145 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez alus152 Bywalec (2,690 p.)

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...