• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pygame czy Django

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
818 wizyt
pytanie zadane 6 października 2018 w Python przez niezalogowany
zamknięte 14 października 2018
pytanie w temacie ;)

Próbowałem coś z pygame , ale jest tak mało książek i źródeł informacji że zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej zacząć od django  :)
komentarz zamknięcia: ...

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 października 2018 przez RogerB Gaduła (3,370 p.)
Przecież oba pakiety mają inne zastosowanie, wiesz w ogóle co chcesz konkretnie robić?
0 głosów
odpowiedź 6 października 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
Porównujesz 2 różne rzeczy. Równie dobrze mógłbyś pytać: "kupić samochód czy nauczyć się pływać?". Przemyśl co chcesz robić z językiem. Możesz spróbować zarówno jednego i drugiego, ale tworzenie gier w Pythonie to nie jest "przyszłościowe". W gamedevie używa się głównie C++.
komentarz 6 października 2018 przez niezalogowany

dzięki o to właśnie mi chodziło laugh

 

tworzenie gier w Pythonie to nie jest "przyszłościowe"

komentarz 7 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)
Bo w Pythonie widać kod i nie zarobisz na takich grach, tylko C++, może kiedyś Rust. Jave też łatwo zdekompilować czy Kotlin. Ruby ma odpowiedni framework do pisania gier po stronie backendu, tu kodu nie widać. Python może też, ale nie wiem. Fajnie się też pisze te przeglądarkowe gry typu gamedesire, w tym jest kasa.
komentarz 7 października 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Wiesz może kolego drive jak ten fremwor do Ruby się nazywa ?
komentarz 7 października 2018 przez niezalogowany
jeżeli nigdy nie miałem styczności z robieniem stron to lepiej zaczynać od języka HTML czy od razu zaczynać od django?
komentarz 7 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)
Django nie jest takie łatwe jak się wydaje, ostatnio nie działały mi przykłady z dokumentacji do Django 2.1, a wykonywałem wszystko dokładnie tak samo jak tam napisali.
komentarz 8 października 2018 przez MastaDevelopa Użytkownik (500 p.)

a wykonywałem wszystko dokładnie tak samo jak tam napisali.

Gwarantuje Ci, ze gdyby tak bylo, to by Ci zadzialal. Chyba, ze ograniczyles sie do CTRL-C, CTRL-V i nie doczytales czego miedzy wierszami kodu :P

jeżeli nigdy nie miałem styczności z robieniem stron to lepiej zaczynać od języka HTML czy od razu zaczynać od django?

Zalezy co chcesz robic, bo HTML i DJANGO maja zupelnie inne zastosowania.

komentarz 8 października 2018 przez niezalogowany
jak to mają inne zastosowania? przecież aby zrobić coś w django to i tak musisz znać HTML
komentarz 12 października 2018 przez drive Bywalec (2,930 p.)

@drive, No nie bardzo jest tak jak piszesz. Zaimportowałem przestrzenie nazw:

python manage.py shell
>>> import datetime
>>> from django.utils import timezone
>>> from polls.models import Question
>>> # create a Question instance with pub_date 30 days in the future
>>> future_question = Question(pub_date=timezone.now() + datetime.timedelta(days=30))
>>> # was it published recently?
>>> future_question.was_published_recently()
True

Jednak wyskakuje mi błąd:

python manage.py test polls
Creating test database for alias 'default'...
System check identified no issues (0 silenced).
E
======================================================================
ERROR: test_was_published_recently_with_future_question (polls.tests.QuestionModelTests)
----------------------------------------------------------------------
Traceback (most recent call last):
  File "/home/user/django/mysite/polls/tests.py", line 18, in test_was_published_recently_with_future_question
    self.assertIs(future_question.was_published_recently(), False)
  File "/home/user/django/mysite/polls/models.py", line 10, in was_published_recently
    return self.pub_date >= timezone.now() - datetime.timedelta(days=1)
NameError: name 'timezone' is not defined
 
----------------------------------------------------------------------
Ran 1 test in 0.001s
 
FAILED (errors=1)
Destroying test database for alias 'default'...
 

Plik tests.py

import datetime
 
from django.test import TestCase
from django.utils import timezone
 
from .models import Question
 
class QuestionModelTests(TestCase):
 
    def test_was_published_recently_with_future_question(self):
        """
        was_published_recently() returns False for questions whose pub_date
        is in the future.
        """
        time = timezone.now() + datetime.timedelta(days=30)
        future_question = Question(pub_date=time)
        self.assertIs(future_question.was_published_recently(), False)
 

 

komentarz 14 października 2018 przez MastaDevelopa Użytkownik (500 p.)

@Marcins321
jak to mają inne zastosowania? przecież aby zrobić coś w django to i tak musisz znać HTML

A to niby dlaczego? Przecież równie dobrze możesz zaimplementować sobie całą logikę aplikacji, a wynik zwracać np. w JSONie nie ruszając w ogóle HTML.

komentarz 14 października 2018 przez niezalogowany
Temat pisałem tydzień temu jak nie miałem pojęcia o tworzeniu stron  :) po prostu zapomniałem go zamknąć ;)

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 712 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2022 w Python przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 54 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2023 w Python przez Kubas23 Użytkownik (630 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2023 w Python przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...