• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy mogę prowadzić taką stronę

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
266 wizyt
pytanie zadane 5 października 2018 w Sieci komputerowe, internet przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
Witam, czy strona która posiada możliwość założenia konta i publikacji tekstów (moderowanych przeze mnie) gdy ja przetrzymuje tylko w celach technicznych adresy IP, nicki, hasla i emaile oraz postępy na stronie - czyli po prostu konta uzytkownikow, jest w porządku?

Mam napisany regulamin i informacje, hasla hashuje i uzywam najnowszych rozwiązań PHP, wystarczy tylko opublikować aby dzialała, potrzebuje czegoś jeszcze? Bo chciałbym ją upublicznić i spać spokojnie

~~ oczywiscie hosting, domene i certyfikat SSL także mam

I dodatkowe pytanie, jeśli ktoś wie:

Gdybym chciał z niej mieć jakiś zarobek, nie przekraczający nawet tych 200zł miesięcznie za wykupienie uslug np. premium, to czy musze sie rozliczać z tego nawet jeśli nie przekroczy kwoty wolnej od podatku? i czy lepiej najpierw postawic i zobaczyc czy generuje zyski a potem zajac sie stroną prawną, czy przed postawieniem postarać się żeby nie bylo zadnych problemow?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Stronę możesz sobie odpalić teraz, poobserwować np. przez 3-4 miesiące jak wygląda ruch i jeśli będzie ciekawy to po prostu załóż DG i zacznij z reklamami, ja osobiście polecam umowę z jakąś większą agencją reklamową. Ja współpracuję z Cormedia, mam pewne zastrzeżenia do nich ale koniec końców jest z tym więcej plusów, bo odpada Ci czas na szukanie klientów, tworzenie kreacji reklamowych, analiza ich statystych i prezentacje klientom itp. itd. Ja wolę tę opcję, ponieważ mój czas poświęcam na tworzenie ficzerow w apkach i rozwoju innych, a nie ma marketingu, ale to już jak kto woli.

A co do tych zabezpieczeń to wszystko oki, musisz odpowiednią informację rodo dać userowi, ale tutaj jest mały myk, bo musisz podać administratora danych osobowych i nie wiem, czy może nim być osoba prywatna, czy nie musi czasem być firma. Dlatego najlepiej to po prostu od razu robić wszystko na DG i najwyżej te parę pierwszych miesięcy przemęczyć się z mniejszym zyskiem, tak zresztą chyba większość osób zaczyna. Ale doczytaj o tym, bo być może da się prywatnego dać jako admina.

A tak na marginesie to co rozumiesz przez nowoczesne technologie PHP? :) Zabezpieczenia danych osobowych to nie tylko zaszyfrowanie hasła... to byłoby za proste :) Niektóre firmy nawet co jakiś czas wynajmują zewnętrzne firmy do wykonania tzw. testów penetracyjnych i z mojego doświadczenia wyraźnie testy te pokazują, że praktycznie w każdej firmie znajdzie się luki bezpieczeństwa :) Kwestia ich pilnowania i w razie czego odpowiedniej reakcji, ale to już temat bliższy monitoringowi aplikacji.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 113 wizyt

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...