• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Network Security

+1 głos
406 wizyt
pytanie zadane 3 października 2018 w Bezpieczeństwo, hacking przez psky Nowicjusz (130 p.)

Hej. Chcę poprosić o poradę. Chciałbym w przyszłości zajmować się bezpieczeństwem sieci, to właściwie pomysł, który chodzi za mną od jakiegoś czasu. Z jednej strony z ciekawości, z drugiej chęci rozwijania się, trzeciej - szukam pomysłu na siebie. Przeczytałem kilkanaście artykułów, m.in.z githuba. No i zastanawiam się jeszcze nad kilkoma rzeczami ze względu na pewne rozbieżności w niektórych miejscach, uwarunkowane zapewne doświadczeniem i innymi personalnymi sprawami, przekonaniami. Artykuły pisze człowiek. Za rok idę na informatykę, specjalność - administracja sieci lub bezpieczeństwo systemów informatycznych. Chcę ten rok dobrze wykorzystać, ale też przygotować sobie fundamenty do dalszego rozwoju, o studiach myślę tylko jako o jakiejś tam pomocy w organizacji, dyscypliny. 

1)Programowanie - zdaję sobie sprawę, że w Net Sec ogromną rolę gra znajomość HTML, CSS, JS, PHP, SQL, w wielu miejscach spotkałem też Pythona. Na różnych forach pisano, że HTML i CSS są do poznania w niedługim czasie, nie są skomplikowane. JS i PHP już więcej roboty. SQL nie wiem, ale wiem, że bazy danych są bardzo ważne. Python, wiem, że jeden z ważniejszych języków w branży sec. Skrypty, łatwy syntax, itp. Zastanawiam się co tutaj wziąć na pierwszy ogień. Wydaje mi się, że Python byłby ok, bo można w nim zrobić chyba więcej (a może lepiej użyć słowa "łatwiej") rzeczy. 

2)Zastanawiam się czy warto uczyć się dokładnie pojęć z zakresu networkingu przed studiami. Na studiach chyba będzie coś o modelu OSI, TCP/IP i tak dalej. Co z hardware, routery, budowa PC/Laptopa. Pytanie kieruję do osób, które studiowały/studiują informatykę - czy takie tematy są poruszane podczas studiów? 

3)Znaczenie matematyki - jak duże w Net Sec? Lubię matematykę i z chęcią poszerzę wiadomości, ale chyba każdy przyzna, że jest czasochłonna. Czy jest tak ważna jak np.w inżynierii wstecznej? Czy może lepiej przeznaczyć tę godzinę dziennie na programowanie?

4)Własna twórczość - zastanawiam się jak może być odebrany blog czy kanał na YT, gdzie chcę podsumowywać swoją wiedzę, ale też dzielić się tym z innymi. To może być pełne błędów, chociaż pojawia się zaleta - ktoś obeznany w temacie może skorygować niewiedzę. Co myślicie?

5)OS - w KAŻDYM arcie z jakim się spotkałem było napisane o Linuxie. Zastanawiam się czy Kali Linux to dobre rozwiązanie dla początkującego z innymi OS'ami niż Windows, z poznaniem terminala na początku a następnie wszelkie narzędzia z pomocą internetu i dokumentacji?

Proszę o podpowiedź i pozdrawiam!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 października 2018 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

1) Wydaje mi się, że największą rolę tutaj odgrywają PHP, SQL i Python (głównie biblioteki typu requests) i trochę JS.

Co do reszty to raczej wystarczą podstawy.

5) Dla początkującej osoby kiedyś najlepszy był Kali, ale teraz (przynajmniej u mnie na I5 3 gen. i 16GB RAM'u) chodzi bardzo wolno i się zacina.

Moim zdaniem powinieneś się zainteresować ParrotOS'em, a później Arch'em.

komentarz 4 października 2018 przez psky Nowicjusz (130 p.)
O nauce SQL i PHP myślałem w trakcie nauki linuxa, przed SQL Injection, takie podstawy, by napisać coś swojego do małych testów, praktyki. W innym czasie o rozwinięciu tej podstawowej wiedzy.

U mnie trochę wolno chodzi, ale jest to w granicach rozsądku. Sugerujesz kompletnie odpuścić KL? Widzę, że w Parrot są podobne narzędzia do KL.
komentarz 4 października 2018 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)

Sugerujesz kompletnie odpuścić KL?

Nie wiem co dokładnie oznacza:

U mnie trochę wolno chodzi, ale jest to w granicach rozsądku.

Ale wydaje mi się, że raczej szybko się to nie zmieni w KL.

Ja preferuję Parrot'a z kilku powodów:

• Posiada wgranego AnonSurf'a (jest alternatywa na KL, ale podobno od jakiegoś czasu nie działa)
  • Wydaje mi się, że narzędzia ma te same co KL albo trochę więcej/mniej, ale i tak te podstawowe typu wireshark lub hydra są zainstalowane
  • Chodzi znacznie szybciej i moim zdaniem trochę lepiej wygląda, ale to tylko moje zdanie

Możesz też zobaczyć porównanie (to są bardziej powody dlaczego Parrot jest lepszy od KL, ale na jedno wychodzi) tych 2 systemów np. tutaj: https://medium.com/secjuice/10-reasons-to-prefer-parrot-sec-over-kali-linux-p5yph3r-c54a920e08c3 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 103 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2020 w Sieci komputerowe, internet przez mrmaxerxxx Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 358 wizyt
pytanie zadane 19 września 2020 w C i C++ przez Psz3mo Mądrala (5,030 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 105 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Piotrek32 Obywatel (1,610 p.)

93,424 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,643 komentarzy

62,782 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...