Hej. Chcę poprosić o poradę. Chciałbym w przyszłości zajmować się bezpieczeństwem sieci, to właściwie pomysł, który chodzi za mną od jakiegoś czasu. Z jednej strony z ciekawości, z drugiej chęci rozwijania się, trzeciej - szukam pomysłu na siebie. Przeczytałem kilkanaście artykułów, m.in.z githuba. No i zastanawiam się jeszcze nad kilkoma rzeczami ze względu na pewne rozbieżności w niektórych miejscach, uwarunkowane zapewne doświadczeniem i innymi personalnymi sprawami, przekonaniami. Artykuły pisze człowiek. Za rok idę na informatykę, specjalność - administracja sieci lub bezpieczeństwo systemów informatycznych. Chcę ten rok dobrze wykorzystać, ale też przygotować sobie fundamenty do dalszego rozwoju, o studiach myślę tylko jako o jakiejś tam pomocy w organizacji, dyscypliny.
1)Programowanie - zdaję sobie sprawę, że w Net Sec ogromną rolę gra znajomość HTML, CSS, JS, PHP, SQL, w wielu miejscach spotkałem też Pythona. Na różnych forach pisano, że HTML i CSS są do poznania w niedługim czasie, nie są skomplikowane. JS i PHP już więcej roboty. SQL nie wiem, ale wiem, że bazy danych są bardzo ważne. Python, wiem, że jeden z ważniejszych języków w branży sec. Skrypty, łatwy syntax, itp. Zastanawiam się co tutaj wziąć na pierwszy ogień. Wydaje mi się, że Python byłby ok, bo można w nim zrobić chyba więcej (a może lepiej użyć słowa "łatwiej") rzeczy.
2)Zastanawiam się czy warto uczyć się dokładnie pojęć z zakresu networkingu przed studiami. Na studiach chyba będzie coś o modelu OSI, TCP/IP i tak dalej. Co z hardware, routery, budowa PC/Laptopa. Pytanie kieruję do osób, które studiowały/studiują informatykę - czy takie tematy są poruszane podczas studiów?
3)Znaczenie matematyki - jak duże w Net Sec? Lubię matematykę i z chęcią poszerzę wiadomości, ale chyba każdy przyzna, że jest czasochłonna. Czy jest tak ważna jak np.w inżynierii wstecznej? Czy może lepiej przeznaczyć tę godzinę dziennie na programowanie?
4)Własna twórczość - zastanawiam się jak może być odebrany blog czy kanał na YT, gdzie chcę podsumowywać swoją wiedzę, ale też dzielić się tym z innymi. To może być pełne błędów, chociaż pojawia się zaleta - ktoś obeznany w temacie może skorygować niewiedzę. Co myślicie?
5)OS - w KAŻDYM arcie z jakim się spotkałem było napisane o Linuxie. Zastanawiam się czy Kali Linux to dobre rozwiązanie dla początkującego z innymi OS'ami niż Windows, z poznaniem terminala na początku a następnie wszelkie narzędzia z pomocą internetu i dokumentacji?
Proszę o podpowiedź i pozdrawiam!