• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co mam zrobić żeby div był na całej szerokości monitora.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
536 wizyt
pytanie zadane 3 października 2018 w HTML i CSS przez Karol.99 Użytkownik (550 p.)

Co mogę zrobić, żeby pozbyć się zaznaczonej "ramki"? Chodzi mi o to żeby div "heading" był na całej szerokości monitora.

<!DOCTYPE HTML>
<HTML lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8"/>
	<title>Facebook - zaloguj się lub zarejestruj</title>
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
</head>
<body>
	<div id="container">
	
		<div class="heading">
			<div class="logo">
			</div>
			<div class="signin">
			</div>
		</div>
		
		<div class="content">
			<div class="image">
			</div>
			<div class="registration">
			</div>
		</div>
		
		<div class="footer">
		</div>
	</div>
</body>
</HTML>
body
{
	background-color: #648e91;
}

#container
{
	
}

.heading
{
	background-color: #196266;
	height: 70px;
	
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)

Nie masz zresetowanych ustawień przeglądarki.

body {
  padding: 0;
  margin: 0;
}

Najlepiej to dołączyć normalize.css albo reset.css i wtedy nie ma problemu z resetowaniem ustawień przeglądarki.

komentarz 3 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Najlepiej to dołączyć normalize.css albo reset.css i wtedy nie ma problemu z resetowaniem ustawień przeglądarki.

A dlaczego najlepiej? Przyznam szczerze, że kiedyś dawno temu sam korzystałem nagminnie z resetów css, ale od dluższego czasu nie stosuję praktycznie żadnych styli globalnych po z max-width dla body i jest to wg mnie o wiele lepsze podejście, ponieważ tworzysz wtedy komponenty przenośne, które możesz wykorzystać bez problemów w innych projektach. Resety css to wg mnie tylko proszenie się o kłopoty gdy zechcesz jakiś komponent użyć gdzie indziej, a tak się często zdarza, przynajmniej mi.

komentarz 4 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Dlaczego problem z przeniesieniem komponentów? W kolejnym projekcie też możesz użyć sobie resetów i będziesz miał to samo? Chyba, że źle zrozumiałem to co napisałeś.
komentarz 4 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
bo to tak naprawdę w ogole niepotrzebne, mam teraz kilka większych projektów w angularjs i angular i ani jednego resetu co pozwala mi swobodnie korzystać z wielu uniwersalnych komponentów jakie sobie robię.
komentarz 4 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie, które zadałem. W jaki sposób przeszkadza Ci resetowanie CSS lub normalizacja CSS przy przenoszeniu komponentów? Jeżeli korzysta się z tego zawsze, to komponent też będzie wyglądał zawsze tak samo. Inna sprawa, że niektórzy korzystają z tego drudzy nie, ale chyba (wydaje mi się), że więcej jest tych pierwszych.
1
komentarz 4 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

 Jeżeli korzysta się z tego zawsze, to komponent też będzie wyglądał zawsze tak samo. 

No i ja właśnie w tym miejscu widzę problem - już na starcie narzucasz sobie takie ograniczenie w kolejnych projektach, wg mnie zupełnie niepotrzebnie.

A ponad to kwestia też wielkości projektu. A co jeśli tworzy wspólnie kilkudziesięciu programistów w firmie i kilkanaście zespołów... jeśli masz taką zdolność aby wszystkim narzucać z góry swoje wytyczne to super, ale nie w każdej firmie tak jest, często wiele zespołów wdraża swoje ficzery w różnych technologiach i wg mnie ważne jest poszukiwanie rozwiązań jak najbardziej przenośnych i jak najmniej inwazyjnych dla każdego systemu.

Oczywiście to moje subiektywne zdanie, m.in. na podstawie własnych obserwacji z projektu, nad którym siedzi kilkuset programistów gdzie na prawdę ciężko narzucać różne odgórne wytyczne technologiczne będące wytycznymi dla całego projektu... czasami lepiej zrobić nawet większy narzut pracy i kodu nad jakimś komponentem tylko po to, aby za chwilę inny zespół mógł go szybko i łatwo wykorzystać u siebie, bez konieczności dużych modyfikacji swojego srodowiska.

Ale tak jak pisałem, jest to kwestia subiektywna i wg mnie dużo zależy też od tego, jak traktuje się inne zespoły w firmie i jak myśli się o przyszłych update projektu.

0 głosów
odpowiedź 3 października 2018 przez Karol.99 Użytkownik (550 p.)
Zbyt pochopnie dodałem pytanie. Już sobie z tym poradziłem, wystarczyło w css do body{} dodać : margin: 0 !important;
komentarz 3 października 2018 przez Artur Koniec Gaduła (3,670 p.)
Polecam przejść JAKIKOLWIEK kurs, chociażby P. Mirka, dowiedział byś się tego na pierwszych godzinach ;)
2
komentarz 3 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
O ile podstaw mógłby się nauczyć, tak też również pewnie niektórych starych, już niewykorzystywanych rzeczy. Są o wiele nowsze kursy, które uczą już poprawnie.

Co do tego co zauważyłeś sam (autorze wątku), nie używaj importantów bez potrzeby, bo tylko wprowadzą Ci chaos w kod. Staraj się tego unikać.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 894 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2017 w HTML i CSS przez graj23x Obywatel (1,590 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 815 wizyt

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...