• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co mam zrobić żeby div był na całej szerokości monitora.

0 głosów
1,163 wizyt
pytanie zadane 3 października 2018 w HTML i CSS przez Karol.99 Użytkownik (550 p.)

Co mogę zrobić, żeby pozbyć się zaznaczonej "ramki"? Chodzi mi o to żeby div "heading" był na całej szerokości monitora.

<!DOCTYPE HTML>
<HTML lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8"/>
	<title>Facebook - zaloguj się lub zarejestruj</title>
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
</head>
<body>
	<div id="container">

<div class="heading">
			<div class="logo">
			</div>
			<div class="signin">
			</div>
		</div>

<div class="content">
			<div class="image">
			</div>
			<div class="registration">
			</div>
		</div>

<div class="footer">
		</div>
	</div>
</body>
</HTML>
body
{
	background-color: #648e91;
}

#container
{

}

.heading
{
	background-color: #196266;
	height: 70px;

}

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)

Nie masz zresetowanych ustawień przeglądarki.

body {
  padding: 0;
  margin: 0;
}

Najlepiej to dołączyć normalize.css albo reset.css i wtedy nie ma problemu z resetowaniem ustawień przeglądarki.

komentarz 3 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Najlepiej to dołączyć normalize.css albo reset.css i wtedy nie ma problemu z resetowaniem ustawień przeglądarki.

A dlaczego najlepiej? Przyznam szczerze, że kiedyś dawno temu sam korzystałem nagminnie z resetów css, ale od dluższego czasu nie stosuję praktycznie żadnych styli globalnych po z max-width dla body i jest to wg mnie o wiele lepsze podejście, ponieważ tworzysz wtedy komponenty przenośne, które możesz wykorzystać bez problemów w innych projektach. Resety css to wg mnie tylko proszenie się o kłopoty gdy zechcesz jakiś komponent użyć gdzie indziej, a tak się często zdarza, przynajmniej mi.

komentarz 4 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Dlaczego problem z przeniesieniem komponentów? W kolejnym projekcie też możesz użyć sobie resetów i będziesz miał to samo? Chyba, że źle zrozumiałem to co napisałeś.
komentarz 4 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
bo to tak naprawdę w ogole niepotrzebne, mam teraz kilka większych projektów w angularjs i angular i ani jednego resetu co pozwala mi swobodnie korzystać z wielu uniwersalnych komponentów jakie sobie robię.
komentarz 4 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie, które zadałem. W jaki sposób przeszkadza Ci resetowanie CSS lub normalizacja CSS przy przenoszeniu komponentów? Jeżeli korzysta się z tego zawsze, to komponent też będzie wyglądał zawsze tak samo. Inna sprawa, że niektórzy korzystają z tego drudzy nie, ale chyba (wydaje mi się), że więcej jest tych pierwszych.
1
komentarz 4 października 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Jeżeli korzysta się z tego zawsze, to komponent też będzie wyglądał zawsze tak samo. 

No i ja właśnie w tym miejscu widzę problem - już na starcie narzucasz sobie takie ograniczenie w kolejnych projektach, wg mnie zupełnie niepotrzebnie.

A ponad to kwestia też wielkości projektu. A co jeśli tworzy wspólnie kilkudziesięciu programistów w firmie i kilkanaście zespołów... jeśli masz taką zdolność aby wszystkim narzucać z góry swoje wytyczne to super, ale nie w każdej firmie tak jest, często wiele zespołów wdraża swoje ficzery w różnych technologiach i wg mnie ważne jest poszukiwanie rozwiązań jak najbardziej przenośnych i jak najmniej inwazyjnych dla każdego systemu.

Oczywiście to moje subiektywne zdanie, m.in. na podstawie własnych obserwacji z projektu, nad którym siedzi kilkuset programistów gdzie na prawdę ciężko narzucać różne odgórne wytyczne technologiczne będące wytycznymi dla całego projektu... czasami lepiej zrobić nawet większy narzut pracy i kodu nad jakimś komponentem tylko po to, aby za chwilę inny zespół mógł go szybko i łatwo wykorzystać u siebie, bez konieczności dużych modyfikacji swojego srodowiska.

Ale tak jak pisałem, jest to kwestia subiektywna i wg mnie dużo zależy też od tego, jak traktuje się inne zespoły w firmie i jak myśli się o przyszłych update projektu.

0 głosów
odpowiedź 3 października 2018 przez Karol.99 Użytkownik (550 p.)
Zbyt pochopnie dodałem pytanie. Już sobie z tym poradziłem, wystarczyło w css do body{} dodać : margin: 0 !important;
komentarz 3 października 2018 przez Artur Koniec Gaduła (3,680 p.)
Polecam przejść JAKIKOLWIEK kurs, chociażby P. Mirka, dowiedział byś się tego na pierwszych godzinach ;)
2
komentarz 3 października 2018 przez arces Pasjonat (17,700 p.)
O ile podstaw mógłby się nauczyć, tak też również pewnie niektórych starych, już niewykorzystywanych rzeczy. Są o wiele nowsze kursy, które uczą już poprawnie.

Co do tego co zauważyłeś sam (autorze wątku), nie używaj importantów bez potrzeby, bo tylko wprowadzą Ci chaos w kod. Staraj się tego unikać.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,796 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2017 w HTML i CSS przez graj23x Obywatel (1,610 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,516 wizyt

93,788 zapytań

142,753 odpowiedzi

323,429 komentarzy

63,393 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...