• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra-wpisywanie wyrazów w zakryte pola

Object Storage Arubacloud
0 głosów
199 wizyt
pytanie zadane 3 października 2018 w JavaScript przez Gandor Nowicjusz (160 p.)
edycja 3 października 2018 przez Gandor

Więc tak: Jestem obecnie bardzo słaby z js a chcę to zmienić i przy okazji powtórzyć zapytania do egzaminu e14. Wymyśliłem pomysł na gierkę lecz jeszcze nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Każda pomoc mi się przyda. W odpowiedziach dawajcie wszystkie linki do podobnych tematów, podobnych gier/stron itd. Wyrażajcie swoje zdania, pomysły jak byście to zrobili itd. Każdą uwagę wezmę pod uwagę oprócz takiej bym sobie odpuścił bo nie ważne ile mi to zajmie ale w końcu jakoś dojdę do rozwiązania.

Do rzeczy:

Chcę zrobić grę w której wpisujemy wyrazy w puste pola czyli odpowiadamy na pytania z baz danych. Potem klikamy przycisk "sprawdz" po czym ramki pól podświetlają się na czerwono / zielono w zależności od tego czy dobrze wpisaliśmy. Drugi przycisk to "Pokaż odpowiedzi", który wiadomo jak ma działać a potem trzeci przycisk "następne pytanie" i przechodzimy do następnego pytania. Pytania będą wybierane losowo a będzie ich kilkadziesiąt. Gdy wymyśliłem pomysł zrobiłem jakiś tam schemat działania w paint :D Nie narysowałem tylko tych trzech przycisków.

Z góry dzięki :P

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 października 2018 przez C.J Obywatel (1,370 p.)
Mój pomysł

1. Stworzenie w bazie danych tabelki 'pytanie' z polami: id, tresc, odpowiedź.

2. Wypełnienie tabeli.

(PHP)

3. Wylosowanie numeru. (0-id ostatniego pytania)

4. Połączenie z bazą danych.

5. Stworzenie zapytania o wiersz z tabeli, które ma wylosowane id.

6. Stworzenie diva z treścią pytania.

7. Wstawienie pola do wpisywania tekstu oraz przycisku 'sprawdź' oraz 'pokaż odpowiedź', 'następne pytanie'

8. Dodanie do przycisków listenery. (podejście AJAX-owe)

9. Wstawienie ukrytego diva z odpowiedzią.

(javascript)

Tutaj nie chcę mi się rozpisywać, ale mogę podrzucić linki:

listenery: https://www.w3schools.com/js/js_htmldom_eventlistener.asp

AJAX-owe łączenie z bazą danych: https://www.w3schools.com/xml/ajax_database.asp

zamiana stylu strony: (przyda ci się przy zmienianiu koloru obramowania) https://www.w3schools.com/jsref/prop_style_transform.asp

chowanie/ukrywanie DIV: https://www.w3schools.com/howto/howto_js_toggle_hide_show.asp

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 205 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,611 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2021 w Python przez void6 Użytkownik (790 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 402 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2017 w C i C++ przez Danthee Początkujący (260 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...