• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy można zastąpić JavaScript Python'em przy tworzeniu strony?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
720 wizyt
pytanie zadane 3 października 2018 w Python przez Lucifer Nowicjusz (200 p.)

Hej. Jestem ciekaw czy jest to możliwe, aby zastąpić kod JavaScriptu kodem Pythona przy tworzeniu strony internetowej. Jeśli tak, czy jest to opłacalne? I czy robi się to w ten sam sposób jak dodaje się js do kodu?

<script type=text/python>
     import datetime

     while True:
     ...
</script>

I tak dalej. Z góry dziękuję za odpowiedź.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 3 października 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 3 października 2018 przez Lucifer
 
Najlepsza
Da się, ale nie jest to opłacalne. Uruchomienie parsera Pythona w przeglądarce będzie po prostu wolne. Nawet jeśli wykorzysta się Web Assembly, to będziemy mieli do czynienia z niepotrzebnym narzutem wydajnościowym.

Byłoby opłacalne, gdyby to był build tool i mielił to na kod JS i dopiero ta wersja byłaby publikowana na serwerze.
0 głosów
odpowiedź 3 października 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Sam kiedyś nad tym się zastanawiałem. Niby jest coś takiego jak:

https://brython.info/index.html

Niestety albo stety nie jest to za bardzo popularne.
komentarz 3 października 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
A musi być popularne żeby zastosować we własnej stronie??  Nie!
komentarz 3 października 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Nie, ale powinno być sensowne… To nie jest.
komentarz 3 października 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Ja bym to bardziej traktował jako ciekawostkę. Nie wiem jak jest z wsparciem przeglądarek dla tego wynalazku. JavaScript i pochodne jQuery czy Angular to są już standardy.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 226 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 491 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 868 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...