• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bootstrap przyklejany navbar + footer

Object Storage Arubacloud
0 głosów
338 wizyt
pytanie zadane 30 września 2018 w HTML i CSS przez domi10052 Obywatel (1,180 p.)

Dzień dobry!

Kolejny problem: Jak za pomocą bootstrapa przykleić navbar do górnej części ekranu -  tak aby podczas scrolowania on tez się przesuwał oraz jak zrobić stopkę tak, aby była na samym dole przyklejona do dna ekranu ( ta już bez efektu ze scrolowaniem ). W internecie znalazłem taki zapisek: navbar-fixed-top ale to nic nie zmieniło. Ktoś pomoże?

Z góry dziękuję!

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">

<html>
	<head>
		<meta charset="utf-8"/>
		<title>TechCan Projekt</title>
		<meta name="viewport" content="width=device-width, user-scalable=no, initial-scale=0.7" />
		<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
		<link rel="stylesheet" href="https://stackpath.bootstrapcdn.com/bootstrap/4.1.3/css/bootstrap.min.css" integrity="sha384-MCw98/SFnGE8fJT3GXwEOngsV7Zt27NXFoaoApmYm81iuXoPkFOJwJ8ERdknLPMO" crossorigin="anonymous">
		<link rel="stylesheet" href="style.css"/>
		<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Days+One" rel="stylesheet">
		<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Quicksand:300,500&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">

	</head>
	<body>
		
		<header>
			
			<nav class="navbar navbar-dark bg-primary navbar-expand-lg">
				<a class="navbar-brand mr-lg-5" href="index.html">
					<img class="mr-3 ml-5" src="logo1.png" width="30" height="auto" alt=""/> <span style="font-family: 'Quicksand', sans-serif; font-weight: 300">Tech</span>CAN
				</a>
				
				<button type="button" class="navbar-toggler" data-toggle="collapse" data-target="#mainmenu">
					<span class="navbar-toggler-icon"></span>
				</button>
				
				<div class="collapse d-lg-flex ml-5 navbar-collapse" id="mainmenu">
					<ul class="navbar-nav mb-1">
						
						<li class="nav-item mr-5"> 
							<a class="nav-link" href="Aktualnosci.html"> AKTUALNOŚCI</a>
						</li>
						<li class="nav-item mr-5"> 
							<a class="nav-link" href="Konkurs.html"> KONKURS  </a>
						</li>
						<li class="nav-item mr-5 active"> 
							<a class="nav-link" href="Projekt.html"> PROJEKT </a>
						</li>
						<li class="nav-item mr-5"> 
							<a class="nav-link" href="Ekipa.html"> EKIPA </a>
						</li>
						<li class="nav-item mr-5"> 
							<a class="nav-link" href="Kontakt.html"> KONTAKT </a>
						</li>
					
					</ul>	
				</div>
			</nav>
		</header>
		
		<main>
			<div class="row p-2 mt-2 mt-md-4">
				<div class="col-0 col-sm-1 col-md-2 col-lg-3"> </div>
				<div class="col-12 col-sm-10 col-md-8 col-lg-6 p-3 mb-5">
					<h1>Lorem ipsum</h1>
					<p style="margin-bottom: 5vh;">
                      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean a mi eu nunc interdum mattis. Praesent gravida, augue sit amet pretium luctus, urna mi volutpat massa, in accumsan elit nibh sed orci. Nam sit amet est elementum, laoreet odio non, accumsan ante. Ut rutrum efficitur ante nec ornare. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam cursus tellus at ante condimentum, eu tristique ex elementum. Vivamus rhoncus ut est eget porta. Donec sit amet mi non magna congue eleifend et ac velit. Praesent egestas elementum ipsum quis fermentum. Curabitur placerat vestibulum ex, eu consequat leo tempus sit amet. In vitae neque sed enim pellentesque aliquet ac vel diam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisci                       Curabitur semper erat sit amet dui volutpat, non egestas ligula dictum. Morbi feugiat neque neque, eu vehicula nisi rhoncus eu. Nam in posuere dui. Pellentesque faucibus luctus iaculis. Aliquam massa orci, auctor et enim id, scelerisque gravida mi. Aliquam erat volutpat. Mauris id ante ipsum. Mauris lacinia hendrerit urna ut molestie. Donec sed aliquam diam. Aenean sit amet urna nunc.
 Phasellus non neque euismod justo pulvinar ornare. Suspendisse sit amet vestibulum ante. Vivamus nec vestibulum nisi. Donec molestie, velit a elementum semper, sem nibh laoreet diam, nec pharetra arcu velit at nulla. Aliquam nec dapibus nulla. Aliquam at semper lacus. Nullam hendrerit purus in placerat malesuada. Ut finibus lacus sagittis nunc elementum, in pharetra nisl vulputate. Praesent fermentum diam et tellus convallis vestibulum. Mauris in gravida metus. Aliquam a dapibus nisl, eget convallis dui. Fusce pharetra venenatis ligula, nec eleifend urna scelerisque in.
 Pellentesque libero ipsum, egestas eget blandit et, maximus eget urna. Morbi lobortis lorem diam, in mollis nisi lobortis et. Phasellus ullamcorper nunc sapien, eu interdum justo cursus sed. Nam diam augue, fringilla a sem ut, pellentesque volutpat turpis. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur hendrerit nulla non nunc fermentum, vitae imperdiet sapien luctus. Donecegestas ex mi. Maecenas ut tristique od Nulla blandit id justo vel feugiat. Nullam tincidunt tincidunt libero, a cursus quam cursus ut. Fusce sem urna, vulputate eu gravida at, dictum eu orci. Pellentesque tincidunt non nibh at posuere. Duis euismod et tortor ac faucibus. Maecenas fringilla porta quam, eget interdum erat dapibus non. Quisque ac diam id augue tempor consequat eu at dui. Mauris sit amet lorem tellus. Ut ut diam eget sapien fermentum viverra et vel nibh. Morbi eu hendrerit orci, id ullamcorper felis. Donec ullamcorper massa a condimentum aliquet. In vulputate sapien nisl, nec finibus turpis interdum eget. Suspendisse at ligula at purus gravida lobortis eu at quam. Fusce laoreet pretium nunc at dictum.
                                     </p>
				</div>
			</div>
		</main>
		
		
		<script src="https://code.jquery.com/jquery-3.3.1.slim.min.js" integrity="sha384-q8i/X+965DzO0rT7abK41JStQIAqVgRVzpbzo5smXKp4YfRvH+8abtTE1Pi6jizo" crossorigin="anonymous"></script>
		<script src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/popper.js/1.14.3/umd/popper.min.js" integrity="sha384-ZMP7rVo3mIykV+2+9J3UJ46jBk0WLaUAdn689aCwoqbBJiSnjAK/l8WvCWPIPm49" crossorigin="anonymous"></script>
		<script src="https://stackpath.bootstrapcdn.com/bootstrap/4.1.3/js/bootstrap.min.js" integrity="sha384-ChfqqxuZUCnJSK3+MXmPNIyE6ZbWh2IMqE241rYiqJxyMiZ6OW/JmZQ5stwEULTy" crossorigin="anonymous"></script>
		
	</body>
	
</html>
body {
	/*font-family: 'Comfortaa';*/
	font-family: 'Quicksand', sans-serif;
}

.row {
	margin-left: 0px;
	margin-right: 0px;
}

nav {
	font-size: 20px;
	font-weight: 500;
}

.navbar-brand {
	font-family: 'Days One', sans-serif;
}

.welcome 
{
	min-height: 75vh;
	background-color: #DDDDDD;
}

body::-webkit-scrollbar {
	width:4px;
	height: 5px;
}

body::-webkit-scrollbar-thumb {
	background-color: #afafaf;
	border-radius: 2px;
	height: 5px;
}

body::-webkit-scrollbar-track {
    -webkit-box-shadow: inset 0 0 6px rgba(224, 224, 224, 1);
}

h1 {
	font-weight: 300;
}

p {
	text-align: justify;
	font-size: 18px;
	margin-bottom: 5vh;
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 30 września 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
wybrane 30 września 2018 przez domi10052
 
Najlepsza

navbar-fixed-top  to klasa dla bt3 a Ty korzystasz z bt4 więc musisz użyć klasy fixed-top

Co drugiej części pytania sticky-footer

komentarz 30 września 2018 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
Byłeś dosłownie parę minut szybszy :D
komentarz 30 września 2018 przez domi10052 Obywatel (1,180 p.)
Dziękuję!
+1 głos
odpowiedź 30 września 2018 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)

Odpowiedź znajdziesz w przykładach Bootstrap'a. w wersji 4+ używa się w tym celu klasy fixed-top (tutaj przykład).

Natomiast jak wykonać obie rzeczy: https://getbootstrap.com/docs/4.1/examples/sticky-footer-navbar/

komentarz 30 września 2018 przez domi10052 Obywatel (1,180 p.)
Dziękuję!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 137 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2019 w HTML i CSS przez Avalansz Użytkownik (580 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2019 w HTML i CSS przez Michał_Warmuz Mądrala (5,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 434 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...