• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca w przyszłości - moje obawy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
549 wizyt
pytanie zadane 29 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez The-Fenix Nowicjusz (120 p.)

Witam, jestem uczniem w trzeciej klasie technikum. Bardzo spodobało mi się pisanie stron WWW (wcześniej nigdy informatyką się nie interesowałem, głównie dzięki mojemu przyjacielowi robię to co robię i mogę przyznać, że wzbudziła moje zainteresowanie). Pisałem na własną rękę kilka bardzo podstawowych stron opartych na HTML i CSS przez co wybiegłem z tematu na zajęciach w mojej szkole, gdzie są bardzo podstawowe strony do napisania (nie każdy z moich kolegów potrafi jeszcze napisać parę kodów, bo po prostu to nie ich specjalizacja). Na tym roku zacząłem dopiero poznawać PHP oraz SQL no i ma się jeszcze pojawić JS, ale od pewnego momentu dręczą mnie obawy przez które coraz częściej nie widzę się w roli informatyka/web-developera w przyszłości. Myślę także nad studiami w Łodzi pod kątem informatyki, ale czy ma to sens? 

Chodzi o to co zasłyszałem od kilku różnych osób odnośnie takowej pracy: "Trzeba mieć znajomości" bądź też "Musisz zaistnieć w sieci, pisać na kilku forach, udzielać się, a potem jakoś z tym się gdzieś zgłosić". Jeden nieco bliżej poznany mi informatyk mówił mi, że pracę zaczął już na etapie studiów gdzie wraz z kolegami na uniwerku pisali już własny projekt chatu internetowego i polecił mi tak samo, żeby się zająć takowym projektem i się tam uczyć, lecz nie przekazał mi stosownej informacji gdzie zacząć.

Dlatego mam pytanie do Was, jak się ukierunkować, iść na studia czy też nie, jak z tymi stronami... Po prostu takie początki, żebym wiedział jak sobie mniej więcej poradzić i przestać się zamartwiać. Z góry bardzo dziękuję.

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 29 września 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Wiesz to jest tak informatyk informatykowi nie równy. Znajomości zawsze się przydają jednak to twoje umiejętności są najważniejsze. Jesli żyjesz tym, mega się tym interesujesz znajdziesz spokojnie pracę.
komentarz 29 września 2018 przez The-Fenix Nowicjusz (120 p.)
Rozumiem, tylko po prostu mam obawy, że coś nie wyjdzie, a planować nie lubię, bo zawsze nic nie wychodzi. Co do zainteresowania to tak, tworzenie stron dla mnie jest świetne, lubię to, ale brak mi profesjonalizmu na takim poziomie jaki od siebie oczekuję. Koduje i koduje, lecz ciężko mi kiedy w głowie mam to co mi mówili inni. To strasznie demotywujące.
komentarz 29 września 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Przestań słuchać innych i rób swoje. Zresztą pan informatyk taki oo to żaden wzór do naśladowania. Bez obrazy ale patrz na ludzi co nie siedzą gdzieś i serwisują kompy tylko naprawdę programują.
komentarz 29 września 2018 przez Piotr Jasiński Bywalec (2,120 p.)
Właśnie w tym momencie powinieneś wykorzystać ich gadanie. Powiedz sobie "Jakie tam znajomość ja się dostanę bez" i zacząć pisać nie przejmować się tym wywalić takie myśli z głowy a jeśli wrócą powtórzyć procedurę :D
+2 głosów
odpowiedź 29 września 2018 przez Piotr Jasiński Bywalec (2,120 p.)
Dobra mimo że pracy jeszcze nie mam ale powiem ci co ja wyniosłem z rozmów z wieloma osobami.

Po pierwsze jeśli jest szansa na studia idź nie są konieczne ale na pewno nie szkodzą.

Po drugie Udzielanie się na forach jest spoko sprawą bo często możesz komuś pomóc ale też możesz się dowiedzieć od innych osób jakiś przydatnych informacji taki handel wymienny :)

Czy warto pisać? Głupie pytanie troszkę ale powiem tak warto i nawet trzeba lepiej wypadniesz jako osoba mająca już parę nawet małych projektów za sobą nie muszą nawet być dostarczone do użytkowników fajnie jeśli będziesz się mógł pochwalić patrzcie to mój kod na githubie sam napisałem :)

Jeśli nie czujesz się w Web za dobrze spróbuj innych gałęzi np Python do Data Science czy C# bądź C++ do gier/programów. No bo został ci czas i fajnie jeśli go wykorzystasz na coś co sprawi ci radość nie męcz się. Praca jest ważna ale nie aż tak aby dla niej rezygnować z przyjemnych rzeczy.

Taki troszkę krótki wywód jak na mnie :D
komentarz 29 września 2018 przez The-Fenix Nowicjusz (120 p.)
Dzięki wielkie :) Pisanie stron WWW jest przyjemne, ale kiedy widzę co potrafią niektórzy to aż mnie onieśmiela. Chodzi po prostu o te początki co i jak, bo nikt (nawet moi nauczyciele) nie mógł mi jakoś przedstawić co zrobić po zakończeniu etapu nauki itp. Wiem, to trochę głupie ale chyba warto rozwiać obawy w środowisku zawodowych informatyków już na samej linii startowej :)
komentarz 29 września 2018 przez Piotr Jasiński Bywalec (2,120 p.)
Posłuchaj mam znajomego seniora co zawsze wchodzi do mnie na repo i zostawia mi komentarze typu"# Panie popraw to bo chujnia". I teraz dlaczego on to robi? Ponieważ chce mi w ten sposób pomóc nie jest to drwina tylko prowokacja do tego by strać się bardziej :D
komentarz 29 września 2018 przez The-Fenix Nowicjusz (120 p.)
Masz rację, aż chyba odpalę kilka poradników odnośnie PHP i SQL, trochę bardziej rozwinąć temat i sprawić by "profesjonalizm" przeszedł trochę na wyższy poziom :D
komentarz 29 września 2018 przez Piotr Jasiński Bywalec (2,120 p.)
Jeśli znasz podstawy nie odpalaj poradników zacznij pisać wymyśl sobie stronkę do czegoś i zacznij ją pisać z jakiś frameworkiem poczytaj o nich.
komentarz 29 września 2018 przez The-Fenix Nowicjusz (120 p.)
Moje podstawy ograniczają się tylko do wpisywania SQL do tworzenia bazy i wprowadzania tam wartości do tabel (2 lekcje w szkole), więc raczej wypadałoby ruszyć od 0.
+1 głos
odpowiedź 29 września 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Po pierwsze, znajomości nie są do niczego potrzebne. I pisze to jako programista, który studiował budownictwo i przez parę lat pracował jako projektant w budowlance, nie mając zbyt wielu znajomych programistów, a nawet jeśli to nigdy nawet nie próbowałem z tych znajomości korzystać, ba nawet nie współpracowałem nigdy z firmami, gdzie najbliźsi znajomi programisci robią :)

A co do nauki to moim zdaniem tworząc proste stronki www szybko można się wypalić. Ja pracuję obecnie jako front-end głównie w AngularJS/6, ale nie jestem mocny ani z grafiki ani w ogóle z tworzenia layoutów, animacji itp. i uciekam od tego daleko :) Tym tak na prawdę w dobrych firmach zajmują się osobni ludzie od UX, więc nie wierz w często powtarzany mit (nawet tu na forum), że front-end musi mieć zmysł graficzny itp.

A co do projektów do własnej nauki to proponuję od zera zrobić jakąś większą apkę. Na przykład rozbudowaną apkę do zarządzania projektami, jakiś CRM dla wyimaginowanej firmy (np. biblioteka, małe centrum medyczne, firma logistyczna), może jakaś prosta apka do faturowania, ewidencjonowania wydatków i kosztów itp. Pomysłów jest wiele, chodzi o to, abyś robił coś większego, co nauczy Cię szukania informacji, czytania dokumentacji itp. itd.
+1 głos
odpowiedź 29 września 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Myślę także nad studiami w Łodzi pod kątem informatyki, ale czy ma to sens?

Jeśli chcesz się uczyć, niekoniecznie samego programowania tylko w ogóle różnych rzeczy związanych z IT, to ma. Jeśli nie to szkoda czasu, będziesz się męczył. No chyba że chcesz pracować w jakiejś ważnej instytucji państwowej czy jako jakiś naukowiec, wtedy zapewne wykształcenie wyższe będzie konieczne i musisz te studia mieć, jeśli nie to nie widzę konieczności.

"Trzeba mieć znajomości"

Nieprawda.

"Musisz zaistnieć w sieci, pisać na kilku forach, udzielać się, a potem jakoś z tym się gdzieś zgłosić"

Trochę w tym prawdy - jak gdzieś się będziesz udzielał to może być Ci nieco łatwiej, bo jest jakaś szansa że pracodawca to doceni. Ale wcale nie musi i też nie jest to konieczne.

Jeden nieco bliżej poznany mi informatyk mówił mi, że pracę zaczął już na etapie studiów gdzie wraz z kolegami na uniwerku pisali już własny projekt chatu internetowego i polecił mi tak samo, żeby się zająć takowym projektem i się tam uczyć

Czy to studia czy nie to na pewno trzeba robić własne projekty i w ten sposób się uczyć. To nie musi być nie wiadomo co, mogą być proste rzeczy, nie chodzi o wynalezienie projektu którym zmienisz świat. Chodzi o zrobienie czegoś, na czym sam będziesz się uczył i będziesz mógł to pokazać, chociażby umieszczając kod na GitHubie czy w jakimś portfolio i przyszły pracodawca będzie mógł zobaczyć że Ty coś umiesz.

lecz nie przekazał mi stosownej informacji gdzie zacząć 

No jak to gdzie... może przy komputerze? ;) Siadasz, otwierasz materiały języka/technologii które Cię interesują i piszesz. Po drodze szukasz, rozwiązujesz problemy, programujesz, prosisz innych o ocenę kodu, poprawiasz go, poznajesz kolejne technologie i tak idziesz cały czas do przodu.

Ja skończyłem technikum i zdobyłem zawód technika informatyka (który w sumie nic nie znaczy), nie miałem doświadczenia komercyjnego i zacząłem szukać pracy. Znalazłem, bez żadnych znajomości (choć trochę to trwało, ale to przez to że słabe miasto pod względem IT). Miałem trochę kodu na GitHubie, własną skromną stronę, kurs PHP, byłem już administratorem tego forum... Więc coś się dało o mnie zobaczyć gdzieniegdzie. Pracowałem tam trochę, ale aby dalej się rozwijać zmieniłem pracę, znalazłem nową, również bez znajomości. Więc zrobiłem prawdopodobnie to co Ty chcesz, czyli da się :)

komentarz 29 września 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Nie ze wszystkim się zgodzę, ale jak zwykle: w sedno i trafnie.
+1 głos
odpowiedź 29 września 2018 przez jpmw Początkujący (280 p.)
Nie wiem czy wolno mi dorzucić kilka swoich słów, bo nie pracuję jeszcze jako programista, zaczynam się uczyć, właściwie bardziej mnie interesuje IT Sec więc większe pole do pokazania umiejętności niż frontend, ale..

-Jeśli jesteś dobry w zawodzie to nawet po socjologii znajdziesz pracę
-Zawsze można być od kogoś lepszym, zawsze będzie ktoś lepszy od Ciebie
-Fora pewno po to, by wyrobić sobie markę, myślę, że BARDZO WARTO prowadzić swojego bloga + np.kanał na YouTube, chociażby po to, by podsumowywać sobie swoją wiedzę, nie musisz nikogo uczyć, pojawia się też druga strona medalu, jeśli uczysz się frontendu od tygodnia to wiedz, że jest wiele osób, które o tym myślą i jeszcze nie zaczęły się uczyć, wiesz dużo więcej niż one, jesteś ich mentorem
-Sam chcę iść na studia w przyszłym roku, pomimo tego, że w wielu źródłach czytałem, że nie ma takiej potrzeby, ale gdzie nauczę się dyscypliny? Kto mnie nakieruje poza tym wszystkim co znajdę w necie? Nawet jak ktoś Ci wytłumaczy czym jest IP czy HTTP to już jest ogromny plus (o ile wcześniej nie wiedziałeś)
-Frontend = JavaScript, z tego co wiem (a mogę się mylić) ogromne możliwości, nie musisz się ograniczać jedynie do webdevelopingu

 

Jeszcze dodam, że nie wyobrażam sobie nie szukać pracy w zawodzie już podczas studiów, lepiej mieć 25 lat i 3 lata doświadczenia niż 25 lat i startować. Zdolna osoba, którą możesz być powinna być w stanie znaleźć pracę, to logiczne.

Ewentualnie jakieś projekty, programy.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 1,291 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 863 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 942 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,544 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...